واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: جمهوریت؛ مقابل ولایت فقیه نیست!
اندیشه امام همواره از سوی برخی بر اساس منافع تبیین و یا نادیده گرفته میشد، این همان اسلام کاریکاتوری که آقا سیدحسن خمینی به آن اشاره می کنند.
نجفقلی حبیبی: جمهوریت نظام که از طریق انتخابات متبلور میشود، این مهم مسئلهای بود که امام بسیار به آن اهمیت میداد. رهبرکبیر انقلاب تاکید بسیاری بر این ویژگی جمهوری اسلامی داشتند و شاهد هم بودیم که در دو سال نخست انقلاب 4 انتخابات برگزار شد اما متاسفانه برخی از افراد در سخنان و نوشتههای خود به گونهای القا میکنند که گویی امام تحت تاثیر غرب و فضای سیاسی آن بوده است و نظریه مردم سالاری را مطرح کرده است.
یکی از بزرگان میگفت که در انتخابات مجلس سوم، شعار فقر و غنا از میان سخنان امام گرفته شد که برخی اعتقاد داشتند امام این سخنان را تحت تاثیر فرهنگ غرب بیان کرده است. همواره عدهای هستند که اندیشههای امام خمینی را بر اساس منافع خود برداشت میکنند و هرجا این نظر برخلاف منافع آنان باشد، آن را نادیده میگیرند.
این درحالیست که ارکان نظام در اندیشه امام مشخص بود. بسیاری از نهادهای جمهوری اسلامی از طریق رای مردم و با سازوکار انتخابات شکل میگیرند. قوه مجریه، مجلس شورای اسلامی، شوراهای شهر و حتی رهبری با آرا مستقیم و غیرمستقیم مردم انتخابات میشوند. امام به این آرا باور و اعتقاد داشتند. از سویی دیگر در اندیشه امام، ولایت فقیه در راس سیستم است که بر آن نظارت میکند. به خاطر همین معنا جایگاه ولایت فقیه در نظام بسیار بالا و رفیع است. چرا که او است که جمهوریت نظام را حفظ میکند و مقابل دیکتاتوری میایستد.
امام خمینی میخواست پیرو ولایت فقیه باشیم تا رهبرجامعه جلوی دیکتاتوری بایستد تا آسیبهای مختلف اجتماعی نصیب جامعه ایران نشود. جمهوریت نظام، بدون برگزاری انتخابات معنایی پیدا نمیکند و حذف جمهوریت از نظام اسلامی یعنی شکل گیری دیکتاتوریهای مدرن!
بر همین اساس رهبر کبیر انقلاب هیچ تعارضی میان جمهوریت نظام و لایت فقیه نمیدیدند بلکه ولایت فقیه را حافظ جمهوریت نظام میدانستند. ولی در این میان عدهای سعی میکنند جمهوریت را در برابر ولایت فقیه قرار دهند. در صورتی که این تفکر هیچ جایگاهی در اندیشه امام خمینی ندارد. امام این دو اصل مهم را لازم و ملزوم هم میدانستند و به خاطر همین تاکید میکردند پشتیبان ولایت فقیه باشید تا کشور از دیکتاتوری نجات پیدا کند.
این تفسیرهای خودساخته که کاملا مغایر اندیشه امام خمینی است، تلاش نافرجامی است برای ناکارآمد نشان دادن نظام مقدس جمهوری اسلامی. برخی میخواهند بگویند چون امام گفته است نظام مبتنی بر ولایت فقیه است دیگر جمهوریت معنایی ندارد، این درحالی است که امام فرمودند مردم باید در تمام صحنههای انقلاب از جمله انتخابات حضور داشته باشند.
در کنار این اندیشه انحرافی، این افراد میخواهند جامعه را به سمت تحجر و تفکرات خشک مقدسانه بکشانند تا مردم قابلیت انطباق با زمانه را نداشته باشند. جامعهای که نتواند خود را با تحولات جامعه به ویژه در سطح جهانی منطبق کند و تحولات را گوناگون را نبیند، یک جامعه مرده است. تحجر مانند سنگ بودن است. در دین مبین اسلام نیز به روشنی به مردم سالاری اشاره شده است. بسیاری از علما آیه شریف« و امرهم شورا بینهم» را به معنای انتخابات امروز تعبیر کردهاند و این همین دوری از تحجر و تطبیق دادن با تحولات جهان است.
بدین ترتیب بر اساس اندیشه امام طی سالهای گذشته ما میان ولایت فقیه و جمهوریت سازگاری ایجاد کردیم و هردو را کنار هم نگاه داشتیم و با حفظ اصول خود را با تحولات روز منطیق دادیم.
در این میان موضوع اسلام کاریکاتوری که حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی آن را مطرح کردند بسیار مهم و کلیدی است. تفسیر این کلام یعنی اینکه ما برخی سخنان امام را بزرگ میکنیم و به آرامی از کنار برخی دیگر میگذریم. این رفتار برخلاف اصول انقلاب است. ما باید تمام ابعاد سخنان امام بزرگوار را مورد توجه قرار بدهیم چرا که ایشان یک فقیه جامع الشرایط بودند و تمام بیاناتشان تمام ساحت زندگی آدمی را در بر میگیرد. ما نمیتوانیم بر اساس منافع خود برخی از اظهارات ایشان را ببینیم و برخی دیگر ار کنار بگذاریم. بسیاری از مدعیان اسلام امروز این روش کاریکاتوری را در پیش گرفتهاند و براساس منافع خود گام بر میدارند.
رئیس سابق شورای هماهنگی اصلاحات و عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها
۲۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]