تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نشانه منافق اين است كه بدى اش ناراحتش نمى كند و خوبى اش او را خوشحال نمى سازد. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827081711




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کتاب انقلابی اسلامی در غرب فاقد مستندات تاریخی است


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نقدهای کارشناسان به یک کتابˈ؛ کتاب انقلابی اسلامی در غرب فاقد مستندات تاریخی است تهران-ایرنا- نشست نقد و بررسی کتاب ˈانقلابی اسلامی در غربˈ بازخوانی حمله موهوم مسلمانان به اندلس نوشته ˈایگناسیو اولاگوئهˈ با ترجمه مشترکˈرائول گونزالس بورنزˈ و ˈسیدمحمد حسینیˈ در ˈاندیشگاه کتابخانه ملیˈ برگزار شد.


به گزارش خبرنگار حوزه کتاب و ادبیات ایرنا از خبرگزاری کتاب در این نشست عبدالله ناصری طاهری به عنوان منتقد با بیان این مسئله که این کتاب دارای ارزش های بسیاری است، توضیح داد: کتاب دارای اغلاط املایی و در هم ریختگی بسیاری است که باید تصحیح شود.
عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا در نشست نقد کتاب «انقلابی اسلامی در غرب» گفت: نقص اصلی این کتاب عدم پایبندی مولف به مستندات تاریخی و تاثیرپذیری فراوان از مبانی جغرافیایی در روایت یک واقعه تاریخی است.
وی تصریح کرد که عدم آشنایی نویسنده با تاریخ اسلام، ضرورت نوشتن پاورقی را افزایش می داد که این مسئله نیز رخ نداده است.
این منتقد کتاب در ادامه بیان داشت: این کتاب تحت تأثیر منابع کلاسیک اروپایی است و به منابع اسلامی توجه ندارد.
وی افزود: از طرفی گزاره های تاریخی که استفاده شده در کتاب بدون استناد دقیق است.
ناصری ادامه داد که برای نمونه در این کتاب آمده است که در زمان فتح اسپانیا توسط مسلمانان یک مسجد جای کلیسا ساخته شد که هیچ استنادی در این زمینه وجود ندارد و از روش های آنالیستی بهره برده شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه الزهراگفت: نویسنده می توانست از روش های پوزیتیوستی هم در این کتاب استفاده کند.
ناصری درباره تلاش نویسنده برای روایت یک موضوع تاریخی با بیان غیرتاریخی گفت: ایرادهای اساسی به نگاه های مولف در نگارش یک روایت تاریخی وارد است.
وی ادامه داد: نخست این که یک نویسنده غیر تاریخی (بدون تحصیل در رشته تاریخ) سعی کرده که طرحی تاریخی ارایه دهد افسوس که طرحش در گام نخست باوجود زحمت فراوان نویسنده پرغلط است و حتی در گام های پس از نگارش، در ترجمه، گزینش قالب و کیفیت فنی کتاب نیز بسیار ضعیف عمل شده از سوی دیگر ترجمه کتاب به دلیل آشنایی صرف با زبان اسپانیولی چندان ترجمه مقبولی نیست، ضمن این که فهرست اعلام گنجانده شده در کتاب نیز بسیار مغشوش است
عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا با تأکید بر عدم پایبندی نویسنده به مستندات تاریخی بیان کرد: نقص اصلی کتاب این است که مولف به هیچ وجه خودش را پایبند به مستندات تاریخی نکرده و تا حدودی تحت تاثیر مبانی جغرافیایی و ضد پوزیتیوی است و از طرفی توجه بسیار به جغرافیای یک حادثه تاریخی موجب دوری و نپرداختن به رویکرد جامعه شناسی از سوی مولف شده و خلقیات بربرها را در شبه جزیره ایبری، که از ساکنان موثر در این جزیره بودند از دریچه جامعه شناسی مورد تجزیه و تحلیل قرار نداده است.
وی بیان کرد: شاید شاه بیت ایراد من کارنامه و پیشینه نویسنده است. آن چه بر کتاب سایه افکنده است، مساله بسیار قابل توجهی به شمار می آید و این که نویسنده تاریخ نگار نیست بلکه دیرینه شناس است که به احتمال زیاد تحت تاثیر فرناندو برودل، تاریخ نگار فرانسوی بوده و در مکتب برودل توجه به نگارش تاریخ را از زاویه جغرافیای تاریخی نگریسته است.
وی درباره رجوع نویسنده به منابع تاریخی اظهار کرد: تقریبا به جز دو کتاب از تاریخ اسلام کلاسیک مابقی منابع را کنار گذاشته و تحت تاثیر منابع کلاسیک تاریخی اروپاست. ضمن این که از جرج مارسلی، نویسنده آمریکایی نیز تاثیر فراوان گرفته و همچنین در بررسی روند فتح آندلس به دست مسلمانان شبه جزیره عربستان روند تاریخی را طی نکرده و به عبارتی به بیان جزئیات سپاهی که از عربستان به سوی ایبری روانه شده توجه چندانی نداشته است.
عضو هیأت مدیره انجمن ایرانی تاریخ افزود: نویسنده در روایت فتح مسلمانان از شبه جزیره عربستان با یک پرش ناگهانی در شبه جزیره ایبری به شرح فتوحات آنها پرداخته است از این رو با این که به فاصله طولانی بین عربستان و ایبری تاکید می کند، اما سخنی از تغییراتی که سپاه مسلمانان از عربستان به ایبری متحمل شده به میان نمی آورد.روایتی که به نوعی دچار یک بریدگی و پرش ناگهانی است.
ناصری ادامه داد: اولاگوئه در کتابش گزاره های مهم و متعدد تاریخی را بیان می کند بدون این که به منبع و سند تاریخی ارجاع دهد. کاری که در یک پژوهش تاریخی اصیل چندان پذیرفته نیست. گاهی نیز به نظر می رسد نویسنده تعمدا مایل به استناد به منابع نیست.
وی اساسی ترین نقص این نگارش را ناشی از این دانست که رویکرد پوزیتیوی به تاریخ را رها کرده و از آوردن سند تاریخی امتناع می کند. به ویژه زمانی که بخواهد تاریخ 14 و 15 قرن پیش را با رویکرد جغرافیایی بیان کند. نویسنده کتاب را نخست به برودل تقدیم کرده و با رویکرد مکتب آنال آن را به نگارش درآورده است.
سپس دکتر"محمدرضا شهیدی پاک" گفت: نویسنده در کتاب برای تعیین و تشریح انتشار اسلام در اندلس از چند نظریه در یک پژوهش تاریخی استفاده کرده است. نظریه هایی چون نظریه هواشناسی، نظریه دیرینه شناسی، گویی با کاربرد این نظریه ها تار عنکبوتی به هم تنیده که اگر کسی بخواهد وارد جزئیات کتاب شود در تارهای آن گرفتار می شود. وی تاکید کرد: به نظر من نباید در تحلیل تاریخ از نظریه مختلف استفاده کرد. برای مثال اکثر مورخان تاریخ هنر که اسپانیایی هستند ریشه طاق های نعل اسبی را به پیش از اسلام برگردانده اند و به این نتیجه رسیده اند که تمدن اسلامی در اندلس اصالتی نداشته و تکامل مسیحیت در اسپانیا اتفاق افتاده است.
شهیدی پاک افزود: اولاگوئه سعی دارد با نظریه فرهنگی، تمدن اسلام را در اندلس به اثبات برساند و به خواننده بقبولاند که بسیاری از مردم اندلس تحت تاثیر باورهای قلبی خود به اسلام ایمان آوردند.
وی ادامه داد: در کتاب های زیادی تحلیل های قوی درباره بررسی منابع فتوحات از جمله کتاب های حسن ابراهیم حسن، مورخ و اندیشمند مسلمان وجود دارد.
به عقیده شهیدی پاک، ابراهیم حسن، نظریه چند عاملی را در فتوحات از جمله در تجارت، فرهنگ و جامعه شناسی موثر می داند، اما اولاگوئه با به کار بردن روش های فیزیک و شیمی در تاریخ به جایی می رسد که یکی از فاتحان عمده و برجسته اندلس را نادیده می گیرد و شخصیت، نقش المنصور (یکی از فرماندهان سپاه مسلمانان در حمله به اندلس) را نمی تواند به صورت شفاف بیان کند.
شهیدی پاک افزود: نویسنده نتوانسته یک نظریه منطقی برای انتشار اسلام در اندلس ارائه کند و در تعیین نظریه علمی با شکست مواجه شده است، اگر چه در برخی روش های نگارش کتاب با دید پوزیتیوی دچار تناقض شده و در روش شناسی نیز خط سیر مشخصی را دنبال نمی کند. به نظر من کتاب باید با یک مقدمه مفصل با رفع ایرادهای محتوایی اصلاح شود و در ترجمه آن فهرست اعلام نیز مورد تجدیدنظر قرار بگیرد.
وی ادامه داد: برای نخستین بار نسخه خلاصه کتاب با عنوان «هفت قرن فراز و نشیب اسلامیان در اندلس» با ترجمه ناصر موفق از سوی انتشارات شباویز منتشر شد. این متن در ایران چندان مورد توجه اهل تاریخ و به ویژه پژوهشگران و استادان تاریخ اسلام قرار نگرفت. اگرچه نقدهای متعددی از سوی هموطنان مولف (ایگناسیو) در اسپانیا درباره کتاب نوشته شد.
این منتقد افزود: به نظر می رسد اشکال عمده ای که بر مترجم کتاب وارد است عنوان انتخابی برای چاپ کتاب در ایران باشد زیرا عنوان اولیه کتاب چندان نشان دهنده موضوع آن نیست.
این نویسنده و مترجم درباره چاپ دوم کتاب عنوان کرد: بعدها در کنفرانسی که در دانشگاه تهران برگزار شد به آقای گنزالس که هموطن ایگناسیو اولاگوئه بود پیشنهاد دادم که نسخه اصلی کتاب را ترجمه کند. این نسخه کتاب اکنون با ترجمه گونزالس و با عنوان «انقلابی اسلامی در غرب» منتشر شد که البته به دلیل انتشار آن در یک زمان فشرده دارای اشکالات فراوانی در برگردان به زبان فارسی است.
در پایان این نشست، حضار سوال های خود را در زمینه مباحث مطرح شده در کتاب پرسیدند و لوح تقدیری به رسم یادبود از سوی دکتر خسروی، معاون پژوهش، برنامه ریزی و فناری سازمان اسناد و کتابخانه ملی به منتقدین کتاب اهداء شد.
فراهنگ**1497 ** 1569


18/06/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن