تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 31 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دلى كه در آن حكمت نيست، مانند خانه ويران است، پس بياموزيد و تعليم دهيد، بفهميد و ن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817261050




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تاثیر کشت زعفران و پسته در اقتصاد آذربایجان غربی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تاثیر کشت زعفران و پسته در اقتصاد آذربایجان غربی ارومیه - ایرنا - روزنامه آراز آذربایجان در صفحه اجتماعی روز سه شنبه خود نوشت: توسعه کشت متناسب با منابع آب، اصلاح روشهای آبیاری و آبرسانی، انتخاب گونه های مناسب و مدیریت مناسب تولید محصولات کشاورزی از راه های مقابله با خشکی و عوارض خشکسالی است.


در این گزارش می خوانیم: حوضه آبخیز دریاچه ارومیه در حدود 52 هزار کیلومترمربع است که بارش مستقیم باران به سطح دریاچه، چشمه های داخل دریاچه، 21 رودخانه دائمی، 7 رودخانه فصلی و 39 مسیل، منابع آب این دریاچه را تامین می کردند.
عوامل مختلف زیادی دست به دست هم داده و در ایجاد بحران دریاچه ارومیه سهیم گشته اند و باید در قبال این بحران همه ادارات و سازمانهای دولتی، بهره برداران و همچنین تشکل ها و NGO ها باید مشارکت کنند.
کاهش میزان ذخایر سفره های آب زیرزمینی، کاهش کیفیت آب و خاک، کاهش ذخایر پشت سدها و روان آب ها، تنش های اجتماعی از جمله مهاجرت روستاییان و افزایش فقر از جمله اثرات اثرات بحران کمبود آب هستند.
توسعه عملیات آبخوانداری و آبخیزداری، توسعه روش های مدرن آبیاری، تعیین الگوی کشت مناسب، بالابردن راندمان آبیاری، توسعه ارقام متحمل به خشکی، استفاده تلفیقی از آب های غیرمتعارف و بهره گیری از دانش روز و بومی می توانند در خروج از بحران کم آبی حوزه دریاچه ارومیه نقش آفرینی کنند.
کارشناسان حوزه کشاورزی بر این باور هستند که توسعه کشت متناسب با منابع آب، اصلاح روشهای آبیاری و آبرسانی، انتخاب گونه های مناسب و مدیریت مناسب تولید محصولات کشاورزی از راه های مقابله با خشکی و عوارض خشکسالی است و ارائه الگوی کشت و جایگزینی محصولاتی با مصرف آبی بالا با کشت محصولاتی همچون زعفران، کلزا، گیاهان دارویی و درختانی مانند پسته می تواند ضمن مقابله با کم آبی موجود، کشاورزی منطقه را نیز نجات دهد. با توجه به مشکل کم آبی و پایین رفتن سطح آب های زیر زمینی و همچنین خشک شدن دریاچه ارومیه، زعفران و پسته محصول بسیار مناسبی است که کشاورزان منطقه می توانند با تغییر الگوی کشت، این محصولات با ارزش و گران قیمت را با اطمینان بکارند. از آنجا که چند سالی است ساکنان استان آذربایجان غربی آب و هوای خشک و نیمه گرمسیری را تجربه می کنند، کشت زعفران می تواند در سبد کشاورزی، کشاورزان منطقه سهم مهمی برای خود داشته باشد. این در حالی است که کشت و پرورش پسته از عرض 27 درجه شمالی تا عرض 42 درجه شمالی انجام می شود و اغلب درختان پسته در ارتفاع 2000- 900 متری از سطح دریا قرار گرفته اند و باید گفت درخت پسته قادر به تحمل دمای 45 درجه سانتیگراد در تابستان و دمای 20- درجه سانتیگراد در زمستان می باشد و برای داشتن حداکثر محصول میزان حداکثر رطوبت نسبی بایستی کمتر از 35 درصد باشد. کشت زعفران و پسته دارای مزایای زیادی است که با توجه به مباحث بحران آب و اشتغال و تغییر بهینه الگوی کشت می تواند نقش سازنده ای در اقتصاد منطقه داشته باشد. از سوی دیگر؛ گیاهان دارویی به علت نیاز آبی کمتر و سازگاری با شرایط موجود یکی دیگر از گزینه های قابل بهره برداری در حاشیه دریاچه ارومیه است و گردش مالی گیاهان دارویی در سال 2050 میلادی طبق پیش بینی بانک جهانی به بیش از پنج هزار میلیارد دلار خواهد رسید در حالی که حجم تجارت جهانی گیاهان دارویی 60 میلیارد دلار در سال 1996 میلادی بوده ودر سال 2010 به 100 میلیارد دلار رسیده است. با توسعه کشت محصولاتی که دارای آستانه تحمل بالاتری نسبت به شوری در مقایسه با سایر محصولات زراعی و باغی دارند، در الگوی کشت ارائه شده برای دشت های اطراف دریاچه ازجمله تبریز، جایگزین کشت محصولاتی مانند پیاز و یونجه می شود.
این در حالی است که تجدید نظرکلی در شیوه کشت اراضی حاشیه دریاچه ارومیه یک ضرورت و یک اولویت اساسی برای کشاورزی استان باید باشد و تغییر روش کاشت محصولات کشاورزی خصوصاً گسترش کشت محصولات کم آب و تغییر الگوی کشت با توسعه سطوح زیر کشت زعفران در حاشیه دریاچه ارومیه با توجه به تحمل بالای این محصول به کم آبی با هدف جلوگیری هرچه بیشتر از وقوع فاجعه زیست محیطی در شهرستان های حاشیه این دریاچه در راستای حمایت مستقیم از بهره برداران بخش کشاورزی، از جمله اقداماتی است که باید توسط سازمان جهاد کشاورزی در اراضی حاشیه ای دریاچه، با جدیت دنبال و پیگیری شود.با توجه به مشکل کم آبی و پایین رفتن سطح آب های زیر زمینی و همچنین خشک شدن دریاچه ارومیه، کشاورزان منطقه می توانند محصول با ارزش و گران قیمت زعفران را در دشت سولدوز با اطمینان بکارند.با خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه و تغییرات آب و هوایی استان آذربایجان غربی در چند سال اخیر، احتمالا بزودی باید شاهد تغییر الگوی کشت در شهرهای این استان باشیم. این در شرایطی است که ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در دنیاست و در حالی که استانهای خراسان رضوی و جنوبی بیشترین تولید کننده این محصول در کشور می باشند ولی به نظر می رسد شرایط کم آبی و بحران خشکسالی های اخیر باعث شده تا این محصول در میان کشاورزان آذربایجان غربی جا باز کند. کارشناسان علوم کشاورزی معتقدند که نیاز آبی کم از مهمترین مزایای کشت زعفران است و این محصول در هر سال زراعی فقط دو بار نیاز به آبیاری دارد که در صورت بارندگی این نیاز به حداقل می رسد. نوع و کیفیت آب این محصول چندان هم مهم نیست و با آب شور هم سازگاری دارد. کارشناسان علوم کشاورزی بر این باورند که دوره رشد رویشی زعفران منطبق بر فصولی از سال می باشد که معمولا ریزش باران و برف دارد و عمده نیاز آبی آن بوسیله آب برف و باران تامین می شود و نیاز به آبیاری مداوم ندارد.
*رسانه ها* 7125/581


25/06/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن