تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):كسى كه براى زنده كردن حق يك مسلمان، شهادت حقّ بدهد، روز قيامت در حالى آورده مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827523875




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ثبت هفت اثر تاريخي ـ فرهنگي يزد در فهرست آثار ملي کشور


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱۹ شهريور ۱۳۹۳ (۱۳:۱۲ب.ظ)
ثبت هفت اثر تاريخي ـ فرهنگي يزد در فهرست آثار ملي کشور در نشست کميته ثبت و حريم آثار ملي غيرمنقول هفت اثر تاريخي يزد در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد.
به گزارش خبرگزاري موج، معاون ميراث فرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يزد گفت: در اين نشست که به رياست مديرکل دفتر ثبت آثار فرهنگي ـ تاريخي سازمان در تهران برگزار شده است هجده اثر تاريخي ـ فرهنگي به ثبت رسيده که هفت اثر متعلق به استان يزد است.
محسن ذاکري نيا افزود: خانه گراميان، خانه بستان، خانه درخشاني، خانه ملک يا نيک فرجام، خانه فرجي، آسياب کوشک نو، شترگلو و پل آبراه خرانق اسامي اين بناهاي ارزشمند هستند.
وي بيان کرد: آسياب آبي کوشکنو، خانه فرجي، خانه گراميان و خانه نيک فرجام متعلق به دوره قاجار مي باشند.
ايشان وجه تسميه آسياب آبي کوشکنو را متأثر از نام محله اي که بنا در آن واقع شده است دانست و افزود: کوشک نو يکي از آسياب هاي ارزشمند استان است و حجم بالاي دست کنده ها و حجم بالاي تنوره آسياب نسبت به ساير تنوره ها منحصر به فرد است.
اين آسياب محل عبور دو قنات اله آباد و قنات ثبتي زارچ است که درحال حاضر اين قنات فعال است و به ميزان بسيارکمي آب آن در آسياب جريان دارد.
متاسفانه دو رشته آب گرم و آب شيرين آن هم اكنون خشك شده و تنها رشته آب شور آن باقي مانده كه هنوز هم قادر است آسياب را به حركت در آورده و گندم مورد نياز را آسياب كند.
خانه فرجي به نحوي مرمت شده است که ضمن حفظ کامل کالبد و حداقل دخل و تصرفات، پاسخگوي زندگي امروزي ساکنين باشد. در خانه گراميان هيچ فضايي به عنوان بادگير وجود ندارد و همچنين شاهد اختلاف سطح هاي زيادي در هر ضلع مي باشيم ضمن اينکه هر ضلع از بنا با ديگر اضلاع اختلاف سطح دارد که خود از ويژگي بنا به حساب مي آيد.
در خانه نيک فرجام تعبيه روزنه هاي مصطلح به تيرکش روي دست انداز پشت بام مشرف به کوچه، احداث فضاها در چهار جبهه حياط و وجود نارنجستان در کنار حياط اصلي و ورودي جدا از ويژگي هاي بنا است که علاوه بر اينکه تأثير اقليم و فرهنگ را نشان مي دهد تا حد زيادي متأثر از منش و شخصيت سازنده و مالک اوليه خانه است.
اين مقام مسئول در ادامه گفت: خانه بستان متعلق به دوره اواخر قاجار و پهلوي اول مي باشد و آنچه اين خانه را متمايز ساخته حرکت در طبقات زمين و دسترسي به آب قنات و تنوع قضاي معماري در ارتباط با حياط اصلي و گودال باغچه مي باشد.
خانه درخشاني نيز متعلق به دوران متأخر اسلامي و معاصر (قاجار و پهلوي) مي باشد که قرار گرفتن در حريم درجه يک بقعه سيدرکن الدين و مسجد جامع يزد که جزء بناهاي منحصر به فرد يزد به شمار مي آيند از ويژگي هاي اين خانه به حساب مي آيد.
ذاکري نيا در مورد پل خرانق گفت: اين پل از قديمي ترين پل هاي کشور و تنها پل آب رو يزد است که در فاصله ۶۰ کيلومتري شرق اردکان و ۸۵ کيلومتري شمال شرقي طبس در نزديکي قلعه خرانق در روستاي کويري خرانق ساخته شده است.
پايه هاي پل از چند لايه سنگ است که آجرها بر روي پايه ها کنار هم چيده شده اند.
ملات ساروج در لابه لاي سنگ ها و آجرها راز ماندگاري و استحکام پل در طول سالهاست.
کالبد اين پل از آجرهاي قرمزگون است که چشمه طاقها به درونش راه باز کرده اند. پل خرانق داراي ۴ چشمه طاق به سبک رومي است. اين پل ۴۰ متر طول؛ 5/1 متر پهنا و 5/7 متر بلندا دارد.
همچنين پل آبرو (آب باره) هيچ گاه محل عبور و مرور فرد يا احشام نبوده است. هدف از ساخت اين پل تنها انتقال آب از يک ساحل به ساحل ديگر رودخانه¬ي کال مي‌باشد.
با توجه به سازه پل، با يک پايه سنگي ساروجي در امتداد پل روبرو مي‌شويم که احتمال بند يا سيل شکن بودن پل را نيز مي‌دهد. سازه آبي خرانق به روايت تاريخ در يک سيل ويرانگر، طاق‌هاي دهانه‌ها و نيز بخش عمده‌اي از سيل بند خود را ازدست داده و در ادوار بعد با افزودن يک سيستم انتقال آب جديد و کمي مهندسي تر از قبل به کار خود ادامه داده است.
پل خرانق مسير انتقال آب ازيک سوي روستا به سوي ديگرآن بوده که درحال حاضر نيز مورد استفاده قراردارد و اين بنا تنها پل موجود در شهرستان اردکان است.
در مورد وجه تسميه پل آبراه کال خرانق يا به زبان محلي پل استرو مي توان چنين گفت که چون اين پل مسير گذر آب بوده است اهالي روستا به آن پل آب رو (آب باره) مي گويند و همچنين نام کال به اين دليل است که به مسير رودخانه کال مي گفتند و در مورد پل استرو، در زبان محلي به زمين هاي آن سوي رود ((استرو)) گفته مي شده و چون اين پل آب رو مسير عبور آب را به زمين هاي آن طرف رود ميسر ميکرده است به آن پل استرو نيز گفته مي شود. شتر گلوي خرانق در واقع پس از فرو ريختن پل آبرو توسط سيل ايجاد شده که ويژگي هاي فني شترگلو اين است که لوله افقي قطر آن را بزرگ مي گرفتند که افت فشار هيدروليکي کم شود و از طرف ديگر بتوان رسوب هاي را که در اين لوله قرار گرفته را لايروبي کرد. هميشه اين شتر گلو پر از آب بوده مگر اينکه آب آن را با وسيله اي خارج و بخواهند داخل آن را تميز کنند.
در مورد قدمت شتر گلو نيز مي توان گفت: اين شترگلو به دليل عدم رعايت مسايل فني متروک شد که مجدداً موجب احياي پل آبرو و استفاده از آن تا به امروز نيز گشته است.
ذاکري نيا خاطرنشان ساخت: هريک از اين بناها داراي ويژگيهاي منحصر به فردي است که ثبت آنها گامي موثر در جهت حفظ و نگهداري از آنها بشمار مي آيد.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن