واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: صلوات خاصه امام رضا(ع) را در دستگاه سهگاه ميخوانم
استاد محمدعلي كريمخاني صاحب نواي مشهور «آمدم اي شاه پناهم بده» ميگويد انشاءالله امسال در اختتاميه جشنواره امام رضا(ع) صلوات خاصه حضرت را در دستگاه سهگاه اجرا ميكند
استاد محمدعلي كريمخاني صاحب نواي مشهور «آمدم اي شاه پناهم بده» ميگويد انشاءالله امسال در اختتاميه جشنواره امام رضا(ع) صلوات خاصه حضرت را در دستگاه سهگاه اجرا ميكند. كريمخاني در سال 1329 در استان قزوين متولد شد. وي از كودكي به مداحي و مؤذني علاقهمند بود و در ايام محرم و ماه مبارك رمضان به تمرين مناجاتخواني و مداحي ميپرداخت. محمدعلي اولين مداحي خود را در سن 16 سالگي در حرم امام رضا(ع) تجربه كرد و پس از آن زير نظر مرحوم حسين صبحدل اين راه را در راديو به صورت حرفهاي طي كرد. روابط عمومي بنياد بينالمللي امام رضا(ع) با اين استاد نغمههاي آئيني گفتوگوي كوتاهي انجام داده است.
استاد! در چه حالي هستيد؟ شنيدهايم كمي كسالت داشتيد؟
الحمدلله بهترم، به هر حال پيري است و گاهي كسالت سراغ آدم ميآيد و مجبورم قرص قلب بخورم. هميشه از ائمه ميخواهم عنايت كرده و دردهايم را دوا كنند، البته كارهاي خدا حكمت دارد. گاهي از خودم ميپرسم چرا احمد عزيزي كه اين همه شعر براي ائمه دارد شش، هفت سال است روي تخت بيمارستان افتاده؟ اگر آدم بدي است كه نميتواند اين همه شعر مذهبي گفته باشد، اگر هم آدم خوبي است چرا بايد مستحق اين باشد؟ كار خداست، لابد حكمت دارد.
انشاءالله كه هميشه سلامت و تندرست باشيد. پارسال در اختتاميه جشنواره امام رضا(ع) كه خيلي با نشاط اجرا كرديد.
بله واقعا هيچ سالي مثل پارسال حس و حال نداشتم. به جمعيت نگاه ميكردم و ميديدم اكثراً دارند گريه ميكنند. البته اين يك حس دوطرفه است، يعني مستمع، خواننده را سر ذوق ميآورد. شنونده بايد اهل دل و اهل معرفت باشد. مثلاً شب نوزدهم ماه رمضان امسال در مراسمي بودم، مخاطبان توجه زيادي نداشتند، ذوق من هم گرفته شد، پرده صدا را پايين آوردم و براي خودم زمزمه كردم.
الان كه دستگاههاي صوتي پيشرفت كردهاند، بسياري با صداهاي معمولي و حتي ضعيفتر از آن خواننده ميشوند.
براي داشتن صداي خوب دستگاه فايده ندارد، بايد زحمت كشيد. بايد تمرين كرد. البته دستگاه هم خيلي مهم است، اما منظورم در دستكاري صداي خواننده نيست. اتفاقاً صدابردار نبايد موقع خواندن صدا را بالا و پايين كند، من اگر همان ابتداي خواندنم صدابردار اين كار را بكند كل تمركز و شوقم گرفته ميشود. اين هنر خود خواننده است كه فاصله دهانش را با ميكروفن تنظيم كند. مرحوم صبحدل به من ميگفت وقتي ميخواهي اوج بگيري بايد 40،30 سانتيمتر از ميكروفن فاصله بگيري تا صدايت جيغ نشود. خب ما خودمان اينها را ميدانيم، ديگر نيازي نيست صدا را كم كنند.
از توصيههاي مرحوم استاد صبحدل گفتيد، چيز ديگري هم به ياد داريد؟
خدا رحمتش كند، خيلي چيزها به من ياد داد. يادم است مرا از خواندن اشعار و نوحههاي عربي نهي ميكرد، ميگفت بايد سوادش را داشته باشي، بدون مطالعه نخوان، بايد 20 سال دوره ببيني تا بتواني صحيح بخواني.
الان كه ديگر براي خواندن اشعار عربي مشكلي نداريد؟
من از نوجواني زير نظر استادم تعزيه ميخواندم و دو سه قصيده عربي هم حفظ بودم، اما نميدانم اعراب كلمات را درست ادا ميكردم يا نه. بعدها براي اينكه بهترين و صحيحترين اداي كلمات را داشته باشم از علما و اساتيد كمك ميگرفتم. مثلاً اخيراً شبكه اول سيما از من خواسته است «حبّ الحسين(ع)» را بخوانم. اين شعر عربي را روي كاغذ نوشتهام و اعراب كلمات را با دكتر اسماعيل آذر چك كردم تا مطمئن باشم درست ميخوانم و به زودي آن را در آواز افشاري اجرا ميكنم. همينجا بگويم برنامه مشاعره را نگاه ميكنم و وقتي اين برنامه شروع ميشود همه اعضاي خانوادهام پاي تلويزيون مينشينند.
غير از حبالحسين(ع) ديگر چه كار جديدي داريد؟
جشنواره امام رضا(ع) از من دعوت كرده است صلوات خاصه امام رضا(ع) را در مراسم اختتاميه بخوانم و اكنون در حال كار كردن روي آن هستم. من براي خواندن صلوات خاصه سبك خاص خودم را دارم و قصد دارم آن را در دستگاه سهگاه بخوانم، ضمن اينكه روي هر كلمه بايد آهنگ مخصوصي را ادا كرد. البته سالهاي قبل هم در جشنواره امام رضا(ع) خواندهام اما امسال براي اولين بار است كه ميخواهم صلوات خاصه را اجرا كنم.
گفتيد در خواندن سبك خاص خودتان را داريد، موقع خواندن چه عادتها يا تكنيكهايي داريد؟
من براي خواندن بايد زمان كافي داشته باشم، چون صداي من طوري است كه يك ربع طول ميكشد تا گرم شود و فضا را گرم كند. گاهي حتي قبل از ضبط ميروم در اتاق و دو سه دقيقه ممتد داد ميزنم تا صدايم باز شود و هنگام خواندن نگيرد.
من از شما يك سؤال ميكنم، آيا ميتوان در پنج دقيقه شاهنامه را تعريف كرد و زيبايي و عظمت آن را هم نشان داد؟ خواندن هم به همين صورت است، بايد كمي زمان داشت. البته نه اينكه بگويم زياد بخوانم و مردم خسته شوند، نه، منظور اين نيست. يك نكته هم بگويم، هر وقت خواستم براي آقا عليبن موسي الرضا(ع) بخوانم، خود ايشان عنايت كردهاند و حتي قبل از گرمكردن صدا توانستهام با حنجره باز و با پرده بالا بخوانم. به نظرم هيچ سالي مانند پارسال حس و حال نداشتم و ديدم اكثر حاضران در سالن هم گريه ميكنند، شايد شعر هم خيلي تأثير داشت، آنجا شعر «من دست خالي آمدم، دست من و دامان تو» را ميخواندم و از مردم جواب ميگرفتم.
استاد به عنوان آخرين سؤال بفرماييد سبك يا صداي چه كسي را ميپسنديد؟
خيليها هستند، چه ايراني چه آذري و چه عرب. در آذريها صداي سليم مؤذنزاده اردبيلي حرف ندارد، واقعاً نقص ندارد. سليم با آن صدا اگر سمت موسيقي ميرفت، دنيا را تسخير ميكرد!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]