واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > جنوب > فارس
مدارس تاریخی فارس مستند نگاری می شوند
شیراز – خبرگزاری مهر: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس از پروژه مستند نگاری 12 مدرسه تاریخی فارس درسال جاری خبرداد.
به گزارش خبرگزاری مهر، مصیب امیری با اعلام این خبرگفت: باتوجه به ضرورت انجام مطالعات دقیق پیرامون مدراس تاریخی فارس و همچنین ضرورت جمع آوری و مستند سازی وضعیت موجود بناها که مبنای تمام مطالعات و اقدامات آینده خواهد بود و با عنایت به اینکه انجام هرگونه عملیات مرمت در بناهای تاریخی بر مبنای مطالعات می باشد لذا در سال جاری تعداد 12 مدرسه تاریخی فارس مورد مطالعه و مستند نگاری قرار گرفته اند. این مسئول افزود : مدرسه علمیه خان شیراز درمحله گود عربان شیراز ، مدرسه قاجاری علمیه نظامیه در مجاورت بقعه سید علاء الدین حسین (ع) ،مدرسه علمیه آقاباباخان در ضلع جنوب غربی بازار وکیل ، مدرسه علمیه منصوریه در محله لب آب،، مدرسه علمیه حکیم واقع در مجاورت حرم مطهر شاه چراغ (ع) و بازار حاجی ، مدرسه علمیه هاشمیه در خیابان لطفعلی خان زند محله گود عربان، ، مدرسه قوام مکتب خانه در نارنجستان قوام ، مدرسه ایلخانی درضلع شرقی باغ ایلخانی و ضلع غربی مسجد ابوالفضل، مدرسه دار القرآن ( خانه کریمی) در غرب بقعه بی بی دختران و حوزه علمیه قوام درمحله درب شیخ، مدرسه علمیه مقیمیه ومدرسه علمیه سعدیه ارسنجان از جمله مدراس تاریخی فارس هستند که با رقمی معادل یک میلیارد و320 میلیون ریال پروژه مستندنگاری آنها درحال انجام است. مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری فارس گفت: در مستند نگاری آثار گردآوری اطلاعات و مطالعات تاریخی از جمله عکس، نقشه، آمارها، نقشه حرائم ، گزارش های مرمتی و حفاظتی، بررسی های جغرافیایی ، مقالات و همچنین تحلیل و استنتاج مدارک گردآوری شده، مطالعات کالبدی آثار و تغییرات وتحولات تاریخی آن و مقایسه های تطبیقی مرتبط ، مطالعات تاریخی ، شکل گیری سیر تحول، شناسایی الحاقات و مداخلات صورت گرفته در آثار و برداشت وضع موجود پلان ها ، نماها ، تزئینات و جزئیات معماری و تهیه آرشیو های بصری صورت می گیرد که این مطلعات پایه ای برای اقدامات بعدی خواهد بود. 90 درصد از کاخ اردشیر بابکان مرمت شده است مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس با اشاره به مرمت بخشهایی از کاخ اردشیر بابکان ( آتشکده فیروزآباد ) درسال جاری گفت: با اختصاص اعتباری حدود 600 میلیون ریال از اعتبارات سال جاری مرمت بخشهایی از کاخ اردشیر فیروزآباد در حال ا نجام است . امیری گفت: نمای بیرونی دیوار ضلع غربی کاخ مورد مرمت قرار گرفت که در این ضلع با ایجاد داربست به طول 44 متر و ارتفاع 9 متر در ابعاد 450 متر کار مرمت آغاز ودر طی آن ابتدا با برداشت قسمت های فرسوده نسبت به دوخت و دوز شکاف ها به عمق 5 متر ، نما چینی و همچنین باززنده سازی نیم ستون ها و سنگ چینی در پی بنا به ارتفاع 1.5 متر در150 متر، بندکشی و اندود کاهگل حفاظتی اقدام شد. وی همچنین برداشت کاهگل های فرسوده و اجرای مجدد کاهگل به عنوان یک مصالح حفاظتی مناسب برای آثار تاریخی را در بخش های مورد نیاز از دیگر اقدامات انجام شده ذکر کرد. وی با اشاره به اینکه هزینه های مرمت آثار تاریخی بسیار بالاست ، به کمبود اعتبارات مرمتی اشاره کردو گفت: به منظور جبران این کاستی ها تلاش شده است از ظرفیت نیروی انسانی موجود در میراث فرهنگی و استادکاران و کارگران رسمی اداره کل استفاده شود که در انجام مرمت های ضروری و همچنین پاکسازی محوطه کاخ از علف های هرز و خاک وخاشاک با تمام توان همکاری نموده اندکه در کاهش هزینه ها بسیار چشمگیر می باشد.
وی با ابراز خرسندی از وضعیت کاخ اردشیر بابکان فیروزآباد گفت: از گذشته تا کنون اقدامات مناسبی در راستای مرمت این بنای عظیم ساسانی شکل گرفته که در مجموع می توانیم بگوئیم حدود بیش از 90 درصد بخش های کاخ تا امروز مورد مرمت قرار گرفته و شرایط فعلی این بنای عظیم ساسانی مناسب می باشد . امیری یکی از مشکلات کاخ اردشیر را حریم این اثر مهم دوره ساسانی درفارس دانست که در زمان اصلاحات ارضی در سالهای پیش از انقلاب اسلامی در اختیار ساکنین روستا قرار گرفته و در مالکیت دولت نیست. وی افزود: این امر باعث شده که افراد در ملک خصوصی خود که در حریم درجه یک اثر قرار دارد اقدام به تدفین اموات و استفاده های دیگر کنند که این موضوع در خور و شایسته اثری با این عظمت که در آستانه ثبت جهانی نیز نخواهد بود و ضروری است که با تأمین اعتبار جهت تملک این اراضی اقدام و شرایط جهت حفاظت و نگهداری از این بنای شاخص استان و کشور بیش از پیش فراهم آید. كاخ اردشيربابکان يكي از كاخهاي ييلاقي اردشيرساسانی به شمار ميرود که درشهرستان فیروزآبادفارس واقع و از سنگ و ملات گچ ساخته شده است. این مجموعه مشتمل بر تالارو بخش های مختلف می باشد که در ابعاد 104 در 50 متر بنا شده است. اين كاخ در كنار چشمه آبي به نام «قمپ آتشكده» قرار گرفته از اين رو اين كاخ را آتشكده نيز مينامند. گچبري و تزيينات تالارهاي اين كاخ بسيار زيبا و با شكوه بوده و به كاخ تچر تخت جمشيد شباهت داشته است.
۱۳۹۳/۶/۹ - ۱۱:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]