واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > مرکز > قزوین گزارش خبری/
کاوش های باستان شناسی در بافت تاریخی مسجد مدرسه حیدریه آغاز می شود
قزوین - خبرگزاری مهر: در بازدید احسان اشراقی صفویه شناس قزوینی از محدوده تاریخی مسجد مدرسه حیدریه اعلام شد با آغاز کاوشهای باستان شناسی در این محدوده تاریخی اطلاعات و ظرفیت های تاریخی این منطقه برای صیانت از این بافت ارزشمند استخراج و شناسایی می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، استاد احسان اشراقی صفویه شناس برجسته کشور روز سه شنبه به همر اه محمد علی حضرتی ها مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان از مسجد مدرسه تاریخی حیدریه قزوین بازدید کرد و در جریان روند حفاظت از این منطقه باستانی قرار گرفت.
محوطه تاریخی محدوده مدرسه، مسجد حیدریه که اطراف آن یک حمام تاریخی و سقاخانه نیز قرار دارد مورد توجه ویژه سازمان میراث فرهنگی است و به دلیل کاوشهایی که در این منطقه در حال انجام است آثار ارزشمندی بدست آمده که پیشینه گرانبهایی از این منطقه را ثابت می کند که نگهداری از آن ضروری است.
چندی قبل به منظور اجرای طرح خیابان انصاری شرقی موضوع تملک و تخریب برخی منازل مسکونی این مسیر مطرح شد که پس از تخریب یک باب مغازه نانوایی و اعتراض میراث فرهنگی استان این روند فعلا متوقف شده تا این بافت تاریخی ارزشمند آسیب نبیند.
بازدید امروز اشراقی از این محدوده شاید با ابتکار میراث فرهنگی با هدف جلب حمایت های بیشتری از سوی کارشناسان صورت می گیرد تا مسئولان به نگهداری از آثاری که شاید دیگر قابل احیاء نباشد توجه بیشتری کنند که با دیدگاه مثبت شهردار قزوین در بازسازی و نوسازی بناهایی تاریخی از جمله سعداسلطنه که به عنوان کاری ماندگار در احیاء یکی از زیباترین امکان تاریخی در پرونده پر از موفقیت شهردار به ثبت رسیده این بارقه را بیشتر می کند که با همکاری دستگاهای اجرایی و شهرداری می توان برای نگهداری و بازسازی مجموعه مسجد مدرسه حیدریه نیز با عزمی همگانی و استانی اقدامی عملی کرد.
اشراقی در هنگام بازدید از مجموعه بافت تاریخی مدرسه و مسجد حیدریه به خبرنگار مهر گفت: این مجموعه در واقع یک زوج از مساجد دوران صفویه مانند مسجد جامع عتیق و شاهکار معماری و سمبل عظمت معماری دورانی تاریخی است که صیانت از آن وظیفه ای دینی و ملی محسوب می شود.
وی افزود: کتیبه این مسجد بسیار ارزشمند است و سفالهایی که بدست آمده بیانگر تاریخ گذشته این منطقه است و می تواند نقش مهمی در بازخوانی تاریخ داشته باشد.
اشراقی بیان کرد: مسجد مدرسه حیدریه و اطراف آن از منظر شهری به دوران سلجوقی مربوط می شود که در 1200 سال قبل منطقه مسکونی بوده و این مسجد متعلق به حنفیه بوده و عظمت خاصی داشته است.
وی گفت: این وضعیت در حال حاضر با گذشته آن قابل مقایسه نیست و زینتی های زیادی در معماری و گچ بری در داخل ایوان و گنبد داشته که امروز مقدار کمی از آنها باقیمانده است.
اشراقی تصریح کرد: مسجد حیدریه و مسجد جامع عتیق مشابه یکدیگر هستند و کنار هم قرار گرفتن مجموعه ارزشمندی از مدرسه، مسجد، حمام و بافت مسکونی با ساختمانهای پر از نقش و نگار از جمله آثار ارزشمندی تلقی می شود که باید به کمک میراث فرهنگی حفظ شود.
وی بیان کرد: از میراث فرهنگی استان قزوین باید تشکر کرد که این کار ارزشمند نگهداری و نوسازی بنا را در دست انجام دارد و امیدواریم بتوانید از معماری این بنا در کلاس های دانشگاهی برای تدریس معماری استفاده کنید تا به اهمیت معماری گذشتگان پی ببرید.
این استاد تاریخ شناس یادآورشد: پیوستگی مدرسه با مسجد و بافت اطراف آن بسیار ارزشمند است که متاسفانه بخشی از آن در گذر زمان آسیب دیده در حالی که این گذشته مملو از خاطراتی است که نباید تخریب شود و درختی تنومندی که در حیات مدرسه قرار گرفته خود داستانی از گذشته دارد که نباید اجازه دهیم نابود شود.
حضرتی ها: ثبت جهانی شهر قدیمی قزوین با حفظ بافت حیدریه محقق می شود
محمدعلی حضرتی ها مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین هم در این بازدیدگفت: مجموعه مسجد مدرسه حیدریه از آثار درخشان دوره سلجوقی است که در دوران گذشته کاربری های متنوعی داشته و در حفاری های امسال مشخص شد سطوح محلی از دوران قاجاریه، صفویه و سلجوقی نیز در این بافت وجود دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بیان کرد: این مجموعه کاوش باستان شناسی خواهد شد تا ارزشهای اجتماعی، تاریخی و فرهنگی این منطقه قدیمی استخراج شود.
وی افزود: مجموعه پیوند عمیقی با اطراف دارد و مدرسه، مسجد، سقاخانه و حمام بلاغی و عمارت سردار مفخم یک بافت سازه ای ارزشمندی را ایجاد کرده که از معدود مناطق بافت قدیمی قزوین محسوب می شود که بی نظیر است.
حضرتی ها اظهارداشت: یافته ها نشان می دهد این مجموعه در 1200 سال قبل مسکونی و اعیان نشین بوده و خانه های بسیار بزرگ شاکله خود را حفظ کرده اند و گذرگاه، میدان گاه و مسیرهای عبوری هم موجود بوده اما شاکله علیرغم همه تخریب ها حفظ شده است.
وی اضافه کرد: مدرسه ، مسجد، حمام ، سقاخانه و عمارت مفخم این مجموعه که به مجموعه آرامگاه حمدالله مستوفی و امامزاده آمنه خاتون هم متصل می شود یک مسیر تاریخی است که باید با جدیت حفظ شود.
حضرتی ها گفت: خوشبختانه بافت تاریخی حیدریه سالم و دست نخورده باقی مانده و باید آن را با جدیت حفظ و سپس بازسازی کنیم و اگر این بافت آسیب ببیند ثبت جهانی قزوین منتفی می شود.
وی بیان کرد: این بافت بیانگر تاریخچه سکونت 1200 ساله قزوین است و پس از یک مورد تخریب توانستیم مجوز توقف هرگونه عملیات تخریبی واحدهای موجود در این محدوده را از شو.رای عالی شهرسازی کشور کسب کنیم که با همکاری شهرداری امیدواریم این بافت حفظ شود.
حضرتی ها اظهارداشت: کاوش های باستان شناسی در این محوطه آغاز شده و سفال های ارزشمندی نیز بدست آمده و درصددیم با شناسایی ظرفیت های تاریخی این منطقه و کسب اطلاعات تاریخی نسبت به احیاء این منطقه و بافت تاریخی اقدام کنیم.
۱۳۹۳/۶/۱۱ - ۱۹:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]