واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: تبریز/
زعفران و پسته، مناسب برای کشت در حوزه دریاچه ارومیه
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی گفت: کشت زعفران و پسته، مزایای زیادی دارد که با توجه به مباحث بحران آب در حاشیهی دریاچهی ارومیه و اشتغال و تغییر بهینهی الگوی کشت میتواند نقش سازندهای در اقتصاد منطقه داشته باشد.
به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران،، «سعدالله اسکندری» در همایش هماندیشی راهکارهای مقابله با چالشهای کشاورزی در حوزهی دریاچهی ارومیه که با محوریت تولید نهال در شهرستان آذرشهر برگزار شده بود، اظهار کرد: دریاچهی ارومیه با داشتن آب شور بزرگترین دریاچهی ایران و بیستمین دریاچهی جهان است که در سال 1354 با مساحت 570 هزار و 473 هکتاری به عنوان پارک ملی دریاچهی ارومیه ارتقاء یافته بود.
وی افزود: حوضهی آبخیز دریاچه در حدود 52 هزار کیلومترمربع است که بارش مستقیم باران به سطح دریاچه، چشمههای داخل دریاچه، 21 رودخانهی دائمی، 7 رودخانهی فصلی و 39 مسیل، منابع آب این دریاچه را تأمین میکردند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی با بیان اینکه عوامل مختلف زیادی دست به دست هم داده و در ایجاد بحران دریاچهی ارومیه سهیم گشتهاند، ادامه داد: باید در قبال این بحران همه ادارات و سازمانهای دولتی، بهرهبرداران همچنین تشکلها و NGO ها باید مشارکت کنند.
اسکندری با اشاره به اثرات بحران کمبود آب افزود: کاهش میزان ذخایر سفرههای آب زیرزمینی، کاهش کیفیت آب و خاک، کاهش ذخایر پشت سدها و روان آبها، تنشهای اجتماعی از جمله مهاجرت روستائیان و افزایش فقر از جمله این اثرات هستند.
وی با اشاره به برخی روشهای خروج از بحران کمبود آب در دشتهای ممنوعه افزود: توسعهی عملیات آبخوانداری و آبخیزداری، توسعهی روشهای مدرن آبیاری، تعیین الگوی کشت مناسب، افزایش راندمان آبیاری، توسعهی ارقام متحمل به خشکی، استفادهی تلفیقی از آبهای غیرمتعارف و بهرهگیری از دانش روز و بومی میتوانند در خروج از بحران کم آبی حوزهی دریاچهی ارومیه نقشآفرینی کنند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی توسعهی کشت متناسب با منابع آب، اصلاح روشهای آبیاری و آبرسانی، انتخاب گونههای مناسب و مدیریت مناسب تولید محصولات کشاورزی را از راههای مقابله با خشکی و عوارض خشکسالی برشمرد و افزود: ارائهی الگوی کشت و جایگزینی محصولاتی با مصرف آبی بالا با کشت محصولاتی همچون زعفران، کلزا، گیاهان دارویی و درختانی مانند پسته میتواند ضمن مقابله با کمآبی موجود، کشاورزی منطقه را نیز نجات دهد.
اسکندری با بیان اینکه کشت و پرورش پسته از عرض 27 درجه شمالی تا عرض 42 درجه شمالی انجام میشود، افزود: اغلب درختان پسته در ارتفاع 2000- 900 متری از سطح دریا قرار گرفتهاند و باید گفت درخت پسته قادر به تحمل دمای 45 درجهی سانتیگراد در تابستان و دمای 20- درجه سانتیگراد در زمستان است و برای داشتن حداکثر محصول میزان حداکثر رطوبت نسبی باید کمتر از 35 درصد باشد.
وی با بیان اینکه هماکنون سطح زیرکشت باغهای پسته استان 350 هکتار است، ادامه داد: در یک افق 10 ساله پیشبینی شده است در مناطق مستعد سطح زیرکشت به 9100 هکتار توسعه یابد و تولید سالانه محصول از 137 هزار کیلوگرم فعلی به 7500 تن افزایش یابد و با توجه به دیربازده بودن درختان پسته در سال پانزدهم این برنامه تولید محصول پسته استان بالغ بر 16 هزار تن میرسد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی با بیان اینکه هماکنون سطح زیرکشت مزارع زعفران استان 120 هکتار است، افزود: در یک افق 10 ساله پیشبینی شده است در مناطق مستعد سطح زیرکشت به 1000هکتار توسعه یابد و تولید سالانه محصول از 450 کیلوگرم فعلی به 4000 کیلوگرم افزایش یابد.
وی افزود: کشت زعفران و پسته دارای مزایای زیادی است که با توجه به مباحث بحران آب و اشتغال و تغییر بهینهی الگوی کشت میتواند نقش سازندهای در اقتصاد منطقه داشته باشد.
اسکندری با بیان اینکه گیاهان دارویی به علت نیاز آبی کمتر و سازگاری با شرایط موجود یکی دیگر از گزینههای قابل بهرهبرداری در حاشیه دریاچهی ارومیه است، افزود: گردش مالی گیاهان دارویی در سال 2050 میلادی طبق پیشبینی بانک جهانی به بیش از 5000 میلیارد دلار میرسد در حالی که حجم تجارت جهانی گیاهان دارویی 60 میلیارد دلار در سال 1996 میلادی بوده و در سال 2010 به 100 میلیارد دلار رسیده است.
وی با بیان اینکه 8000 گونه گیاهی در ایران وجود دارد که از نظر تنوع از قاره اروپا بیشتر است، ادامه داد: 2300 گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، عطری، ادویهای، آرایشی و بهداشتی هستند که 1728 گونه آن بعنوان گیاهان بومی ایران هستند و ظرفیت انحصاری این کشور محسوب میشوند.
انتهای پیام/م
منبع: ایسنا
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]