واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: انتقاد دانش جعفری به تامین مالی مسکن مهر
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه ترکیب درآمدهای دولت در بودجه عمومی باید تغییر کند از نحوهی تامین مالی طرح مسکن مهر انتقاد کرد.
کد خبر: ۴۲۲۴۶۱
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۷ - 04 August 2014
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه ترکیب درآمدهای دولت در بودجه عمومی باید تغییر کند از نحوهی تامین مالی طرح مسکن مهر انتقاد کرد.
به گزارش ایسنا، داوود دانش جعفری در همایش اساتید و دانشجویان خارج از کشور با بیان اینکه هدف از یک اقتصاد خوب این است که به ارقام بالای رشد اقتصادی دست پیدا کند، اظهار کرد: در ایران بعد از سال 1368 متوسط رشد اقتصادی ما حدود پنج درصد بوده است اما در واقع تنها توجه به این موضوع کافی نیست.
وی افزود: موضوع مهم این است که ما در این پنج درصد رشد چقدر ثبات داشتهایم.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه ما در سال گذشته شاهد رشد اقتصادی منفی 6 درصد بودهایم، تصریح کرد: در برخی از سالهای برنامه دوم رشد اقتصادی ما نزدیک 10 درصد بوده است. این نوسانات زیاد است و اقتصاد مقاومتی میخواهد این نوسان را به حداقل برساند.
دانش جعفری با بیان اینکه برخی از عوامل درون اقتصاد ایران مربوط به سیاستهای نادرستی بوده که ایجاد نوسان کرده است، گفت: مثلا طرح مسکن مهر از این جهت که اقشار ضعیف را هدفگیری میکرد طرح مهمی بود اما مشکل این بود که تامین مالی این طرح از محل استقراض از بانک مرکزی انجام شد.
وی با بیان اینکه وقتی پول چاپ شود مشکل به صورت موقتی حل میشود و ایجاد تورم میکند، گفت: بنابراین نمیتوان تنها به واسطهی اینکه نیت این طرح مقدس است از راهکارهای آن غافل ماند.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه تحریمها از اوایل انقلاب با ایران بوده و کشور با آنها خو گرفته است، اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی تمام این مسائل را دستهبندی کرده و راهکار ایجاد میکند که رشد بالا و نوسان کم داشته باشیم.
دانش جعفری افزود: اقتصاد مقاومتی یعنی اگر یک شوک از درون یا بیرون به اقتصاد وارد شود اقتصاد کشور به اندازهای قوی باشد که بتواند آن را دفع کند.
وی قلمروی اقتصاد مقاومتی را شناسایی حوزههای خطرپذیر، پیداکردن راهکارهای کاهش آنها و خروج از این حوزهها دانست و گفت: در حال حاضر درآمد دولت در بودجه عمومی به میزان 65 درصد از نفت، سهام شرکتهای دولتی و سود آنها تشکیل میشود و سهم مالیات بر درآمد و شرکتها 23.8 درصد، مالیات بر واردات 7.5 درصد و مالیات بر مصرف کالا و خدمات 3.7 درصد است.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: ما باید ترکیب درآمدها را عوض کنیم، چرا که درآمد نفت درآمد مطمئنی نیست. همانطور که در سال 1377 قیمت نفت ایران به هشت دلار رسید و در حال حاضر قیمت نفت 100 دلار است. بنابراین نمیتوان با درآمدهای نوسانی هزینههای ثابت برای کشور داشت.
دانش جعفری با بیان اینکه 60 درصد واردات ما از پنج کشور دنیا انجام میشود، گفت: این موضوع از نظر اقتصاد مقاومتی یعنی آسیبپذیری، چرا که اگر با این پنج کشور به مشکل بخوریم 60 درصد از واردات ما با مشکل مواجه میشود. بنابراین باید شرکای تجاری خود را زیاد کنیم.
وی با بیان اینکه واردات خودروی ایران در سال 1391 به میزان 65 درصد از امارات بوده است، اظهار کرد: این در حالی است که خودروهای وارد شده بیشتر اروپایی یا ژاپنی هستند.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه یکی از مواردی که اقتصاد ایران در آن آسیبپذیر است وابستگی به مواد غذایی وارداتی است، اظهار کرد: در حال حاضر 85 تا 90 درصد از روغن نباتی مصرفی کشور وارداتی است بنابراین اگر این درصد را به 60 برسانیم رویکرد کاهش خطرپذیری را دنبال کردهایم، اما مقاومسازی به این شکل است که ایران باید همیشه برای مثال برای یک فرصت شش ماهه ذخیره روغن نباتی داشته باشد.
دانشجعفری همچنین در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان دربارهی چرایی کاهش وابستگی بودجه به نفت در طی 30 سال گذشته با وجود اطلاع از مضر بودن آن خاطر نشان کرد: دلیل این موضوع این است که درآمد نفت خیلی شیرین است و بدون تلاش به دست میآید. بنابراین سیاستمداران حاضر نیستند از آن دست بکشند.
وی افزود: چندین بار در برنامهها آمده که حداقل بودجه جاری کشور به نفت وابستگی نداشته باشد که در این زمینهها کار خوبی که انجام شد تشکیل صندوق توسعه ملی بود که این کار در سال اول برنامهی پنجم صورت گرفت و قرار شد 20 درصد از درآمد نفت به این صندوق واریز شده و در هر سال نیز سه درصد به این میزان اضافه شود.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 30 درصد از درآمد نفت به صندوق توسعه ملی واریز میشود، تصریح کرد: این صندوق به بخش خصوصی از طریق این منابع وام میدهد، بنابراین این منابع دیگر وارد دولت نخواهد شد.
وی با بیان اینکه پروژه مسکن مهر تا حدودی بحث اقتصاد سیاسی بود، گفت: همیشه در راهکارهای اقتصادی ممکن است جنبههای سیاسی نیز وجود داشته باشد. همه دولتها دوست دارند برای مردمشان کاری انجام دهند و تجربه نشان داده که این مسائل میتواند ما را از کشوری که میخواهد توسعه پیدا کند دور کند.
دانش جعفری همچنین در پاسخ به پرسش دیگری دربارهی چرایی اجرای طرح هدفمندی یارانهها اظهار کرد: هدفمندی یارانهها متفاوت از بحث تورم است و بسیاری از اقتصاددانان آن را پرش قیمتی میدانستند چرا که تنها یکبار اتفاق میافتد و براساس آن قرار بود که با حذف بخشی از یارانه انرژی و افزایش قیمت آنها نیمی از این درآمدها به مردم داده شود و مابقی آن صرف تولید و صنعت شود، اما متاسفانه دیده شد که با وجود افزایش قیمتها در حدود 95 درصد از درآمد حاصله صرف مردم شد و در عمل چیزی به بخش تولید نرسید.
وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی افزود: در حال حاضر نیز تنها کاری که دولت توانسته انجام دهد این بوده که حداقل یارانهها را زیاد نکند، چرا که وقتی شما پولی را به مردم بدهید گرفتن آن دیگر ممکن نیست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]