واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حال بهره وری خوب نیست تهران- ایرنا- در حال حاضر وضعیت بهره وری در کشور از نظر آمار و ارقام چندان خوب نیست و در یک دوره 40 ساله، سهم بهره وری در رشد اقتصاد ایران تقریبا 5/0 درصد بوده است: در حالی که در برنامه چهارم 5/2 درصد از 8 درصد و در برنامه پنجم 7/2 درصد از 8درصد باید از محل ارتقای بهره وری تامین می شد.
روزنامه "اعتماد" در مطلبی به قلم "رضا شفیعی ثابت" کارشناس بهره وری" می نویسد: در عرصه آسیب شناسی بهره وری عموما به سه شاخص بهره وری کار، بهره وری سرمایه و بهره وری کل عوامل تولید توجه می شود.
حوزه بهره وری کار نسبت به دو شاخص دیگر تقریبا وضعیت بهتری دارد و متوسط رشد 1/2 درصد را در 40 سال گذشته نشان می دهد که البته همین وضعیت هم در قیاس با سایر کشورها بسیار ناگوار است و ما از میان 20 کشور عضو سازمان بهره وری آسیایی، در بهره وری نیروی کار رتبه نوزدهم را داریم. با اینکه رشد بهره وری نیروی کار رشد مثبتی است، وقتی آسیب شناسی می کنیم، نخستین نکته یی که به نظر می رسد، این است که نیروی کار ما مهارت مکفی برای کارکرد ندارد، اما مشکل فقط ناشی از این مساله نیست، بلکه ناشی از این بوده که مواد و منابع مکفی در اختیار نیروی کار قرار نگرفته است که بتواند بهتر کار کند. پس یک وجه پایین بودن شاخص بهره وری نیروی کار، مهارت نیروی کار است و وجه دیگر آن این است که صاحب بنگاه به علت شرایط نامساعد مالی نتوانسته ورودی های مناسب را در اختیار نیروی کار قرار دهد که به تبع آن، شاخص بهره وری کار آن بنگاه نیز کاهش پیدا کرده است.
وضعیت ما در حوزه بهره وری سرمایه بسیار بد است. یکی از دلایل این رکود ناشی از به روز نشدن سرمایه ها یا به عبارت دیگر به روز نشدن فناوری های قدیمی است و دلیل دیگر این است که کارآمدی و ضریب کارایی این سرمایه بسیار پایین بوده است. به عنوان مثال، متوسط زمان بهره برداری از طرح های عمرانی ملی بیش از 10 سال است، در حالی که این طرح ها باید سه ساله به بهره برداری برسند. در واقع سرمایه یی که باید طی سه سال به بهره برداری می رسید و بازگشت سرمایه را طی هفت یا هشت سال ایجاد می کرد، بعد از گذشت 10 سال هنوز به بهره برداری نرسیده است. بدیهی است که چنین اتفاقاتی منجر به افول شاخص بهره برداری سرمایه می شود.
بخش سوم شاخص بهره وری کل، عوامل تولید است که به اثر متقابل کار و سرمایه وابسته است و سهم بهره وری را در رشد نشان می دهد. در واقع مربوط به نحوه مدیریت ما بر نهاده کار و نهاده سرمایه است و به عبارت روشن تر، به مولفه های مدیریتی ربط پیدا می کند. به عبارت دیگر، وقتی سهم بهره وری در رشد اقتصادی یا شاخص بهره وری کل عوامل تولید نزولی می شود، در واقع مکانیسم ها و سازوکارهای مدیریتی که برای مدیریت عوامل و نهاده های تولید استفاده می کنیم، از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و در ارزیابی نظام های مدیریتی کشور و همچنین بنگاه های اقتصادی تاثیر منفی خواهد داشت.
شاید مهم ترین عامل، نزول بهره وری در اقتصاد ایران، برون زایی اقتصاد ایران است. اقتصاد برون زا شرایط خاص خود را دارد که نزول بهره وری را تشدید می کند. از مهم ترین شرایط اقتصاد برون زا، سهم بیش از حد حاکمیت در اقتصاد است. در واقع دولت بیش از مردم و جامعه در عرصه اقتصاد نقش آفرینی دارد.
اول**1368**
22/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]