واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > مرکز > قم مهر گزارش میدهد/
خطوط محو شده زیر پای عابران/ خطهایی که پشت چراغ قرمزهای قم جا ماندهاند
قم - خبرگزاری مهر: موضوعی که در خیابانهای شهر قم بسیار دیده میشود خط کشیهایی کم رنگ و محو شده است که نام خط کشیهای عابر پیاده را دارند ولی تقریبا میتوان گفت هیچکس به این خطها توجهی ندارد.
به گزارش خبرنگار مهر، چشم تنگ میکند برای پیدا کردنش بعد از دقایقی موفق به دیدن اثری از رنگهای سفید میشود و حدس میزند اینجا باید خط عابر پیاده باشد، چند بار دو طرف خیابان را نگاه میکند و امیدی ندارد که راننده پشت فرمان برای اینکه متوجه شود او از خط عابر پیاده میگذرد به تیزبینی خودش باشد. گرچه برای برخی رانندهها خط عابر پیاده هیچ مفهومی ندارد. سال 1935 بود که انگلیسیها به فکر احداث خط عابر پیاده افتادند و عابران را به استفاده از آن ملزم کردند (کاری که در کشورمان، هنوز موفق به آن نشدهایم). این گذرها با خطوط موازی، گل میخ و حبابهای زرد رنگ مشخص میشدند و عابران پیاده که از این محل میگذشتند نسبت به وسایل نقلیه تقدم داشتند. بر اساس قانون، خطوط عابر پیاده در جایی کشیده میشود که تعداد عابران زیاد است. خیابان آیت الله مرعشی نجفی (ارم) یکی از نمونه خیابانهای پر تردد است که میتوان خطوط رنگ و رو رفته عابر پیاده را بافاصلههایی در آن مشاهد کرد. در انتخاب محل عبور عابر و خط کشی باید محل گذر در فاصله کمتر از 91 متر از چراغ راهنمایی و ایستگاه اتوبوس و فاصله 183 متری از سایرگذرگاههای عابر پیاده باشد، اما استثنا در مناطق تجاری است که فاصله بین دو گذر میتواند به 91 متر برسد. بر اساس استانداردهای معاونت عمرانی دفتر حمل و نقل و دبیرخانه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور، در ترسیم خط کشی عابر پیاده فاصله بین خطوط باید حداقل معادل عرض خط و عرض خط و فاصله آن روی هم یک متر باشد. همچنین عرض خطوط پنج متر است. رابطه بین عابر پیاده و خودروها رابطه بین عابر و خودرو در شهر ما شبیه به میدان جنگ شده که هر کدام از طرفین جنگ سعی میکنند از دیگری سبقت بگیرند. و پر واضح است که در این جنگ نابرابر عابر پیاده آسیب پذیر است. محبی محصل یکی از دبیرستانهای شهر است که هر روز برای رفتن به دبیرستان باید عرض خیابان را طی کند. او که مقید به عبور از خط عابر پیاده است میگوید: رانندگان قمی هیچ توجهی به خطکشی عابرپیاده ندارند و بود و نبودش فرقی به حال پیاده و سواره ندارد. تنها راه توجه رانندگان به این خطوط، نصب سرعتکاه در اطراف خطکشیهاست.
بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی که به همه کارآموزان رانندگی آموزش داده میشود، در محلی که خطوط عابر پیاده رسم شده حق تقدم با عابرین پیاده است و رانندگان با مشاهده این خطوط باید سرعت خود را کم کرده و در صورت لزوم پیش از خطوط توقف کامل کند. اما قوانین راهنمایی رانندگی تنها مختص رانندگان نیست. بر اساس ماده 333 قانون مجازات اسلامی در صورت برخورد خودرویی که با سرعت مطمئن در حال حرکت است با عابر پیاده در محلی غیر از خط کشی این عابر است که مقصر شناخته میشود. همچنین بر اساس ماده هشت، عبور عابر از محلی غیر از خط کشی تخلف است و متخلف باید جریمهای پرداخت کند که البته این قانون با عمر 40 ساله هنوز اجرای نشده است. بسیاری از اتفاقات و تخلفات راهنمایی رانندگی در کشورمان به دلیل روزمرگی و تکرار به چشم نمیآیند. اما کافی است به کشور دیگری سفر کنیم و بعد از چند ماه برگردیم تا از دیدن آنچه در خیابانهایمان اتفاق میافتد چشمهایمان از تعجب گرد شود. به عنوان مثال در انگلستان مانند بسیاری از کشورهای اروپایی حق تقدم در هر شرایطی با عابر پیاده است. اگرچه به ندرت پیش میآید که عابری از محلی غیر از خط کشی عبور کند اما اگر غیر از این هم باشد راننده خودرو بلافاصله سرعت را کم میکند و با توقف کامل به عابر اجازه عبور میدهد. خط کشیهای رنگ و رو رفته موضوعی که در خیابانهای شهرمان بسیار دیده میشود (یا دیده نمیشود) خط کشیهایی کم رنگ و محو شده است. در خیابان شهدا (صفاییه) که از معابر اصلی شهر است خطکشیهای تقریبا از بین رفته و رانندگان هم نمیتوانند این خطوط را بینند تا بخواهند به آن توجه کنند. با این وضعیت، از هرکجای خیابان که عبور کنی، فرقی ندارد. رنگهای متداول برای خط کشی معابر و حاشیه آنها رنگ سرد است. رنگهای استفاده شده باید با استانداردها مطابقت داشته باشد. بر اساس استانداردهای معاونت عمرانی دفتر حمل و نقل و دبیرخانه شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور، خط کشیها باید از مصالح غیرلغزنده بوده که ضمن داشتن دوام از وضوح مناسبی برخوردار باشند. برای اینکه خط کشیها در شب قابل روئت باشد باید از مواد منعکس کننده استفاده کرد. معمول است که خط کشی خیابانها دو بار در سال یعنی بعد از زمستان و تابستان انجام شود. اما به گفته سرپرست معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری، خط کشی معابر قم به دلیل حجم بالای خیابانها حتی ازسالی یکبار هم کمتر است.
مسیح الله معصومی در پاسخ به این سئوال خبرنگار مهر که چرا خط کشیهای شهرمان کم رنگ است و عمر کوتاهی دارد میگوید: درشهرهایی مانند قم که اقلیم گرم و خشک دارد به دلیل دمای بالای آسفالت و لاستیک خودروها خط کشیها به سرعت کم رنگ میشود. او اضافه میکند وجود گرد و غبار و جرم گرفتن خطوط از دیگر علتهای عمر کوتاه آنها است. به گفته معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری قم، رنگهای استفاده شده برای خط کشی در شهر قم رنگهای گرم و دو جزئی است که با ماشین آلات خاص این کار انجام میشود. علاوه بر مشکل کوتاه بودن عمر خطوط جانمایی نامناسب را باید به آن اضافه کرد. خطوطی که انتهای آن به جوی آب، ردیف بلوکها و یا باغچههای کنار خیابان میرسد. همچنین فاصله نامناسب خطوط عابر پیاده با مراکز تجاری، اداری، آموزشی و... نمونهای از جانمایی نامناسب است. به عنوان مثال انتهای خیابان بسیج کنار باغ بهشت خط عابر پیاده به جوی آبی منتهی میشود که عابر باید در انتهای مسیر با یک پرش خود را به پیاده رو برساند. همچنین ابتدای خیابان توحید بعد از پل شهید مصطفی خمینی نمونهای از مسدود شدن انتهای خط عابر پیاده با جدول است. اگر دقایقی در کنار یک چراغ قرمز و خط عابر پیاده بایستید به این واقعیت پی میبرید که برای پلیس راهنمایی رانندگی فرقی ندارد که خودروها روی خط عابر پیاده توقف کنند یا پشت آن و ایستادن روی خط عابر پیاده برای رانندگان قمی امری عادی است. از طرف دیگر برخی از عابران پیاده ایستادن پشت چراغ قرمز و عبور از روی خط عابر پیاده «لوس بازی» میدانند. عابر پیاده با احتیاط از روی خطوط موازی و رنگ و رو رفته در حال عبور است و هر از چند گاهی توقفی کوتاه برای عبور خودرو یا موتورسیکلتی که با سرعت از روبه رو میآید میکند تا به سلامت به سمت دیگر خیابان برسد. ......................... سعیده سخایی
۱۳۹۳/۶/۲۷ - ۱۱:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]