تبلیغات
تبلیغات متنی
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852256469
مسخره کردن سیاستمداران و مشاهیر؛ بیماری اجتماعی که در فضای بسته نقد رشد میکند /گاهی چارهای جز تمسخر نیست
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
مسخره کردن سیاستمداران و مشاهیر؛ بیماری اجتماعی که در فضای بسته نقد رشد میکند /گاهی چارهای جز تمسخر نیست
یک جامعه شناس معتقد است: باید بستر و روشهای متعارفی برای شوخی کردن با سیاستمداران وجود داشته باشد.
آیدین پورخامنه - نسل جدید خیلی از عاداتهایمان را تغییر داده است. فعلی که برای نسل های گذشتهها قابل درک نبود از سوی نوجوانان و جوانان امروزی به راحتی انجام میگیرد. خیلی راحتتر از افراد مسن احساسات خود را بیان میکنند، تفکرات خود را ابراز میکنند، البته میتوانند خیلی راحت تر از گذشتگان نسبت به تغییرات عکس العمل نشان داده و خود را تغییر دهند.
از جمله این تغییرات که با روندی شاد نیز همراه است را میتوان اسطورهزدایی نامید. این کار را شاید بتوان انتقام جوانان از اجداد خود دانست. روندی حساس که میتواند سازنده و به همان نسبت تخریبی باشد.
یکی از راههایی که جوانان برای بیان نظرات خود و انتقاد از نویسندگان، شخصیتهای سیاسی و بزرگان پیدا کردهاند، شوخی با آنها است. این نقد در حالی که میتواند کاملاً سازنده باشد و گرهی از مشکلات جامعه باز کند، میتواند تبدیل به روندی تخریبی شده، تاثیر منفی خود را پر رنگتر به نمایش بگذارد. تمسخر از نظر روانشناسی یکی از علایم بروز خشم در جامعه است. راهی که این روزها شاید تنهایکی از مسیرها برای بیان خواستههای یک نسل باشد.
گاهی جز تمسخر، چارهای نیست
محمد علی جهانبخش، جامعه شناس و مدرس دانشگاه درباره به سخره گرفتن مشاهیر در جامعه به نامه نیوز گفت:" این مساله هم بعد روان شناختی دارد و هم بعد جامعه شناختی. من فکر میکنم تا اندازهای که به حد و حدود حقوق فردی و اجتماعی افراد لطمه وارد نکند، امر غیر طبیعی نیست. گاهی منظور فردی که شوخی میکند مسخره کردن نیست. چه بسا افراد تمایل دارند در مورد کار خود یا شخصیتشان با آنها شوخی صورت بگیرد، چون شوخی کردن یک نوع از روابط اجتماعی است. اما باید دید منظور از شوخی و مسخره کردن چیست؟ من فکر میکنم این یک مساله فرهنگی باشد. ممکن است در جامعهای درباره یک موضوع مانند سیاستمدار یا فوتبالیست شوخی صورت گیرد و یا با یک هنرمند شوخی کنند. این برخورد ممکن است در یک فرهنگ مورد پذیرش قرار بگیرد ولی در فرهنگ دیگر باعث ناراحتی شود."
این جامعه شناس درباره چرایی رواج تمسخر شخصیتهای سیاسی و فرهنگی در جامعه افزود:"وقتی در یک جامعه راههای قانونمند و متعارف برای نقد، بررسی یا شوخی کردن (از نوع مثبت) وجود نداشتهباشد یا افراد نسبت به حقوق فردی آموزش ندیده باشند. شروع به مسخره کردن شخصیتهای سیاسی و فرهنگی جامعه خواهندکرد. اتفاق زیاد خوبی نیست اما ظاهرا چاره دیگری هم وجودندارد. برای مثال در جامعه ما شوخی کردن با اهل سیاست تازگی ندارد. مثلاً سن، چهره یا نحوه لباس پوشیدن فردی را مورد تمسخر قرار میدهیم، به جای اینکه وجهه سیاسی او را نقد کنیم. این روش از نظر اخلاقی در جامعه ما پذیرفته شده نیست. اما ظاهراً بسترهای معقول و متعارف برای عامه مردم فراهم نیست که مردم به سمت شوخی میروند."
نقد بدون شناخت،سازنده نیست
وی درباره شخصیت افرادی که به مسخره کردن چهرهها میپردازند، چنین گفت:"خیلی از افرادی که به شوخی و به تعبیری مسخره کردن دیگران دامن میزنند خود ممکن است آگاهی کافی نداشته باشند و همانند سازی و مشابه سازی کنند تا انبساط خاطر ایجاد کنند. چه بسا این افراد شخصیتهایی را که مسخره میکنند، به خوبی نشناسند. چون وجه سیاسی افراد را نمیشناسند، نمیتوان به این نقد، نقد سیاسی گفت. در نتیجه کار پسندیدهای نیست. باید توجه داشت اگر افراد بخواهند خصوصاً شخصیتهای سیاسی را نقد کنند، باید حریمهای اخلاقی، شخصی، حقوقی و خانوادگی افراد را رعایت کنند. به نظر من این یک بیماری اجتماعی است که باید ریشه یابی شود."
جهانبخش برخورد سطحی با این رفتار را کاری نادرست دانست و افزود: "به نظر من باید بسترهای معقول، متعارف و محترمانه افراد سیاسی فضای فراختری داشتهباشد. باید بستری وجود داشتهباشد که افراد راحتتر بتوانند راجع به اشخاص سیاسی حرف بزنند. مانند فضایی که در کاریکاتوریستها وجود دارد، روشهای متعارفی که در شوخی کردن با سیاستمداران وجود دارد. این فضا اگر باز شود و افراد بتوانند در یک روال معمول مثل چیزی که در تمام دنیا است به عنوان نقد و حتی شوخی صورت گیرد. در این صورت شاید کمتر نسبتهای غیر اخلاقی به اشخاص بدهند. میتوان گفت چنین رفتاری حتی مورد پسند جوانان نیست و شنیدن این برخوردها برای کودکان سازنده نخواهدبود."
فضای بسته تمسخر غیرسازنده را افزایش میدهد
وی با اشاره به ارتباط فضای نقد اجتماعی با تمسخر مشاهیر تصریح کرد: "در تاریخ 40 یا 50 ساله ایران اگر توجه کنیم هر وقتی فضا بسته باشد، شاهد افزایش روند تمسخر غیرسازنده خواهیم بود. در مقابل هرچه به راههای متعارف و الگوهای معقول مانند برنامههای طنز نمایشی، کاریکاتور و ... میدان دادهشود تا افراد بتوانند با خیال راحت از طریق کانالهای رسانهای مطلوب مانند روزنامه یا مجله یا مراسم ها یا رسانههای دیداری و شنیداری نقد همراه با شوخی داشتهباشند، این نوع از نقد کاهش پیدا خواهدکرد. مثل زمانی که فردی بخواهد سیاستمداری را نقد کند ولی نمیخواهد غصه هم بخورد یا خواننده را ناراحت کند، بلکه با بیان جملات و عباراتی خوش آیند نقد را در محفلی انجام دهد که همه بگویند و بخندند شاد هم باشند. بنابراین اگر براساس روش معمول و متعارف انجام شود، روش بدی نیست."
جهانبخش افزود: "ولی وقتی فضاها مقداری بسته تر میشود نقد به روش دیگر شدت پیدا میکند. اما هیچ وقت دلیل اصلی این نیست. در غرب هم که رسانهها آزاداند سیاستمداران محلی و حتی عالی رتبه را میتوانند مورد نقد قرار دهند. میتوانند کارتون بسازند، فیلم بسازند. اما آیا آنجا شوخیهای غیر اخلاقی وجود ندارد؟ آنجا هم هست ولی به این شدتی که امروز در ایران میبینیم نیست. اینکه افراد در فضای خصوصی چه از طریق اس ام اس یا فضا شبکههای اجتماعی و ... تا این حد روی کسی متمرکز شوند بیشتر حالت بیمار گونه دارد و به هر حال باید دولت برای رفع این شرایط کمک کند".
شاهنامه هم سیاستمداران را مسخره کردهاست
این جامعه شناس درباره مبدا زمانی شکلگیری تمسخر مشاهیر گفت:" تمسخر در متون خیلی قدیمیتر هم مثل عبید زاکانی یا زمان صفویه یا قبل از صفویه، حتی متون دوره اسلامی و متون دوران بعد از اسلام وجود دارد. ولی چون از دوران قبل از اسلام اسناد زیادی وجود ندارد نمیتوان زمان شروع آن را به درستی مشخص کرد. همچنین نقد سیاستمداران همیشه بوده با توجه به اینکه همیشه هم نقد بدی نبوده، بر اساس عرف و فرهنگ عصر خودش باید مورد بررسی قرار بگیرد. حتی در شاهنامه فردوسی میتوان دید سیاستمداران عصر خود (چه سیاستمداران افسانهای و چه سیاستمداران تاریخی ) به نحوی مورد نقد و شوخی قرار میگیرند. پس به نظر من مبدا زمان خاصی به عنوان مبدا وجود ندارد."
جهانبخش راه عبور از این دوره را بازتر شدن بسترهای نقد و افزایش اخلاقگرایی دانست و گفت:" البته عدهای هستند که با بیان تفاوت نقد و تمسخر، مردم را به اخلاق مداری دعوت میکنند. تا روش و عملکرد افراد و کتابهای او را نقد کنیم چه کاری با خانواده یا برای مثال نحوه لباس پوشیدن فرد داریم؟ عدهای شروع کردند تا معقولانه رفتار کنند ولی تا زمانی که در آن طرف قضیه، یک بدیل یا انتخاب دیگری برای این نوع شوخی کردن در جامعه وجود داشته باشد، تاثیرگذار نخواهدبود. رسانهها میتوانند این حرکت را شروع کنند. افراد با خواندن مطالب میفهمند و فکر میکنند که باید چه حدودی را رعایت کنند. چون مساله حقوق فردی خیلی مهم است. در جامعه ما به دلیل حقوق اجتماعی حقوق فردی را نادیده میگیرند. این مساله ایست که باید جا بیفتد. چون مالیات میدهیم حق داریم از مسائل سیاسی و اجتماعی افراد را نقد کرد . اما حقوق فردی یک شخص را نمیتوانید مورد نقد قرار دهید یا با او شوخی کنید این مساله ایست که در کشور ما جا نیفتاده و باید حوزه حقوق فردی و حقوق اجتماعی را از هم تفکیک کنیم."
1393/5/27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]
صفحات پیشنهادی
نقش مهم جهاددانشگاهی در ترمیم فضای فرهنگی دانشگاهها
یکشنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۰ معاون آموزشی جهادانشگاهی گیلان گفت جهاد دانشگاهی تاثیر بسیار مهمی در بازسازی و ترمیم فضای فرهنگی و علمی دانشگاهها داشته است حمیدرضا رضایی در گفتوگو با خبرنگار دانشگاهی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه گیلان به مناسبت 16 مرداد سالروز تاسیسنقد ابزار اولیه رشد یک جامعه محسوب میشود
استانها شرق خراسان رضوی استاندار خراسانرضوی نقد ابزار اولیه رشد یک جامعه محسوب میشود مشهد - خبرگزاری مهر استاندار خراسانرضوی گفت نقد ابزار اولیه رشد یک جامعه محسوب میشود و امروز هیچ تریبونی جز رسانه برای بیان دیدگاههای مسئولان وجود ندارد به گزارش خبرنگار مهر علیرضاروند کنونی رشد جمعیت اهداف بالادستی نظام را خدشه دار میکند
نماینده مجلس خبرگان رهبری روند کنونی رشد جمعیت اهداف بالادستی نظام را خدشه دار میکند خبرگزاری رسا ـ نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری گفت روند کنونی افزایش جمعیت ایران نشان می دهد متوسط سن جمعیت کشور در 34 سال آینده به سمت 60 سال میرود و این موضوعی است که قدرمعاون فرهنگی و اجتماعی سپاه اردبیل: سریالهای ماهوارهای با هدف بدبین کردن اعضای خانواده تولید میشود
معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه اردبیل سریالهای ماهوارهای با هدف بدبین کردن اعضای خانواده تولید میشودمعاون فرهنگی و اجتماعی سپاه حضرت عباس ع استان اردبیل گفت تولید بیش از 52 سریال دنبالهدار ماهوارهای با اهداف بدبین کردن اعضای خانواده و زن و شوهر را به همدیگر است به گزارش خموسسه شهید کاظمی منتشر کرد «ماه در آینه»؛ نگاهی نو جذاب به سلوک فردی و اجتماعی رهبر انقلاب
موسسه شهید کاظمی منتشر کردماه در آینه نگاهی نو جذاب به سلوک فردی و اجتماعی رهبر انقلابکتاب ماه در آینه به قلم رضا مصطفوی و به همت موسسه شهید کاظمی منتشر شده که به وجوه شخصیتی رهبر فرزانه انقلاب پرداخته است به گزارش خبرگزاری فارس کتاب ماه در آینه نگاهی گذرا به سیره و سلوک فردبسیج معاونت امور اجتماعی شهرداری تهران برای جمع آوری کمک های نقدی شهروندان به مردم مظلوم غزه
بسیج معاونت امور اجتماعی شهرداری تهران برای جمع آوری کمک های نقدی شهروندان به مردم مظلوم غزه بر اساس مصوبه شورای معاونین امور اجتماعی و فرهنگی مناطق 22 گانه پایتخت بر بسیج نیروها و امکانات معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران برای جمع آوری کمک های نقدی شهروندان شریف و نوعدنقدی که رسانه های لرستان از آن استقبال کردند/ وقتی مدیرکل ارشاد آدرس اشتباهی می دهد
استانها غرب لرستان حاشیه نگاری مهر نقدی که رسانه های لرستان از آن استقبال کردند وقتی مدیرکل ارشاد آدرس اشتباهی می دهد خرم آباد - خبرگزاری مهر مراسم تجلیل از خبرنگاران لرستان شامگاه جمعه همزمان با 17 مردادماه برگزار شد که با حاشیه هایی همراه بود حاشیه هایی از استقبال رسانهمسوولان نقده از اردوی تیم ملی هاکی روی چمن ایران دیدن کردند
مسوولان نقده از اردوی تیم ملی هاکی روی چمن ایران دیدن کردند نقده مهاباد - ایرنا - فرماندار و اعضای شورای اسلامی شهر نقده روز دوشنبه با حضور در محل برگزاری اردوی تیم ملی هاکی روی چمن ایران از نحوه برگزاری این اردو دیدن کردند به گزارش خبرنگار ایرنا در این دیدار فرماندار و اعضایبسیاری از ناهنجاری های اجتماعی ریشه در رشد مصرف گرایی دارد
معاون تهذیب حوزه های علمیه خوزستان بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی ریشه در رشد مصرف گرایی دارد خبرگزاری رسا ـ معاون تهذیب مرکز مدیریت حوزه های علمیه خوزستان با بیان این که جامعه اسلامی نیازمند راه حل معنوی و روحیه جهادی است گفت بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی ریشه در رشد فرهنگ مشهروندان عرب رژیم صهیونیستی سیاستمداران صهیونیست را به تحریک نژادی علیه خود متهم کردند
شهروندان عرب رژیم صهیونیستی سیاستمداران صهیونیست را به تحریک نژادی علیه خود متهم کردندکمیته عالی پیگیری اعراب در سرزمینهای اشغالی در نامهای به دادستان کل رژیم صهیونیستی خواستار بازجویی از قانونگذاران صهیونیست و نیز وزیر خارجه این رژیم به خاطر تحریک نژادی علیه اعراب اسرائیلی شددر اجتماعی باشکوه طلاب و روحانیان اردبیل جنایات غزه را محکوم کردند
در اجتماعی باشکوهطلاب و روحانیان اردبیل جنایات غزه را محکوم کردندجمع کثیری از روحانیان و طلاب حوزه علمیه استان اردبیل با تجمع گسترده جنایات رژیم صهیونیستی را در غزه محکوم کردند به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل در این تجمع که عصر امروز در محوطه حوزه علمیه اردبیل برگزار شد طلاباعضای کمیسیون اجتماعی مجلس لایحه شرح وظایف وزارت تعاون را بررسی کردند
اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس لایحه شرح وظایف وزارت تعاون را بررسی کردند تهران-ایرنا-عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از بررسی لایحه شرح وظایف وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی توسط اعضای این کمیسیون خبر داد عباس قائد رحمت روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی ایرنا با اشاراسفنانی: فضای نقدپذیری در جامعه ناامید کننده است
شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۳ یک عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت انتقاد ناپذیری برخی مسئولان باعث اشتباهات مکرر آنها در سالهای گذشته شده و خسارتهای جبران ناپذیری را به حقوق عامه مردم وارد کرده است محمدعلی اسفنانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقهجهاددانشگاهی میتواند نشاط بخش فضای فرهنگی جامعه و دانشگاه باشد
جمعه ۱۷ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۸ ۴۲ معاون فرهنگی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به فعالیتهای فرهنگی جهاد دانشگاهی استان اظهار کرد جهاد دانشگاهی میتواند نشاط را در فضای جامعه به ویژه دانشگاهها ایجاد کند دکتر علی یوسفی در گفتوگو با خبرنگار دانشگاهی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منالسیسی و ملک عبدالله پشت درهای بسته با هم ملاقات کردند
السیسی و ملک عبدالله پشت درهای بسته با هم ملاقات کردند پادشاه عربستان در جده پشتدرهای بسته با رئیس جمهور مصر دیدار کرد به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری آلمان از جده عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه عربستان شامگاه یکشنبه در کاخ خود در جاستاندار گلستان: مدیریتهای دانشگاهی مدیریت نسل سومی نیست/ لزوم کیفی کردن مسائل فرهنگی
استاندار گلستان مدیریتهای دانشگاهی مدیریت نسل سومی نیست لزوم کیفی کردن مسائل فرهنگیاستاندار گلستان گفت مدیریتهای دانشگاهی مدیریت نسل سومی نیست به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان حسن صادقلو ظهر امروز در نشست اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با شورای فرهنگ عمومی گلستان درآمادگی جهاددانشگاهی برای همکاری با مدیریت ارشد لرستان
یکشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۹ رئیس جهاد دانشگاهی واحد لرستان از آمادگی کامل این نهاد جهت توسعه و همکاری با مدیریت ارشد استان خبر داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان سیدعلی نادر دهقانی در دیدار اعضاء جهاد دانشگاهی با استاندار لرستان که به مناسبت فرا-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها