محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843793798
بخش زيادی از تصادفات در فاصله 30 كيلومتری شهرها/ حواسپرتی 23 درصد عامل تصادفات رانندگی
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: مدیر کل سازمان راهداری حملونقل جادهای خبر داد
بخش زيادی از تصادفات در فاصله 30 كيلومتری شهرها/ حواسپرتی 23 درصد عامل تصادفات رانندگی
کشاورزیان با بیان اینکه بخش زياديی از تصادفات در فاصله 30 كيلومتری شهرها اتفاق میافتد، خواستار ريشهيابی علت آن شد و گفت: 23 درصد عامل تصادفات به دلیل حواسپرتی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران ، داود كشاورزيان در همايش سراسري مديران اداراتكل حملونقل و پايانههاي سراسر كشور، افزود: براساس آمار پزشكي قانوني، ميزان تلفات رانندگي در كشور در سه ماهه نخست امسال، 3 درصد كاهش يافته است، اين در حالي است كه سال گذشته تلفات رانندگي 6 درصد كاهش يافته بود، اما تكليف قانوني تعيين شده 10 درصد است و در صورت ادامه اين روند، شاهد افزايش ميزان تلفات رانندگي خواهيم بود كه بايد براي آن از سوي تمامي دستگاههاي دستاندركار چارهانديشي شود.
کشاورزیان با اشاره به لزوم بررسی موضوع كاهش سرعت ماكسيمم با توجه به فرهنگ رانندگي موجود در كشور، آن را جزء برنامههای کلان ذکر کرد و افزود: علاوه بر رفتارهای پرمخاطره برخی رانندگان، فاصله كيفيت خودروهای ساخت داخل نیز در مقایسه با كشورهاي ديگر زياد است که اصلاح آن نياز به برنامه بلندمدت و همكاري همه دستگاههاي دستاندركار در امر ايمني دارد.
وی افزود: این در شرایطی است که خوشبختانه وضعيت جادههاي كشورمان در مقايسه با ساير كشورها از وضعيت مناسبي برخوردار است و در معدود مواردي جاده را به عنوان علت تصادف مقصر ميدانند، اما در مجموع با توجه به پارامترهاي موجود، بايد با انجام کار کارشناسی، میزان سرعت در آزادراهها مورد بازنگری قرار گیرد.
رئیس سازمان راهداری وحمل ونقل جاده ای با اشاره به اینکه بكارگيري سامانههاي حملونقل هوشمند را يكي از اقدامات سازمان درجهت كاهش تلفات رانندگي و ارتقاي ايمني سفر ذكر كرد و افزود: در اين خصوص مذاكرات لازم با سرمايهگذار مربوطه براي تجهیز راههای شریانی کشور به دوربينهاي ثبت تخلف سرعت انجام شده است، که بهزودی اجرایی خواهد شد.
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای با تاکید بر لزوم بازنگري در ميزان جرايم، تصریح کرد: در حال حاضر مبناي جرايم مربوط به سه سال قبل است، این در حالی است که طبق قانون هر سه سال يكبار با توجه به نرخ تورم، ميزان جرايم باید افزايش يابد تا اثر بازدارندگي خود را در برابر كساني كه از قوانين و مقررات عدول مينمايند، حفظ كند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه دستگاهها و سازمانهای مختلفی در امر ایمنی دخیل هستند، گفت: انجام برخی از امور ایمنی همچون ايمنسازي حاشيه راهها، حفظ حريم راهها، ايجاد تسهيلات جهت عبور عابرانپياده از عرض جاده، نظارت بر فعاليتهاي شركتهاي حملونقل مسافري و باري برعهده سازمان راهداری و حملونقل جادهای است كه به طور جدي مورد پيگيري و نظارت قرار دارد و جزء برنامههاي اولويتدار سازمان است.
کشاورزیان با اشاره به اينكه بخش زيادي از تصادفات در فاصله 30 كيلومتري شهرها اتفاق ميافتد، خواستار ريشهيابي علت آن شد و افزود: بايد بررسي شود علت افزایش تصادفات در این فاصله، به دلیل خستگی و خوابآلودگی رانندگان است یا به دلیل افزایش عبور عابرانپیاده در این محدوده، زیرا متأسفانه تا كنون بررسي علمي و تحقيقاتي لازم در اين خصوص صورت نگرفته است.
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای در خاتمه سخنان خود از مديران اداراتكل حملونقل و پايانههاي سراسر كشور خواست نسبت به وظايف خود و مباحث مربوط به ايمني اهتمام بيش از پيش داشته داشته و ضمن فعال نمودن سازمانهاي دستاندركار در استان و بكارگيري امكانات و ظرفيتها موضوع ارتقاي ايمني را به عنوان يك برنامه و وظيفه مهم در دستور كار قرار دهند.
براساس این گزارش، مهران قربانی مدیرکل دفتر ایمنی راه و حریم سازمان نیز در ادامه این نشست، عناصر اولیه ترافیک را راه، انسان و خودرو بیان کرد و افزود: عناصر مهم ایمنسازی و کاهش حوادث رانندگی نیز مهندسی راه، خودرو، پلیس و آموزشهای مؤثر و بازدارنده است.
وی با بیان اینکه برای داشتن سفر ایمن نیاز به سرعت ایمن، راه و محیط اطراف ایمن و وسیلهنقلیه ایمن است، خاطرنشان کرد: سفر ایمن یعنی سفر کمخطرتر و برای این منظور باید خطرات را شناخت و میزان ریسک آن را بررسی کرد.
قربانی افزود: مطالعات انجام شده نشان میدهد 23 درصد عامل تصادفات به دلیل حواسپرتی، 19 درصد عدم توجه غیرارادی و 10 درصد قضاوتهای اشتباه است و 20 درصد تصادفات و کمتر نیز عمدی است. به همین خاطر باید خطای انسانی را درک کرد و در عین حال پذیرفت مردم ما ریسکپذیرند.
همچنین جواد هدایتی مدیرکل دفتر آمار، ایمنی و ترافیک سازمان نیز در ابتدای این نشست، یکی از دغدغههای اصلی مدیران سیستم حملونقل جادهای در کنار مزایا و قابلیتهای این حوزه و نقش آن در اقتصاد خرد و کلان، اشتغالزایی و نیز بکارگیری ظرفیتهای بخش خصوصی در این حوزه، بحث تصادفات رانندگی بیان کرد و افزود: ایمنی یک پدیده چندوجهی در کشور است که چندین عامل در آن نقش دارند و آسیبشناسی آن یک موضوع پیچیده و حساس در دنیا است. همچنین مدیریت ایمنی در هر کشور شاخصی برای ظرفیت مدیریتی آن کشور محسوب میشود و کشوری که بتواند در این حوزه موفق عمل کند، پیشرفتهتر است.
وی با اشاره به گزارش اخیر سازمان بهداشت جهانی تصریح کرد: سالانه یک میلیون و 240 هزار نفر بر اثر تصادفات رانندگی کشته و بیش از 50 میلیون نفر مصدوم و مجروح میشوند که هزینههای اجتماعی، درمانی و از کارفتادگی بسیاری را به جوامع تحمیل میکند و در صورت ادامه این روند تا سال 2020، مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی از عامل نهم به عامل سوم تبدیل خواهد شد. به همین منظور با رویکرد استقرار سیستمهای حملونقل، دهه 2011 تا 2020 را به عنوان دهه ایمنی نامگذاری کردند تا با تعامل و همکاری بین کشورهای مختلف دنیا بتوان در یک برنامه 10 ساله کاهش 50 درصدی را در این حوزه رقم زد.
هدایتی در ادامه، با اشاره به روند تغییرات تلفات برونشهری و روستایی کشورمان در 10 سال گذشته گفت: در دهه منتهی به سال 1392، روند آماری تلفات در بخش برونشهری و روستایی روند کاهشی بوده است که به نوعی موفقیت نسبی را نشان میدهد.
وی دو شاخص جهانی را برای ارزیابی میزان تلفات رانندگی ذکر کرد و افزود: بحث شاخص مالکیت یکی از این شاخصها است که تعداد تلفات را در 10 هزار وسیلهنقلیه نشان میدهد و بر این اساس، شاخص مالکیت در سال 80، 33 بوده است که در سال 92 به 7/6 درصد رسیده است و خوشبختانه پایینتر از نرم جهانی که 8.7 است، است.
مدیرکل دفتر آمار، ایمنی و ترافیک سازمان تصریح کرد: همچنین شاخص سلامت تعداد کشتهها به 100 هزار نفر جمعیت است که در سال 92 این رقم در کشورمان به 23 رسیده است، این در حالی است که بالاترین عدد آن در سال 84، 40 بوده است و متأسفانه ما در این حوزه بالاتر از میانگین جهانی این شاخص که عدد 18 است، قرار داریم.
هدایتی همچنين اظهار داشت: در همین راستا هفت راهبرد کلی برگرفته از سند راهبردی کشور در دفتر آمار، ایمنی و ترافیک سازمان طراحی شده است که شامل بهرهبرداری از بانکهای اطلاعاتی تلفات و تصادفات رانندگی، توسعه تجهیزات و شیوههای کنترل و نظارت بر ترافیک به صورت کلی و عمومی، نظارت بر فعالیت شرکتها و رانندگان حملونقل عمومی، ارتقای ایمنی و بهبود وضعیت فنی وسایلنقلیه، ارتقای ایمنی کاربران جادهای با اولویت کاربران آسیبپذیر، ارتقای خدمات امدادی در طول راهها و تبدیل نظام ارزیابی اقدامات و مدیریت منابع پروژههای ایمنی است، که باید به طور موازی و همزمان پیش رود تا بر این اساس بتوان به هدفگذاری پیشبینی شده دست یافت.
این گزارش حاکی است، بابك طالبی مدیرکل دفتر امور سرمایهگذاری و نظارت بر بهرهبرداری سازمان نیز در ادامه این نشست، تعداد مجتمعهای خدماتی ـ رفاهی موجود در کشور را 495 مجتمع ذکر کرد و از بازنگری در اجزا و مساحت مجتمعهای خدماتی ـ رفاهی و طراحی و تدوین آن با رویکرد خدمات موردنیاز محور خبر داد.
وی همچنین ضمن بیان برنامهها و اهداف دفتر امور سرمایهگذاری و نظارت بر بهرهبرداری سازمان، آماری از وضعیت پراکنش مجتمعهای خدماتی ـ رفاهی در طول راههای کشور ارائه کرد.
در همین راستا فرامرز مداح مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان نیز در این نشست، با بیان اینکه پایگاه اطلاعاتی GIS شبکه راهها، تأسیسات جانبی و ابنیه فنی از سال 76 آغاز شده است، مطالبی را درخصوص دلایل و اهداف طرح تهیه شناسنامه راهها و ابزار مورد استفاده در GIS و کاربرد پایگاه اطلاعاتی GIS راههای کشور بیان کرد و از مدیران اداراتکل حملونقل و پایانههای استانها خواست نسبت به تکمیل فیلدهای موجود شامل شبکه راهها، جایگاههای عرضه سوخت، واحدهای خدماتی، واحدهای درمانی، تقاطعها، راهدارخانهها و غیره اقدام کنند.
وی همچنین از اجرایی شدن این پروژه از اول مهر ماه خبر داد و گفت: در شهریور ماه سال جاری کلاسهای توجیهی و سمینارهای آموزشی مرتبط با این پایگاه برگزار شده و تجهیزات موردنیاز در اختیار اداراتکل قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]
صفحات پیشنهادی
سهم 57 درصدی عوامل انسانی در تصادفات جادهای/ تصادف خودروها بیشترین عامل فوت
اقتصادی راه و مسکن سهم 57 درصدی عوامل انسانی در تصادفات جادهای تصادف خودروها بیشترین عامل فوت 10 05 1393 10 22 به گزارش خبرنگار مهر هرساله تصادفات جادهای خسارات زیادی را به کشور تحمیل میکند که این تصادفات در کنار آمار بالای مرگ و میر و معلولیتهای ناشی از ایوزارت راه و شهرسازی: 30 درصد تلفات رانندگی در فصل تابستان رخ میدهد/ 75 درصد متوفیان تصادفات مردان هستند
وزارت راه و شهرسازی 30 درصد تلفات رانندگی در فصل تابستان رخ میدهد 75 درصد متوفیان تصادفات مردان هستندطبق اعلام وزارت راه 30 درصد تلفات رانندگی در فصل تابستان رخ میدهد در بین ماههای سال شهریورماه با 12 8 درصد و فروردین با 9 5 بیشترین تلفات رانندگی را به خود اختصاص دادهاند ومسئول مرکز مدیریت راههای اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان خبر داد خوابآلودگی عامل 50 درصد از تصادفات رانن
مسئول مرکز مدیریت راههای اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان خبر دادخوابآلودگی عامل 50 درصد از تصادفات رانندگی در محورهای استان زنجانمسئول مرکز مدیریت راههای اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت در چهار ماهه نخست سال 50 درصد از تصادفات رانندگی در محورهای استان زنجان ناشی اآخوندی: نحوه تعامل دولت با بخش خصوصی در بسته پیشنهادی اهمیت زیادی دارد
آخوندی نحوه تعامل دولت با بخش خصوصی در بسته پیشنهادی اهمیت زیادی دارد تهران - ایرنا - وزیر راه و شهرسازی با بیان این که پیشران هایی که در بسته پیشنهادی دولت است شامل سه دسته در حوزه های مسکن و شهرسازی حمل و نقل و پیمانکاری می باشد گفت نحوه تعامل دولت با بخش خصوصی در بسته پیشنبیش از 30 درصد حوادث رانندگی به عدم رعایت فاصله طولی مربوط است
بیش از 30 درصد حوادث رانندگی به عدم رعایت فاصله طولی مربوط است تهران - ایرنا - بررسی علت سوانح و حوادث رانندگی نشان می دهد که 30 8 درصد تصادفات رانندگی در راههای کشور به دلیل عدم رعایت فاصله طولی با خودرو جلویی اتفاق می فتد به گزارش ایرنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانیمدیرعامل راهآهن اعلام کرد اختصاص ۳ درصد از صرفهجویی سوخت به بخش ریلی توسط شرکت نفت
مدیرعامل راهآهن اعلام کرداختصاص ۳ درصد از صرفهجویی سوخت به بخش ریلی توسط شرکت نفتمعاون وزیر راه گفت از کل صرفهجویی حاصل از حمل و نقل ریلی شرکت نفت پذیرفت که تا سه درصد به سرمایهگذاری بخش ریلی برگردد به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس محسن پورسید آقایی امروز در نشست تخکاهش 13 درصدی تلفات جاده ای خوزستان در سال جاری/ سبقت و سرعت غیر مجاز دو عامل اصلی تصادفات
استانها جنوب خوزستان سیاحی خبر داد کاهش 13 درصدی تلفات جاده ای خوزستان در سال جاری سبقت و سرعت غیر مجاز دو عامل اصلی تصادفات اهواز – خبر گزاری مهر معاون عمرانی استاندار خوزستان با اشاره به کاهش 13 درصدی تلفات جاده ای استان در سال جاری گفت در صورتی که مدیران مسئول برنامه هرئیس پلیس راهنمایی و رانندگی خبر داد ۷۵ درصد مسافران بازگشتهاند/ کاهش ۲۰ درصدی تصادفات در تعطیلات اخیر
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی خبر داد۷۵ درصد مسافران بازگشتهاند کاهش ۲۰ درصدی تصادفات در تعطیلات اخیررئیس پلیس راهنمایی و رانندگی گفت در مجموع سفر اخیر ۱۶۲ میلیون و ۱۶۰ هزار تردد جادهای ثبت شده است که یک سوم این سفرها مربوط به استانهای مازندران البرز و گیلان بوده است و خوشبخموتورسیکلت، عامل 70درصد تصادفات در کاشمر
یکشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۳ فرمانده انتطامی کاشمر گفت در مقایسه تصادفات سال 92 با سال 91 نشان میدهد هفتاد درصد از تصادفات منجر به فوت راکبین موتورسیکلت بودهاند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان سرهنگ ابوالقاسم باقری با بیان اینکه برای استفاده صحیح و قتصادفات رانندگی خوزستان در ایام عید فطر 32درصد کاهش داشت
تصادفات رانندگی خوزستان در ایام عید فطر 32درصد کاهش داشت اهواز - ایرنا - مسوول مرکز مدیریت راه های اداره کل راه و شهرسازی خوزستان گفت تصادفات رانندگی ایام عید فطر امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال 32درصد کاهش نشان می دهد زینب اورکی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کردكاهش 32 درصدي تصادفات رانندگي خوزستان
۱۳ مرداد ۱۳۹۳ ۱۱ ۲۹ق ظ در ايام عيد فطر كاهش 32 درصدي تصادفات رانندگي خوزستان مسوول مركز مديريت راه هاي اداره كل راه و شهرسازي خوزستان گفت تصادفات رانندگي ايام عيد فطر امسال در مقايسه با مدت مشابه پارسال 32درصد كاهش نشان مي دهد به گزارش خبرگزاري موج زينب اوركي مسوول مركز مديآموزش کار با شبیه ساز رانندگی به رانندگان شرکت واحد/ کاهش 25درصدی تصادفات
حوزه و دانشگاه آموزش کار با شبیه ساز رانندگی به رانندگان شرکت واحد کاهش 25درصدی تصادفات مجری طرح آموزش جامع رانندگان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه با استفاده از شبیه ساز رانندگی گفت این طرح برای اولین بار است که در غرب آسیا اجرا می شود به گزارش خبرنگار مهر دکتر حمید خرسندعامل انسانی 80 درصد تصادفات را رقم میزند
شنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰ ۰۹ فرمانده پلیس راه استان کرمانشاه عامل انسانی را علت 80 درصد تصادفات جاده ای عنوان کرد سرهنگ محمد مرادی به مناسبت هفته اطلاع رسانی و پیشگیری از سوانح و حوادث در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کرمانشاه عامل انسانی را علت 80 دفرمانده پلیس راه ارومیه به تبریز خبر داد کاهش 20 درصدی تصادفات جرحی در ارومیه
فرمانده پلیس راه ارومیه به تبریز خبر دادکاهش 20 درصدی تصادفات جرحی در ارومیهفرمانده پلیس راه ارومیه به تبریز از کاهش 20 درصدی تصادفات منجر به مجروحیت در سال جاری خبر داد فرامرز محمدزاده امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ارومیه اظهار داشت براساس تلاشهای پلیس راه ارومیه به تبرمدیرعامل صندوق توسعه ملی: تسهیلات ویژه ای به بخش کشاورزی کرمانشاه اختصاص می یابد
مدیرعامل صندوق توسعه ملی تسهیلات ویژه ای به بخش کشاورزی کرمانشاه اختصاص می یابد کرمانشاه - ایرنا - مدیرعامل صندوق توسعه ملی گفت با توجه به اینکه کرمانشاه یکی از قطب های کشاورزی کشور محسوب می شود این صندوق تصمیم گرفته تا تسهیلات ویژه ای با شرایط استثنایی در اختیار بخش کشاورزی ای66 درصد تصادفات روز گذشته خراسان واژگونی بود
شنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۳ ۲۸ رییس پلیس راه خراسان رضوی گفت 66 درصد تصادفات روز گذشته 10 مرداد ماه واژگونی بود سرهنگ محمد صفایی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان با بیان اینکه روز گذشته 13 مورد تصادف در سطح استان رخ داد اظهارکرد از این تعدادجداسازی مسیرهای رفت و برگشت مهم ترین عامل در کاهش تصادفات است
رییس پلیس راهور نیروی انتظامی جداسازی مسیرهای رفت و برگشت مهم ترین عامل در کاهش تصادفات است گرگان - ایرنا - رییس پلیس راهور نیروی انتظامی کشور گفت امروزه جداسازی مسیرهای رفت و برگشت مهم ترین عامل در کاهش سوانح رانندگی محسوب می شود و با جداسازی می توان حجم زیاد حوادث جاده ای را-
اقتصادی
پربازدیدترینها