تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نادانى ريشه همه بديهاست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850331022




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نقش آفرین‌های ثبات در عراق |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نقش آفرین‌های ثبات در عراق
حسن محمدی
کد خبر: ۴۳۲۸۰۲
تاریخ انتشار: ۱۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۰:۰۶ - 07 September 2014


ثبات سیاسی و امنیتی در پهنه عراق، در این سال ها فقط مساله عراق نبوده؛ مساله جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده آمریکا، عربستان و ترکیه نیز بوده و به همین خاطر در چندسال اخیر به جای «ثبات»، «کانون ثابت» بحران‌های منطقه‌ای بوده است.

جمهوری اسلامی ایران در ساختار سیاسی و امنیتی‌اش در این سالها نقش ویژه‌ای برای عراق ترسیم کرده و ثبات در عراق از دغدغه‌های مهم ایران بوده و هست. فی الواقع قدرت گرفتن دو گروه معتدل و تندروی شیعیان در عراق، تقویت جایگاه «اکراد» در ساختار سیاسی عراق، نقش ویژه مرجعیت شیعه، نقش آفرینی سنی‌های خوش خیم(ضد بعثی) و تلاقی منافع قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در عراق (ایران، ایالات متحده آمریکا، عربستان و ترکیه) از جمله مهمترین دلایلی بوده که عراقِ پس از صدام برای جمهوری اسلامی ایران مهم شده است.

ثبات سیاسی در عراق واحد و یکپارچه تامین کننده منافع ملی ایران نیز محسوب می‌شود به همین روی ایران در این سالها بیش از آنکه حضور اقتصادی و فرهنگی در عراق داشته باشد، به گسترش نفوذ در میان احزاب و اقوام مختلف این کشور پرطایفه پرداخته است؛ نکته‌ای که از منظر برخی نقطه ضعف رفتار سیاسی ایران به شمار می‌رود اما تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران در ساحت حاکمیتی ایران دستیابی به بازارهای عراق را امری لازم اما ناکافی می‌دانستند چون تیم رقیب یعنی ایالات متحده آمریکا در این نزدیکی ساکن شده بود.

ایالات متحده آمریکا به عنوان رقیب جدی جمهوری اسلامی ایران در عراق، گاهی نفوذ ایران بر عراق را بزرگ جلوه می‌داد و گاهی نیز آن را ناچیز می‌شمارد. اگرچه ساختار حاکمیتی عراق و نفوذ ایالات متحده هیچ‌گاه اجازه نداد نوری المالکی ابزار ایران شود اما نقش ایران در عراق به گونه‌ای بوده که «دیوید ایگناتیوس»، ستون نویس آمریکایی روزنامه «کوارنت» می‌نویسد: «ایران مسیر بازگشت ثبات در عراق است و شورای همکاری خلیج فارس باید با ایران در زمینه عراق رایزنی کند.»

در یکصدسال اخیر تغییر ساختار سیاسی در عراق -به جز دوران دیکتاتوری صدام- همواره چالش برانگیز بوده، چرا که مردم این سرزمین بیش از آنکه مفهوم دموکراسی را درک کرده باشند، هنوز درگیر قبیله گرایی و طایفه گرایی خود هستند؛ نکته‌ای که برای آمریکایی‌های تازه وارد به عراق قابل درک نبود اما جمهوری اسلامی ایران به سرعت خود را به طوایف عراق نزدیک کرد و از همان ابتدا در ساختار سیاسی عراق نقش آفرین بود.

حتی زمانی که نوری المالکیِ ملی گرا و مخالف گسترش نفوذ ایران دولت را در اختیار گرفت، ایران از طریق کردها به ویژه جلال طالبانی که از «قم» به «عراق» رفته و رئیس جمهور شده بود، تعامل با نوری المالکی را برای پیشبرد سیاست‌هایش در عراق در دستور کار خود قرار داد و در این مسیر آنچنان موفق بود که مخالفان حضور جمهوری اسلامی ایران در عراق می‌گفتند: نور المالکی پیگیر سیاست‌های ایرانی‌هاست.

آیت‌الله سیستانی و نقش ویژه ایشان را نباید در عراق نادیده گرفت؛ روحانی نواندیشی که با فاصلهٔ گرفتن حساب‌شده‌ از نهادهای قدرت، قدرت و نفوذ خود را دوچندان کرد و «مدیریت بحران نجف» در سال 2004 و همچنین اثرگذاری موضع گیری او در بحران انتخاب نخست وزیر که در چندماه اخیر شاهد آن بودیم نشان از تاثیر کلام وی در تغییرات ساختاری حاکمیت عراق دارد.

در این سالها هرگاه در عراق رفتارهای سیاسیون به بحران نزدیک شده، مواضع آیت الله سیستانی در مسیر راهگشایی و عبور از بحران بوده و تقریبا مورد احترام اقوام و طوایف و قدرت های نقش آفرین در عراق قرار گرفته است.

ایالات متحده آمریکا، از هنگامه ورود به عراق تا هم اکنون، نقش ویژه و اثرگذاری داشته است. ورود و خروج ایالات متحده آمریکا در عراق این کشور را دستخوش درگیری‌های متعدد کرده است تا جایی که برخی‌ها معتقدند آمریکا نباید به یکباره عراق را ترک می‌کرد چرا که هنوز دموکراسی در این کشور حتی «هجی» هم نشده است.

این سخنان زمانی بیشتر به گوش رسید که عراقی‌ها در انتخاب رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس مجلس با چالش جدی و عدم توافق مواجه بودند؛ آن هم در دوره‌ای که خطری مانند «داعش» امنیت این کشور را به شدت با خطر مواجه کرده است.

عربستان و ترکیه دو قدرت منطقه‌ای که یکی در حمایت از سنی ها و دیگری در مراقبت و همراهی کردها، خود را محق برای نقش آفرینی در عراق می‌دانند به همین خاطر برخی ناظران سیاسی معتقدند که تضاد منافع میان ایران و این دو کشور در عراق تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری را برای حاکمیت سیاسی عراق با چالش مواجه کرده است.

البته حضور و تهدید بزرگی مانند «داعش» مهمترین مرکز ثقل هماهنگی همه قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در عراق شده است و شاید حضور خطرناک و پررنگ «داعش» یکی از مهمترین دلایلی بود که انتخاب حیدر العبادی، سیاستمدار شیعه عراقی بدون درگیری پایان یافت. اگرچه نزدیکی دیدگاه العبادی به سیاستمداران «کرد» که در فضای غبارآلود عراق زمزمه‌های استقلال به زبان آورده بودند و حمایت جمهوری اسلامی ایران، آیت الله سیستانی و قدرت‌های منطقه‌ای از وی، موجب شده که طوایف عراق گوشه چشمی هم به دموکراسی نمایند تا از خطر جنگ داخلی در امان بمانند.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن