واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: وجود 100هزار چاه غيرمجاز در شرايط بحراني آب
اگر قرار باشد برحسب عرضه و تقاضا قيمت آب را در ايران كشف كنيم بيشك قيمت اين كالا از بنزين و گرانقيمتترين حاملهاي انرژي موجود در كشورنيز بالاتر خواهد بود
اگر قرار باشد برحسب عرضه و تقاضا قيمت آب را در ايران كشف كنيم بيشك قيمت اين كالا از بنزين و گرانقيمتترين حاملهاي انرژي موجود در كشورنيز بالاتر خواهد بود. اين در شرايطي است كه بيش از 100هزار چاه غيرمجاز در كشور وجود دارد كه 22هزار عدد آن در تهران واقع شده است. حال جاي تعجب است كه چرا براي مقابله با ارتش خشكسالي و فاجعهاي كه در پيش است مسئولان اقدام عاجلي انجام نميدهند؟!
به نظر ميرسد كسي بحران آب را در كشور جدي نميگيرد و هرچه مسئولان بيشتر هشدار ميدهند مشتركان آب از خانگي گرفته تا كشاورزي كمتر توجه ميكنند، اين در حالي است كه انتظار ميرود با توجه به عمق فاجعهاي كه در پيش است مسئولان امر اقدامات جديتري در رابطه با كاهش مصرف آب در كشور به انجام برسانند.
اگر قيمت آب را بخواهيم بر اساس عرضه و تقاضا معين كنيم شايد به دليل آنكه ايران در منطقه خشكي قرار گرفته است و الگوي مصرف در بخشهاي مختلف بر حسب استانداردهاي جهاني تعديل نشده است قيمت اين مايع حياتي در مقايسه با گرانترين حاملهاي انرژي بيشتر باشد.
شايعات در رابطه با اتمام منابع آبي كشور و به ويژه پايتخت روز به روز رنگ واقعيت به خود ميگيرد، اين در حالي است كه تبديل شدن واردات آب به مهمترين گزينه روز ميز مسئولان دولت و موافقت رهبري با برداشت 5 ميليون دلار از صندوق توسعه ملي براي آبرساني به 6 هزار روستا نشان از جديتر شدن بحران آب در كشور دارد.
ذخيره آبي پايتخت به پاييز نميرسد
مديرعامل آبفاي تهران در آخرين اظهارنظر خود منابع آبي سدهاي تأمينكننده آب تهران را بسيار كم عنوان كرد و گفت: ذخيره آبي سد لار و لتيان به پاييز نميرسد و تا پايان تابستان آب اين سدها كنترل شده است. اين دو سد بزرگترين و اصليترين تأمينكنندههاي آب تهران هستند.
مديرعامل آبفاي تهران با بيان اينكه نياز آبي شهر تهران در سال 93، يك ميليارد و 35 ميليون مترمكعب است، گفت: هر سال با همكاري آب منطقهاي از سد لار آب را به لتيان انتقال داديم اما امسال به دليل كمبود آب انتقال ممكن نيست.
محمد پرورش، مديرعامل آبفاي تهران با بيان اينكه سد لتيان را تا امروز با كاهش فشار آب كنترل كرديم و توانستيم26 ميليون مترمكعب كاهش برداشت داشته باشيم، افزود: منابع اين سد تنها تا شهريور ماه پاسخگوي تقاضاست اما با ادامه مصرف و نبود بارش براي فصل پاييز امكان برداشت آب از سد لار و لتيان نداريم.
از سوي ديگر خسرو ارتقايي، مديرعامل آب منطقهاي تهران با اشاره به اينكه شمال شرق تهران با بحران جدي آب مواجه است، گفت: تلاش كرديم از غرب استان تا حدي كه امكان دارد به شرق آبرساني كنيم.
با اين وجود در حالي كه 95 درصد آب در بخش كشاورزي مصرف ميشود و راندمان آبياري كشور تنها 35 درصد است، مسئولان به مشتركان خانگي جهت كاهش مصرف آب فشار ميآورند.
تلفات 65 درصدي آب در بخش كشاورزي!
مصرف آب در بخش كشاورزي، خانگي و صنعتي بالاتر از متوسط جهاني است، به طوري كه 95 درصد آب در بخش كشاورزي مصرف ميشود و راندمان آبياري بخش كشاورزي 35 درصد است يعني از منابع موجود آب 65 درصد آن عملاً تلف ميشود.
براي جبران كمبود آب در كشور ابتدا لازم است راندمان آبياري به سرعت افزايش يابد و سپس با توسل به راهكار تغيير الگوي كشت از كشت محصولاتي كه آب زيادي مصرف ميكنند خودداري و با مهندسي ژنتيك و اصلاح نباتات نوعي از گياهان كشت شود كه نسبت به بيآبي مقاوم باشند و به نوعي آب كمتر مصرف كنند.
متأسفانه با وجود آنكه كشاورزان 65درصد بيش از نرم جهاني آب در كشاورزي خود مصرف ميكنند باز هم قادر به جبران هزينههاي جاري خود نيستند و به يارانه و كمكهاي دولتي محتاجند.
پايتخت پذيراي 22هزار چاه غير مجاز !
در اين بين بررسيها بيانگر آن است كه 100هزار چاه غيرمجاز در كشور وجود دارد كه 22هزار عدد آن در تهران واقع شده است.
كارشناسان، چاههاي غيرمجاز را اموال نامشروع و صاحبان اين چاهها را متجاوز به حقوق ساير كشاورزان عنوان ميكنند و بر اين باورند كه وزارت نيرو در حفاظت از منابع آب كشور كوتاهي كرده است.
بررسيها نشان ميدهد كه اكثر چاههاي غيرمجاز درطول هشت سال اخير احداث شدهاند، به طوري كه در ابتداي دولت نهم ، 1/5 ميليارد مترمكعب بيلان منفي آب در سفرههاي زيرزميني بود كه در اواخر سال گذشته اين رقم به 7/10 ميليارد مترمكعب رسيد.
نویسنده : هادي غلامحسيني
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]