واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: انتخابات هیات رئیسه شوراهای شهر و چالشها ساری - ایرنا - پایگاه علمکی ، تحلیلی و خبری مدیریت شهری و شوراهای اسلامی مازندران ( مازندشورا)در یادداشتی با قلم ˈ مریم پروین ˈ عضو دوره دوم شورای اسلامی شهر آمل و مدرس دانشگاه به بررسی عملکرد ها و چالش های پیش روی این نهاد مردمی پرداخت.
در این یادداشت می خوانیم : در حالی تجربه چهارمین دوره شوراها و گذشت 16 سال از عمر شوراهای اسلامی شهر را پشت سر گذاشتیم که به موجب اصل یکصدم قانون اساسی و نیز شرح وظایف و اختیارات شوراها، سرشت وجودی شوراها بر شالوده تحقق ضرورت تسهیل و تسریع پیشبرد برنامه های اجتماعی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی نظارت شوراها به عنوان منتخبان مردم بر عملکرد محلی مسئولین حکومتی قرار دارد.
شوراها حلقه واسط مردم و دولت هستند و وظایف آنان به انتخاب شهرداران و دهیاران و نظارت بر آنان محدود نمی شود، بلکه بررسی و شناخت کمبودها و نیازهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و آموزشی و نیز برنامه ریزی در خصوص مشارکت مردم در امور و اقدام در خصوص تشکیل انجمن ها و نهادهای اجتماعی، امدادی، تولیدی و توزیعی، ادارات دولتی، از جمله اهداف و وظایف شوراها است.
در واقع شوراها تجلی و تبلور تحقق ضرورت شکل گیری تشکل مردم نهاد از سوی مردم برای ایفای نقش نظارتی پارلمان محلی است.اما این ضرورت تا چه اندازه تخقق یافته است؟ تا چه اندازه شوراهای شهر توانسته اند فراتر از محدوده ی تنگ شهرداری ها در راستای وظایف ذاتی خود گام بردارند؟ تا چه اندازه شوراهای شهر توانسته اند ضرورت افزایش مشارکت مردمی در تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های محلی برای پیشرفت همه جانبه و فراگیر در حوزه های مختلف محلی را تسهیل و تسریع کنند؟
بدون شک علل و عوامل مختلفی می تواند موجب کاهش کارامدی و افزایش ناکارامدی شورای شهرها، جنگ قدرت و فرسایش توان شوراها در انتخابات هیات رئیسه نه از طریق یک مکانیسم مبتنی بر رقابت سالم که بر اساس قواعد رقابت های ناسالم دارد.
به نظر می رسد انتخابات هیـات رئیسه شوراها که هرساله برگزار میشود در خیلی از شهرها تبدیل و شبیه بازی فوتبال شده است که در آن یک عده با هر ترفندی حتی در جنگ نامشروع به پیروزی خود چشم دوخته اند، عده ای تماشاچی که با توجه به حرکت توپ و چرخش بازی به سود هریک از رقبای مدعی و خواهان عضویت در هیئت رئیسه، برای این و آن هورا می کشند.
در این روند، گاه و بعضی از اعضای شورا از تفکر، برنامه، شهامت و استقلال لازم برای اتخاذ کنش و واکنش در تصمیم گیری برای انتخاب اعضای هیات رئیسه برخوردار نبوده و آرای آنان بادی به هر جهت است که می تواند تا دقیقه نود و حتی وقت اضافه، سرنوشت بازی را تغییر دهد. در چنین شرایطی عده ای از افراد سهم خواه بیرون از شورا نیز با ایفای نقش دلال و گروه فشار بر آن می شوند تا به سود یا زیان شخص یا اشخاصی از اعضای شورا با پیش شرط کسب منافع شخصی و باندی وارد بازی شوند.
از سوی دیگر گاه بعضی از شهرداران نیز به علت ترس از استیضاح و احتمال عزل از سوی اکثریت شورا ؛با جانبداری خود از اکثریت اعضاء و مجری اوامر و نواهی اکثریت بودن، بیش و پیش از آن که به منافع و مصالح عمومی بیاندیشد، در جست و جوی راهی برای ابقاء خود به هر قیمتی هستنند.
در انتخابات هیات رئیسه شوراها که هر ساله برگزار می شود، بویژه برای انتخابات هیات رئیسه در شوراهای شهر، گاه از چند ماه قبل لابی های سیاسی و اجتماعی برای پیروزی در رقابت ها شکل می گیرد که انرژی و توان شوراها را از توجه به اهداف اصلی شوراها در راستای پیشرفت و توسعه امور محلی دور ساخته است.
دقت در جنگ قدرت در چارچوب شیوه های رقابتی ناسالم، از این واقعیت خبر می دهد که عضویت در هیات رئیسه و بویژه ریاست شوراها گاه چنان اهمیتی می یابد که موجب فراموشی اهداف و وظایف اصلی شوراها می شود.
لذا با توجه به اینکه این نوع رفتار از دور اول شوراها بوده و هر دوره تنش ها بیشتر از دور قبل می شود بهتر است تحقیقات علمی و دقیقی به عمل آید تا راهکارهای مناسب قانونی و مدنی جهت تغییر این نوع انتخاب با رویکرد انسجام و همدلی شوراها تدوین شود نه اینکه شاهد انتشار خبرهای مختلفی مثل: عدم تشکیل هیئت رئیسه در فلان شورای شهر، به حد نصاب نرسیدن برای انتخاب هیات رئیسه، انتخاب نشدن بعضی از اعضاء شورا در هیچیک از کمیسیونها به علت قرار گرفتن در اقلیت باشیم.
از این رو اتخاذ راهکار مناسب قانونی جهت انتخاب شهردار و نحوه ی استیضاح و عزل شهردار بگونه ای که شهرداران اقتدار بیشتری داشته باشند و نیز تجدید نظر و اصلاح شیوه ها و آئین نامه انتخابات هیات رئیسه شوراها، یک ضرورت است.ک/1
608
20/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]