واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ مرداد ۱۳۹۳ (۱۵:۲۲ب.ظ)
مديركل راه وشهرسازي كردستان: اتمام بزرگراه سنندج ـ همدان نيازمند 120 ميليارد تومان اعتبار است مديركل راه وشهرسازي كردستان گفت: اتمام بزرگزاه سنندج ـ همدان نيازمند 120 ميليارد تومان اعتبار است که به شرط تأمين اعتبارات مورد نياز ظرف 2 سال تكميل ميشود.
به كزارش روابط عمومي اداره كل راه و شهرسازي استان كردستان، محمدصادق وجدي اظهاركرد: در راستاي احداث و نگهداري شبكه راه ها كه مهم ترين وظيفه اين اداره كل است فعاليت هاي مستمري از جمله نگهداري راه ها، بهسازي، آسفالت، چهار خطه كردن آنها و نصب علايم و تابلوهاي هشدار انجام شده است.
مدير كل راه و شهر سازي استان كردستان افزود: در زمينه جاده ها كرستان تقريبا جغرافيايي چهار گوش دارد و دو محور بزرگ راهي شمال – جنوب و شرق و غرب را كه اسكلت شبكه درجه يك بزرگ راه است را تشكيل مي دهد.
وي با بيان اينكه چندين شاخصه در بحث راهها و نگهداري از شبكه حمل نقل وجود دارد، افزود: اجراي پروژههاي مختلف راهسازي در استان در حال انجام است.
وجدي از پروژه چهار بانده كردن محور مياندوآب ـ كرمانشاه به عنوان يكي از پروژههاي محوري و ملي نام برد كه بيشترين طول آن در استان كردستان قرار دارد و گفت: اتمام اين پروژه براساس برآورد سال 92 نيازمند بيش از 540 ميليارد تومان اعتبار است.
وي گفت: 71 كيلومتر از پروژه مياندوآب مربوط به استان كردستان است كه به دليل كمبود منابع مالي 37 كيلومتر از آن را آغاز كردهايم .
به گفته وي، پروژه همدان – سنندج نيز از ديگر پروژههايي است كه بخشي از آن در حوزه استحفاظي كردستان است و اتمام كامل اين پروژه نيز نيازمند 120 ميليارد تومان اعتبار است.
مديركل راه و شهرسازي كردستان با بيان اينكه 23 كيلومتر اين پروژه در حوزه همدان قرار دارد كه روكش و نصب علايم ايمني در آن به اتمام رسيده است، اظهار كرد: مابقي اين پروژه مربوط به استان كردستان است كه در صورت تامين اعتبار در كمترين بازده زماني اجرا ميشود.
به گفته وجدي، در مسير همدان ـ سنندج سختترين قسمت مربوط به گردنه صلوات آباد است كه بايد اين مسير چهار خطه شود.
وي ابراز اميدواري كرد در صورت تامين اعتبار و مساعد بودن شرايط جوي، قسمت عمده عمليات محور همدان ـ سنندج امسال به ثمر برسد، تصريح كرد: به شرط تامين اعتبار در دو سال كاري اين پروژه به مورد بهرهبرداري قرار خواهد گرفت.
وي افزود: پروژه هاي راه استان به دليل نبود شرايط حمل و نقلي مناسب از جمله هوايي، ريلي و دريايي ضروري محسوب مي شوند و نقش مهمي را در توسعه اقتصادي و گردشگري استان دارد.
مدير كل راه و شهر سازي استان كردستان بيان كرد: يك سري از محورهاي ديگر همچون محور ديواندره ـ بيجار ـ زنجان از محورهاي مهم شرياني استان است كه هر ساله عمليات هاي خاصي در بحث بهسازي، ايمن سازي و توسعه در آن انجام مي شود.
وجدي يادآور شد: از بيجار به سمت ديواندره سه كيلومتر راه به چهار خطه تبديل شده است و از سمت بيجار به زنجان نيز پنج كيلومتر چهار خطه شده است و با تامين اعتبار مورد نياز در آينده نزديك اين بخش هم به بهره برداري مي رسد.
مدير كل راه و شهر سازي استان كردستان در بخش ديگري از سخنان خود به عمليات روكش راه ها اشاره كرد و بيان كرد: خوشبختانه با كار شبانه روزي و در مدت زمان كوتاهي 100 كيلومتر روكش آسفالت در محورهاي استان انجام شده و انتظار مي رود تا پايان سال جاري اين رقم به 200 كيلومتر افزايش يابد.
وجدي يادآور شد: در راستاي كاهش تصادفات جاده اي و بهينه سازي و ايمن سازي جاده ها تا كنون اقدامات خوبي از جمله نصب گاردريل ها، تابلوهاي هشدار، خط كشي مجدد جاده ها و علايم هشداري بر كف جاده ها انجام شده است.
وي ادامه داد: همچنين در حوزه راه روستايي هم گام هاي ارزنده اي برداشته شده است و 50 كيلومتر راه روستايي با اعتباري بالغ بر 65 ميليارد تومان و 36 كيلومتر راه شهري استان با اعتباري بالغ بر 15 ميليارد تومان در ايام هفته دولت در سال جاري به بهره برداري مي رسد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]