تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع): هر كس باطل را يارى كند، به حق ستم كرده است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843742411




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حرکت پاندولی بین مینیمالیسم و واقع‌گرایی


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
حرکت پاندولی بین مینیمالیسم و واقع‌گرایی
خیلی از فیلم سازهای بزرگ اشکالاتی بنیادین و مزمن در کارهایشان دارند که زیاد به چشم نمی‌آید اما یک فیلم بد از فیلم سازی خوب، می‌تواند چنین ایراداتی را بیشتر مورد توجه قرار دهد و دغدغه‌ی رفع آن‌ها را به وجود بیاورد.


خیلی از فیلم سازهای بزرگ اشکالاتی بنیادین و مزمن در کارهایشان دارند که زیاد به چشم نمی‌آید اما یک فیلم بد از فیلم سازی خوب، می‌تواند چنین ایراداتی را بیشتر مورد توجه قرار دهد و دغدغه‌ی رفع آن‌ها را به وجود بیاورد.

"امروز" فیلم متوسطی است که در مقایسه با چند فیلم آخر میرکریمی کار خوبی از آب در نیامده اما همین کار رو به عقب، می‌تواند باعث برطرف شدن بعضی ایرادات بنیادین و مزمن در کار کارگردانش بشود و او را که یکی از بهترین‌های ماست پس از این حتی پخته تر از قبل در مسیر فیلم سازی قرار دهد.

اساساً اشکال کلی کارهای رضا میر کریمی این است که بین رئالیسم و مینی‌مالیسم  یک حرکت پاندولی و بلاتکیف دارد و این اشکال در فیلم آخر او بیشتر از هرجای دیگری خود را نشان داده.

رئالیسم، میل شدید به بیان جزئیات است و اگر خیلی بخواهیم رئال باشیم‌ کم کم وارد وادی ناتورالیسم خواهیم شد، یعنی جایی که سینمای کسی مثل عباس کیارستمی در آن قرار دارد.

رئالیسم یا همان واقع گرایی یعنی وفاداری به واقعیات زندگی روزمره و زندگی روزمره چندان داستانی نیست، بنابراین می‌بینیم فیلم کسی مثل کیارستمی – که به واقع رئال است – تقریبا قصه ندارد چون می‌خواسته عین زندگی حقیقی سرراست باشد.

هنگام قصه نوشتن، معمولا خیلی از جزئیات زندگی، چون نقشی در پیشبرد کلی داستان ندارند، حذف خواهند شد اما سبک رئالیسم به جای پیش بردن داستان بر اساس قواعد پیرنگی، بیان مو به موی جزئیات وفادار است.

حالا اگر هم بخواهیم قصه بگوییم و هم قصد داشته باشیم که قصه‌ی ما رئال باشد چه باید کرد؟

یک روش، روش اصغر فرهادی است که پیرنگ پلیسی را برای داستان‌های رئال خود انتخاب می‌کند.

فرهادی حتی اگر داستانی اجتماعی، خانوادگی و یا هر نوع داستان دیگری داشته باشد، آن را با لهجه‌ی پلیسی برای مخاطبش تعریف می‌کند و این شگرد او برای جمع کردن تناقضاتی است که بین قصه گو بودن و رئال بودن وجود دارد، چون بین تمام ژانر‌های داستانی، ژانر پلیسی به دلیل دقتی که در جزئیات دارد به سبک رئال نزدیک‌تر است.

اما روش دیگر،‌ روش رضا میرکریمی است که داستانش را در غلاف مینی‌مالیسم مخفی می‌کند و جزئیات و حواشی آن را به منطقه‌ی فوکوس می‌فرستد. فیلم‌های میر کریمی قصه دارند اما خود او هربار کاری کرده که قصه‌اش اصلا دیده نشود و در عوض جزئیات رئال آن بیشتر به چشم بیایند.

 مثلا "یه حبه قند" داستان پسری است که به دختری از فامیل‌شان علاقه دارد اما تمام مدت از بیان این علاقه خجالت می‌کشیده. وقتی پسر به سربازی می‌رود، دختر مورد علاقه‌ی او به یکی از خواستگارهایش که ساکن آمریکاست جواب مثبت می‌دهد، اما مرگ بزرگ خانواده باعث می‌شود که مراسم عقد دختر به هم بخورد و پسرک عاشق برای مراسم تدفین او به شهرشان برگردد.

دیدار مجدد پسر و دختر جوان باعث زنده شدن دوباره‌ی احساسات آن‌ها می‌شود و پس از آن دختر به خواستگارش پیام می‌دهد که باید تا چهلم بزرگ خانواده‌شان صبر کند بلکه طی این مدت پسرک جوان به زبان بیاید و ... 

این داستان "یه حبه قند" است اما اگر از هر کسی که کار را دیده، قصه‌ی آن را بپرسیم می‌گوید این فیلم قصه نداشت بلکه آلبوم عکسی از یک خانواده در عروسی و عزا بود.

انگار میرکریمی عمدا قصه‌اش را آنقدر آرام تعریف کرده که کسی نشنود اما درعوض جزئیات حاشیه‌ای آن را مرتب مورد تاکید قرار داده. او قصه را مینی‌مال می‌گوید و جزئیات را رئال نشان می‌دهد اما این تناقض اصلا خوب نیست و حقیقت این است که فیلم "یه حبه قند" اگر به خاطر میزانسن‌هایش نبود، با چنین سبک قصه گفتنی اصلا جلب توجه نمی‌کرد.

چنین سبک و سیاقی در فیلم‌های قبلی میرکریمی هم دیده می‌شود مثلا "به همین سادگی"؛ اما "امروز" مینی‌مالیسم او را تا حدی شدید کرده که به شخصیت پردازی یک فیلم شخصیت محور رسیده است.

قرار است شخصیت اصلی این فیلم یک حاج کاظم امروزی باشد که دیگر مثل دوره‌‌ی آژانس شیشه‌ای آنچنان برون گرا رفتار نمی‌کند و در عوض سعی دارد بدون سر و صدا و بحث بی خودی با هرکسی، کاری را انجام بدهد که فکر می‌کند درست است.

خود میرکریمی در جایی گفته که می‌خواهد با این فیلم نوع جدیدی از قهرمان را به سینمای ایران معرفی کند اما باید دید که آیا قهرمان او اساسا سینمایی هست یا نه!

حاج کاظم امروزی آدم خوبی است اما مشکل اینجاست که سینمایی نشده. 

کم حرفی بیش از حد او گرچه بیانی از پیام فیلمساز است ولی ریتم فیلم را خفه کرده و حتی لج مخاطب را در می‌‌آورد.

به علاوه، این کاراکتر بیش از حد مینی‌مال است و به جای اینکه خود فیلم شخصیتش را معرفی کند کشف خصوصیات آن به قوه‌ی حدس و گمان مخاطب واگذار شده تا حدی که اگر بازیگر این فیلم پرویز پرستویی نبود کشف این نکته شخصیت اول "امروز" دنباله‌ی حاج کاظم آژانس شیشه‌ای است ممکن نبود و اگر هم کسی  این نکته صحیح را می‌گفت متهم به توهم می‌شد و تمام اینها به خاطر این است که فیلمساز کد‌های صریحی نداده تا هر دعوایی را تمام کند و مینی‌مالیسم گلوی فیلم او را می‌فشارد.

این فیلم را بیشتر می‍‌توان به عنوان یک تجربه از رضا میرکریمی پذیرفت و الا اگر آن را جزو سینمای او بدانیم، بیلان موفقیتش را کاهش می‌دهد.

میرکریمی این روزها در حال و هوای دیگری به سر می‌برد که با توجه به همین موضوع می‌شود احتمال داد که فیلم بعدی او کاری پرشور تر از "امروز" خواهد بود.

سید رضا میرکریمی هنوز تمام نشده و ضعف نسبی آخرین اثرش حتی می‌تواند باعث پیشرفت بیشتر او هم بشود.


یادداشت از: میلاد جلیل زاده/

انتهای پیام/ اس
 








تاریخ انتشار: ۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶:۳۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن