واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ مرداد ۱۳۹۳ (۲۳:۳۰ب.ظ)
تحريم غذايي روسيه غرب را هدف گرفت گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، در پي تشديد تحريم هاي غرب ضد روسيه، ولاديمير پوتين، رئيس جمهور اين کشور، دستور مقابله به مثل را در قبال تحريم کنندگان صادر و اندکي بعد نيز کابينه اين کشور تحريم هايي را در جهت منع واردات محصولات غذايي از تحريم گران غربي به اجرا گذاشت. در اين گزارش به بررسي اين موضوع خواهيم پرداخت که چه کشورهايي بيشترين آسيب را از اين تحريم هاي غذايي روسيه خواهند ديد.
نمي توان انکار کرد که آلمان و لهستان بيشترين آسيب را از تحريم هاي غذايي روسيه متحمل مي شوند و فنلاند، ليتواني و لتوني از کشورهاي استقلال يافته حوزه بالکان نيز بخش اعظمي از توليد ناخالص ملي خود را در اثر اين تحريم ها از دست خواهند داد. نروژ شاهد از دست رفتن بازار فروش فرآورده هاي دريايي خود به روسيه خواهد بود، اما؛ ايالات متحده آمريکا اثري محدود از اين تحريم ها را متحمل خواهد شد.
در حقيقت روسيه واردات انواع ميوه، سيزيجات، گوشت، فرآورده هاي دريايي و لبني را از 28 کشور عضو اتحاديه اروپا، آمريکا، کانادا، نروژ و استراليا منع کرده است. نبايد فراموش کرد که تجارت اتحاديه اروپا تا حد زيادي وابسته به واردات محصولات غذايي توسط روسيه از اين حوزه است. تنها طي سال گذشته ميلادي روسيه بيش از 16 ميليارد دلار فرآورده هاي غذايي از اين اتحاديه خريداري کرد که اين رقم بر اساس گزارش سايت «يورواستات» که مرکز آمار اتحاديه اروپا محسوب مي شود، حدود 10 درصد از کل صادرات اين 28 کشور را تشکيل داده است.
از نظر عمق خسارات تجاري وارده به غرب در اثر اين تحريم ها بايد گفت آلمان، لهستان و هلند در سال گذشته ميلادي بيشترين صادرات محصولات غذايي را به روسيه داشته اند و قطعاً متحمل خسارت سنگين تري خواهند شد. صادرات مواد غذايي به روسيه بيش از 3.3 درصد از کل صادرات آلمان را تشکيل مي دهد.
در همين زمينه نيز استفان ليفول، وزير کشاورزي فراسنه گفته است که در حال هماهنگي با همتايان آلماني و لهستاني خود است تا سياست هاي لازم را در قبال اين اقدام روسيه اتخاذ کنند.
از سوي ديگر، سيون کاوني، وزير اقتصاد ايرلند، متذکر شد که طي سال گذشته ايرلند 4.5 ميليون يورو انواع پنير را به روسيه صادر کرده است و تحريم هاي روسيه تبديل به مشکلي جدي براي اين کشور خواهد شد.
نمي توان فراموش کرد که اتحاديه اروپا به سختي در حال پشت سر گذاشتن رکود اقتصادي است و کشاورزان اين منطقه اگر نتوانند بازارهاي جايگزيني را براي صادرات ميوه و سبزيجات خود بيابند، با بحراني جدي روبرو خواهند بود. برخي از آنان از هم اکنون دست به دامن دولت هاي خود شده اند تا خسارات اين بخش را برايشان جبران کنند.
خوزه اميليو بوفي، يکي از کشاورزان اسپانيايي، مي گويد: اگر بازار خوبي براي محصولاتمان پيدا نکنيم، قيمت ها سقوط خواهند کرد و ممکن است نتوانيم هزينه هاي توليد خود را هم به دست آوريم.
در همين زمينه اقداماتي براي مقابله با تصميم اتحاديه اروپا در تحريم روسيه شکل گرفته است و بزرگترين حزب مخالف در پارلمان يونان از دولت اين کشور خواسته است تا از تحريم روسيه صرف نظر کند، حتي اگر اين موضوع به مزاج اتحاديه اروپا خوش نيايد.
در سال 2013 دانمارک 628 ميليون دلار فرآورده هاي کشاورزي به روسيه صادر کرد که اکنون با ديوار تحريم روسيه مواجه است.
ليتواني و فنلاند که همسايه هاي نزديک روسيه هستند بيشترين آسيب را در اثر تحريم هاي غذايي روسيه متحمل خواهند شد. به ويژه ليتواني که به عضويت ناتو هم درآمده است، روابط اقتصادي و وابستگي شديدي به اقتصاد روسيه دارد. تا حدي که ارزش صادرات مواد غذايي به روسيه 2.5 درصد از کل توليد ناخالص ملي اين کشور را شامل مي شود؛ چرا که سبزيجات و مواد غذايي جزو 5 کالاي صادراتي اصلي ليتواني محسوب مي گردند.
صنايع لبني فنلاند نيز در اثر تحريم هاي روسيه حدود 535 ميليون دلار خسارت خواهند ديد؛ چرا که اين کشور 14 درصد از کل صادرات خود را به روسيه انجام مي دهد.
اين دو کشور از هم اکنون در مقر اتحاديه اروپا در بروکسل به مخالفت با تحريم هاي آمريکايي ضد مسکو برخواسته اند.
همسايه حوزه اسکانديناوي روسيه؛ يعني نروژ هم جزو بزرگترين صادرکنندگان ماهي و محصولات دريايي به روسيه است. صادرکنندگان اين کشور قطعاً بازار خود را از دست خواهند داد چون ديگر قادر به رقابت با تولدکنندگان داخلي محصولات دريايي در روسيه نيستند.
در همين حال، وزارت کشاورزي آمريکا مدعي است که در اثر تحريم هاي روسيه خسارت اندکي خواهد ديد چون سهم صادرات مواد غذايي اين کشور به مسکو به کمتر از يک صدم درصد کل توليد ناخالص ملي اين کشور؛ يعني 144 ميليارد دلار مي رسد. بر همين اساس، صادرات مواد غذايي آمريکا به روسيه در سال گذشته کمتر از يک درصد از کل صادرات محوصلات غذايي آمريکا را شامل شد. در سال گذشته آمريکا 13 ميليارد دلار مواد غذايي و محصولات کشاورزي به روسيه صادر کرد.
در طرف مقابل نيز، صادرات روسيه به آمريکا و ديگر کشورهاي غربي تحت تحريم، بالغ بر 13 درصد از توليد ناخالص ملي اين کشور است که يک چهارم آن را محصولات دامي تشکيل مي دهند.
ناصر جوام
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]