واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
دیوار کوتاه دولت قبل زیر آوار میراث فرهنگی
خانهی «صبریها» را تملک کنید، تا عملیات احیا و بهرهبرداری از «طرح پردیس فهادان» در یزد آغاز شود.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، در آخرین روزهای سال 1386 چند خانهی تاریخی در بافت تاریخی یزد با عنوان مجموعهی «فهادان» با هدف مرمت و بهرهبرداری، در مزایدهای بهمدت 25 سال از سازمان میراث فرهنگی به بخش خصوصی سپرده شدند. از سوی دیگر، به گفتهی مدیرعامل صندوق احیا و بهرهبرداری از آثار تاریخی - احسان ایراونی - با گذشت 5 / 6 سال هنوز هیچکدام از این خانهها مرمت یا ساماندهی نشدهاند. به گفتهی او، اگر مرمت این خانهها تا پیش از زمستان امسال آغاز نشود، احتمال تخریب بخشهایی از این 11 خانهی تاریخی وجود دارد. به همین دلیل، ایروانی واگذاری مجموعهی تاریخی فهادان به بخش خصوصی را «لکه ننگی» برای صندوق حفظ و احیا دانست.
اما محمدحسین محتاجالله - مدیر پروژهی فهادان گفت: در زمان برگزاری مزایده، صحبتهایی دربارهی اختصاص وام و تملک خانهی قرارگرفته در وسط این مجموعه که اکنون در تملک شخصی هستند، مطرح شد. از سوی دیگر، آن زمان طرحی دربارهی مرمت و چگونگی بهرهبرداری از این مجموعه خانهها به ما ارائه شد که در آن طرح، این مجموعه از خانهها باید در قالب یک واحد در نظر گرفته و تأسیسات، آشپزخانه و موتورخانهی مشترک برای آنها ایجاد میشد اما با توجه به اینکه سازمان میراث فرهنگی هنوز نتوانسته هیچکدام از تعهدات خود را اجرایی کند، ما نیز نتوانستهایم کار خود را آغاز کنیم. او با تأکید بر اینکه «لکه ننگ» این پروژه به دولت گذشته مربوط است، اظهار کرد: متأسفانه با ناکارآمدیای که مدیران در آن زمان داشتند، این اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری در این پروژه بسیار سنگین است، تأکید کرد: با وجود قولی که در زمان واگذاری این بنا مبنی بر اختصاص یافتن وام با هدف آغاز شدن کار به ما داده شد، هنوز یک ریال هم از هیچ نهادی به ما کمک نشده است، البته جلساتی بر اساس قولی که به ما داده بودند، برگزار شدند، اما هیچ کمکی صورت نگرفت. او با تأکید بر اینکه برای آغاز شدن مرمت این مجموعه و با توجه به طرحی که برای احیای آن به ما ارائه دادهاند، نیازمند اتصال همهی خانهها به یکدیگر هستیم تا بتوانیم این پروژه را بهطور کامل به پایان برسانیم، افزود: در قدم نخست باید خانهی «صبریها» که بهگونهای، گُل این خانهها محسوب میشود، تملک شود. سپس با پرداخت وام براساس قولی که به ما دادهاند، بخش خصوصی میتواند مرمت، احیا و بهرهبرداری از این مجموعه خانهی تاریخی را آغاز کند. این سرمایهگذار بخش خصوصی با بیان اینکه طرح قابل اجرا در این خانهها شباهت زیادی به طرح پردیسان دارد، ادامه داد: هر چند گفته میشود این طرح «لکه ننگ» صندوق حفظ و احیاست، اما اگر سابقهی کاری ما را بررسی کنند، متوجه میشوند، این بخش خصوصی در حدود چند سال گذشته دست کم شش مجموعهی تاریخی را احیا و راهاندازی کرده و برای این کارها، جوایز بینالمللی گرفته است. او در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر بحث گردشگری در یزد در اوج ذلت است، تأکید کرد: اکنون با توجه به رونق اقتصادی، در صورتی که دولت تسهیلات مناسبی به بخش خصوصی بدهد، آمادگی بهروزرسانی بحث گردشگری در یزد و خانههای تاریخی را داریم. محتاجالله اضافه کرد: از زمان واگذاری این مجموعه، با وجود تأمین نشدن تسهیلاتی که قول آن داده شده بود، حدود 900میلیون تومان برای مرمت بخشهایی از این خانهها هزینه شده است. مدیرعامل صندوق حفظ، احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی پیش از این دربارهی ادعای مطرحشده توسط بخش خصوصی مبنی بر پراداخت وام با هدف آغاز شدن مرمت این خانهها، گفته بود: این بیمعنی است که سرمایهگذار میگوید، قول گرفتن وام را گرفته، چون صندوق حفظ و احیا از زمان تأسیس تاکنون، هیچ دستورالعملی دربارهی دادن وام به سرمایهگذاران نداشته است. ایروانی با بیان اینکه این صندوق ایجاد شده تا بناهای تاریخی را حفاظت و احیا کند، افزوده بود: وظیفهی صندوق، نشستن و نگاه کردن به روند نابودی خانهها و بناهای تاریخی نیست. به همین دلیل، اقدامات حقوقی برای بازپسگیری این مجموعه را آغاز کردهایم. متأسفانه قراردادهای مربوط به این مجموعه در زمان واگذاری به بخش خصوصی، ضمانت اجرایی نداشتند و این مشکل پیش آمده است. به همین دلیل، برای حل مشکل، شکایت کیفری کردهایم. خانههای تاریخی «محمودی» با دو حیاط، خانهی «ملکزاده»، خانهی «دهقان»، خانهی «داور»، خانهی «مجاور»، خانهی «عرب تقوی» با یک حیاط اضافه، خانهی «صبریها» و رستوران «ابوالمعالی» با حدود 400 تا 150 سال قدمت، خانههای تاریخی قرارگرفته در مجموعهی فهادان هستند.
ایسنا 130
۱۶/۰۵/۱۳۹۳ - ۱۰:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]