واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
الحیات: می توان به دستیابی به توافق جامع خوشبین بود
«هرچند ایران با ثابت نگه داشتن ظرفیت کنونی غنیسازی خود به مدت چندین سال موافقت کرد ولی دستگاه های سانتریفوژ که هم اکنون فعال هستند به عامل اختلاف در گفتگوها بین ایران و آمریکا تبدیل شدهاند.»
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز، روزنامه الحیات در مقاله ای به قلم "کاملیا انتخابی فرد" با عنوان "کمربندهای دیپلماسی خود را محکم کنید، ایران خواستار سیاست "تعامل سازنده" با جهان است" نوشت: بعد از تعطیلاتی که چند هفته طول کشید و پس از مذاکرات داغ و عمیق در آخرین هفته ماه ژوئن در شهر وین، ایران و آمریکا درباره تمدید مهلت مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران به مدت چهار ماه دیگر توافق کردند. به نوشته الحیات، در نخستین نشست پس از مذاکرات وین که هفتم ماه اوت بین نمایندگان این دو کشور در ژنو برگزار شد، دوطرف درباره اجرای مذاکرات دوجانبه با هدف دستیابی به توافق جامع تا پیش از مهلت نهایی 23 نوامبر به توافق رسیدند.
فضای مثبت حاکم بر مذاکرات اخیر بین ایران و گروه پنج عضو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه آلمان در شهر وین، در کنار انعطاف مذاکره کنندگان؛ در دستیابی به توافقی که موجب تمدید مذاکرات تا 23 نوامبر شد نقش داشت. روشن است که دو طرف مهم در این مذاکرات یعنی ایران و آمریکا درک میکنند که دستیابی به توافق جامع امکان پذیر نیست مگر این که با یکدیگر سازش کنند.
در خصوص مسئله سازش، آمریکا با اعطای حق غنی سازی اورانیوم به ایران در داخل کشور موافقت کرد. هرچند ایران با ثابت نگه داشتن ظرفیت کنونی غنیسازی خود به مدت چندین سال موافقت کرد ولی دستگاه های سانتریفوژ که هم اکنون فعال هستند به عامل اختلاف در گفتگوها بین ایران و آمریکا تبدیل شدهاند قرار است دو مسئول از سه مسئول اصلی آمریکایی در مذاکرات هستهای با ایران یعنی ویلیام برنز معاون وزیر امور خارجه که ریاست هیئت آمریکایی را در مذاکرات ژنو برعهده داشت و جک سالیوان مشاور جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا در امور امنیت ملی، دولت آمریکا را ترک کنند. برنز که مذاکرات محرمانه بین ایران و آمریکا را مدیریت و به دستیابی به توافق موقت هستهای با تهران در نوامبر سال گذشته کمک کرد؛ در ماه اکتبر بازنشست میشود. هنوز معلوم نیست آیا هیچ یک از این دو مسئول آمریکایی پس از خارج شدن از دولت در مذاکرات نقش خواهند داشت یا خیر هرچند احتمال نقش آفرینی آنها اندک است. ولی مذاکرات ادامه خواهد یافت زیرا ایران و آمریکا با جدیت تلاش میکنند راه حلی صلح آمیز برای مسئله هستهای پیدا کنند. نویسنده مقاله مدعی شد که عناصر اصلی در سیاست "نرمش قهرمانانه" که رهبر عالی ایران از آن سخن گفتند، بیانگر تمایل ایران به یافتن راه حلی دیپلماتیک برای بحران هستهای است.
الحیات ادامه داد: با خارج شدن دو مسئول آمریکایی یاد شده از دولت آمریکا، بعید است تغییر زیادی در ماهیت مذاکرات ایجاد شود حتی اگر مشارکت این دو نفر در مذاکرات، محدود شود یا به صفر برسد؛ زیرا باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا از راه حل دیپلماتیک حمایت میکند.
در ادامه نویسند مقاله آورده است: اما در ایران، صداهایی در مخالفت با مذاکرات هستهای بلند شده است و ممکن است این مخالفان از نفوذ خود برای ضربه زدن به مذاکرات یا متوقف کردن کامل آن استفاده کنند. آیت الله خامنهای رهبر عالی ایران با حمایت مطلق از تیم مذاکره کننده، نقش زیادی در ادامه مذاکرات ایفا میکند. [آیت الله] خامنهای به خوبی میداند که در غیاب او ممکن است روندی که او برای مذاکرات ترسیم کرده است تغییر کند زیرا گروههای مختلف که اهداف و عقاید متفاوتی دارند ممکن است مذاکرات را در معرض خطر قرار دهند.
به اعتقاد نویسنده، نرمشی که آیت الله خامنهای از آن سخن گفت برآمده از راهبردی جدید برای آینده ایران است بنابراین باید درباره امکان دستیابی به توافقی جامع در مهلت چهار ماهه یا در آینده نزدیک در چارچوب معامله بین ایران و آمریکا خوشبین باشیم. 511
۰۲/۰۶/۱۳۹۳ - ۱۶:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]