واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
شهرام ناظری: موسیقی ازبرنامه ریزی های اساسی محروم مانده است
استاد آواز ایران گفت : هنرموسیقی ملی کشور از برنامه ریزی های ریشه ای و اساسی محروم مانده است.
به گزارش نامه نیوز به نقل از ایرنا، شهرام ناظری در جواب این سوال که سال ها فضای بسته ای در موسیقی سنتی کشور حاکم بود، اینک جایگاه موسیقی سنتی را چگون ارزیابی می کنید، افزود:موسیقی همیشه مشکل داشته است و یکی از مشکلات بزرگ آن برداشت هایی است که برخی افراد از آن دارند و عده ای مخالف و عده ای دیگر بسیار موافق با این قضیه هستند.
وی گفت:به هر حال فکر می کنم در مورد موسیقی، عملکرد رسانه ای مانند صدا و سیما درست نبوده و هنوز دیده می شود که سازها و ادوات موسیقی سنتی در تلویزیون ایران نشان داده نمی شود و به گونه ای سانسور می شود.
استاد آواز ایران گفت:در دولت تدبیر و امید به نظر می رسد افرادی که انتخاب شده اند و دست اندرکار هستند، همگی ذهن روشن و خوبی نسبت به هنر دارند هر چند که شاید خیلی از آن ها جرات نمی کنند کلمه موسیقی را بیان کنند.
ناظری ادامه داد :مشخص است که دولت جدید بسیار علاقه مند به تقویت هنر است ولی از جبهه های مختلف آنقدر مشکلات است که شاید نیاز به زمان است تا به طور جدی موضوع در حد کلی چه از نظر آموزشی و چه از نظر پیشبرد اهداف به درجه والا برسد.
** درگذشت استادان پیشکسوت، خدشه به فرهنگ
این استاد موسیقی و آواز سنتی ایران در پاسخ به این سوال که شیراز از نظر سواد موسیقی استادان بزرگی را به خود دیده است اماهنوزبه جایگاه خود در موسیقی سنتی نرسیده، گفت: این موضوع در همه شهرستان ها دیده می شود موسیقی مقامی ما اقیانوسی است و هنرمندانی داشته ایم که ظرف این 30 سال از دست داده ایم که جبران ناپذیر بوده است.
ناظری بیان کرد:وقتی استادی از دنیا می رود چه در زمینه موسیقی سنتی و چه در زمینه موسیقی مقامی در حقیقت یک تخریب بزرگ فرهنگی اتفاق می افتد وزمانی که در اصفهان استاد کسایی و جلیل شهناز از بین ما رفتند احساس کردم پل خواجو و یا سی و سه پل ویران شده است .
وی اظهار داشت:هیچ کجای کشور نتوانسته اند موسیقی و پیشبرد برنامه ریزی آن را چه از نظر آموزشی و چه از وجوه دیگر حتی به مرحله عادی و متوسط برسانند .
** فرزندان حافظ
ناظری با اشاره به اینکه در این دوشب که در باغ عفیف آباد کنسرت گذاشتیم و شاهد سیل این جمعیت بودم به قدری سکوت و تمرکز مردم شیراز بالا بود که به نظر می آمد همه آنها بچه های حافظ هستند.
وی بیان داشت: به دلایل مسایل تاریخی و مشاهیری که شیراز داشته این اشتیاق، درک و شعور هنری در مردم شیراز وجود دارد اما متاسفانه برای آنها کاری انجام نشده و باید در سطح احساس و شعوری که دارند برای آنها کار فرهنگی انجام داد.
** کهنگی و تقلید و شعر نو
استاد آواز ایران دراین مورد که بسیاری از اشعار موسیقی سنتی از شاعران گذشته است واز شعرهای نو استفاده نمی شود و بیشتر شاعران این سبک موسیقی نیز از یک شعر استفاده می کنند و فقط آن را کمی تغییر می دهند گفت:این موضوع به دلیل ضعف فرهنگی و هنری است که در بین موسیقیدانان وجود دارد در قدیم هر هنرمندی برای خود کتاب، روش و شیوه ای داشت.
ناظری گفت: تقلید، شبیه خوانی، زندگی ماشینی و اینترنت هنرمندان را تنبل کرده ومهم تر از همه اینکه خود دست اندرکاران بخش های فرهنگی مملکت فضایی را به وجو د نیاوردند که جوانان را به طور درستی تربیت ، تشویق و هدایت کنند تا به طرف موسیقی و هنرهای دیگر به طور جدی بروند و این است که طبیعتا همه به تقلید و شبیه خوانی متمایل هستند.
وی با اشاره به اینکه شب اول اجرای خود در شیراز «می تراود مهتاب، غم خفته این چند خواب در چشم ترم می شکند» نیما را خواندم ومعتقدم که نیمایوشیج یکی از فرزندان کوچک حافظ است.
ناظری گفت:در این زمینه ها بسیار دقیق هستم و روی شعر های جدید ایرانی از جمله شعر نو کار می کنم.
** غم و شادی و موسیقی
استاد آواز ایران درباره اینکه موسیقی سنتی روند غمگینی را در پیش گرفته و چه باید کرد که از این روند خارج شود اظهار داشت: در موسیقی مقامی و سنتی ما همه چیز هست هم غم است و هم حرکت است اما جو جامعه به شکلی است که این شادی از آن گرفته شده و اگر بخواهد این موسیقی کمی شاد باشد می گویند عیب است و در فرهنگ ما گنجانده نشده است و کسی جرات نمی کند از رقص حرف بزند .
وی ادامه داد:در صورتی که اگر به گذشته ایران نگاه کنیم خواهیم دید که بیشتر ایرانی ها در روستاها آداب و رسوم های متنوعی داشتند که در آن رقص هم بوده است آموزشی که باید درست باشد و جو سالمی که در جامعه حکفرما باشد که بتواند بهره برداری درست از هنرمندان داشته باشد تا به راحتی و آزادی بتوانند کار خود را انجام دهند وجود نداشته است .
وی گفت:احتمالا اجرای بعدی من برای بزرگداشت حافظ در 20 مهر در خود حافظیه خواهد بود.
1393/5/26
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]