واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: منابع زیر زمینی دشت سیستان آب مورد نیاز 300 سال مردم منطقه را تامین می کند زابل- ایرنا- محقق و مدرس دانشگاه گفت : استخراج و بهره گیری درست و مناسب از بستر غنی سفره های آب زیرزمینی دشت سیستان می تواند آب مورد نیاز مردم این منطقه را برای 300 سال تامین کرد.
ˈمهدی کشته گرˈ روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: سفره های زیر زمینی به عنوان منابع آبی مطمئن و قابل اتکا در زمان بحران برای توسعه صنعت و کشاورزی و آشامیدنی منطقه سیستان بشمار می رود.
وی با بیان اینکه سیستان سرزنده و شاداب دیروز، امروز به ماتم کده تبدیل شده است گفت: قهر طبیعت و فقدان تامین منابع آبی، مهم ترین دلیل حال و روز نه چندان خوش سرزمین اساطیری سیستان است.
وی اظهار داشت: اقتصاد سیستان از دیرباز بر پایه کشاورزی، دامداری و صیادی استوار بوده و برای رسیدن به شکوفایی در این مولفه ها نیاز شدید به آب دارد.
این محقق و استاد دانشگاه ادامه داد: همین وابستگی عمیق، کار را به جایی رسانده که سیستانیان در دوران پرآبی شاد و سرزنده و در دوران خشکسالی بدترین روزهای زندگی خود را سپری می کنند.
وی گفت: وابستگی به تامین آب از کشوری که نه ثبات سیاسی مشخصی دارد و نه بر پیمان های بین المللی متعهد است، شرایط زندگی را برای مردم سیستان دشوارتر کرده و این دل آزردگی تا بدان جا پیش رفته که بسیاری از اهالی این منطقه ترک دیار و سرزمین مادری شان کرده اند.
استاد دانشگاه اظهار داشت: آمار تکان دهنده سرشماری نفوس و مسکن در سال های 85 و 90 که نشان از مهاجرت 9 هزار نفر تنها از شهرستان هیرمند دارد و فرمانداری زابل نیز اعلام درباره نرخ مهاجرت در شش ماه نخست سال 92 اظهار نگرانی و شمار مهاجران سیستانی را پنج هزار خانواده اعلام کرده، حساسیت رسیدگی به شرایط زندگی مردم سیستان را دوچندان می کند.
کشته گر اضافه کرد: افزایش تمایل مردم سیستان به مهاجرت علاوه بر آنکه بر شیوه زندگی آنان نقش فزاینده ای دارد به دلیل خالی شدن یکی از استراتژیکی ترین مناطق کشور تهدیدات خاص خود را به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه منابع عظیم آبی در منطقه سیستان دست نخورده و بی توجه باقی مانده است تاکید کرد: شرایط نابسامان و حساس معیشت سیستانیان، کارشناسان را بر آن داشت تا راه های مختلفی برای برون رفت از این معضل را مورد بررسی قرار دهند.
استاد دانشگاه ادامه داد: به سبب آنکه اقتصاد سیستان وابستگی بسیار زیادی به آب دارد و این آب باید از آن سوی مرز تامین شود کارشناسان وزارت نیرو بر آن شدند راه حل هایی را مورد بررسی قرار دهند تا امکان تامین آب در داخل کشور فراهم شود.
وی همچنین با اشاره به نخستین گمانه زنی ها مبنی بر احتمال وجود سفره های زیر زمینی آب گفت: این گمانه در نهایت به این فرجام رسید که در اردیبهشت سال 92 با حضور نمایندگان وزارت نیرو مقرر شد تا شرکت آب منطقه ای سیستان وبلوچستان نسبت به انعقاد و انجام قرارداد بابت تامین آب از عمق زمین اقدام کند.
کشته گر افزود: در این اقدام مقرر شده بود تا یک شرکت خارجی با همکاری وزارت نیرو به آب منطقه ای استان معرفی و این نهاد حصول نتیجه آن را پیگیری کند.
وی خاطرنشان کرد: نکته قابل تامل این است که در مکاتبات ارسالی از سوی برخی ایرانیان خارج از کشور که کار مطالعه بر روی دشت سیستان را بر عهده داشتند و این امر بر آنان مسجل شده بود که افغانستان همکاری لازم را نخواهد داشت، نشان می دهد که در عمق بین 1200 تا 1800 متری زمین حجم عظیمی از منابع آبی موجود است.
این محقق ادامه داد: این حجم آب تا به اندازه ای است که می تواند به میزان چهار هزار و 500 لیتر بر ثانیه و به مدت 300 سال از آن آب استخراج کرد.
او اضافه کرد: این میزان آب به قدری است که برای مدت های طولانی سیستان را از معضلات امروز نجات خواهد داد این موضوع به عنوان یک منبع آبی مطمئن و قابل اتکا در زمان بحران، توسعه صنعت و کشاورزی را در پی خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: آنچه امروز در کل منطقه سیستان درباره میزان مصرف روزانه آب شرب مطرح می شود مقدار دو هزار لیتر بر ثانیه است یعنی نصف میزان ادعا شده برای برداشت از منابع زیر زمینی را تشکیل می دهد.
کشته گر گفت: حتی اگر این موضوعات مطرح شود که امکان دارد این حجم مایع موجود، آب غیرقابل شرب و بدون استفاده باشد یا این حجم عظیم مایع در عمق زمین سیستان مربوط به فرآورده های نفتی باشد مهم نیست، مهم آن است که آب وجود دارد و به روش های فعلی امکان تصفیه آن نیز مهیا است.
این استاد دانشگاه ابراز امیدواری کرد دولتمردان بار دیگر این موضوع بسیار مهم را در فعالیت های خود برای بهبود شرایط زندگی در سیستان مد نظر قرار دهند و به صورت شفاف موارد مطرح شده درباره آن را بررسی کنند.
وی بیان کرد: این طرح یکی از موارد قابل تاملی است که اگر به آن پرداخته شود بسیاری از مشکلات سیستان برای همیشه حل خواهد شد از این رو امیدواریم کاروان تدبیر و امید این موضوع مهم را مورد تدبیر ارزنده قرار دهد. ک/3
7312/7307 / 653
22/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]