واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: شير گران و ناسالم صداي استخوانها را درآورد!
بيمارستانهاي خصوصي با ترويج سزارين و مصرف شيرخشك به سلامت جامعه ضربه ميزنند
حالا ديگر وزير بهداشت هم درباره استفاده از روغن پالم در شير هشدار داده است؛ به گفته دكتر سيد حسن قاضي زاده هاشمي وجود روغن پالم در شير به اثبات رسيده و گزارش آن نيز به رئيسجمهور داده شده است. استفاده از مواد غير استاندارد و ناسالم در شير در حالي است كه اين محصول سلامت روز به روز هم گرانتر شده و از دسترس مردم دورتر ميشود.
همايش «تغذيه با شير مادر» كه روز گذشته با حضور وزير بهداشت و ساير چهرههاي بهداشتي كشور برگزار شد، فرصت مناسبي بود تا پاي برخي چالشهاي «شيري»دوباره به ميان كشيده شود؛از گراني دوباره شير و كاهش مصرف و افزايش بيماري در سايه اين گراني گرفته تا افزودن روغن پالم به شيرهاي پرچرب. در اين همايش همچنين عليرضا مرندي، رئيس كميته ترويج تغذيه با شير مادر از تخلف برخي بيمارستانهاي خصوصي در تحريك مادران به سزارين و تغذيه كودك با شير خشك پرده برداشت.
صداي استخوانها هم درآمده!
حاشيههاي همايش«تغذيه با شير مادر» هم به شير اختصاص داشت چراكه با گراني شير صداي استخوانها هم درآمده است. صداي استخوانها وقتي در ميآيد كه درست شبيه طبل توخالي شده باشند. زهرا عبداللهي، مدير كل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت گفته بود سرانه مصرف شير و مواد لبني در كشور پايين است و بررسيهاي اين دفتر در سال 80 نشان ميدهد كه 90 درصد خانوادههاي كشور با كمبود كلسيم مواجه هستند. حذف يارانه شير اما منجر به كاهش 14درصدي مصرف آن شد و حالا دوباره قيمت شير و محصولات لبني به ميزان قابل ملاحظهاي افزايش يافته است. بنا به تأكيد عبداللهي اكنون كاهش تراكم استخواني در كشور ما در سنين پايين اتفاق ميافتد و در حالي كه پوكي استخوان بايد در ميانسالي بروز كند در كشور ما در سنين زير 30 سال مشاهده ميشود. وزير بهداشت اما در حاشيه همايش تغذيه با شير مادر در جمع خبرنگاران تأكيد كرد: مخالف افزايش قيمت لبنيات هستيم زيرا افزايش قيمت موجب كاهش سرانه مصرف شير شده است.
وي در عين حال از هر گونه اقدامي براي كاهش قيمت شير پا پس كشيده و گفت:مجلس و دولت همت وافر داشته باشد تا لااقل در سال آينده شاهد افزايش قيمت لبنيات نباشيم. هاشمي با بيان اينكه بسياري از مردم كمبود ويتامين D و كلسيم دارند، افزود: در حوزه تغذيه با لبنيات هرچقدر دولت و مجلس هزينه كنند در درازمدت به نفع كشور خواهد بود چراكه موجب كاهش بيماريها در آينده ميشود. وي همچنين از برنامه وزارت بهداشت براي تأمين ويتامين D و كلسيم مردم خبر داد.
محتويات آنچه به عنوان شير پرچرب ميخوريم...
حالا صرف نظر از قيمت شير و محصولات لبني بايد نگران سلامت آن هم باشيم چراكه بنا به تأكيد وزير بهداشت افزودن روغن پالم به شيرهاي پرچرب صحت دارد. به گفته هاشمي بسياري از چربيهايش به خاطر روغن پالم است نه به خاطر چربي طبيعي شير و مردم بدانند كه هزينه را براي چه شيري پرداخت ميكنند.
وي به مردم توصيه كرد تا به جاي استفاده از شير پرچرب از شير كمچرب استفاده كنند. هاشمي افزود: در صحبتهايي كه با وزير جهاد و كشاورزي داشتهايم، به دستور او استفاده از روغن پالم در شير از 50 درصد به 30 درصد كاهش يافت. بايد اين تخلف در صنايع لبني به صورت تدريجي اصلاح شود چراكه نميتوان صنايع لبنيات را به يكباره تعطيل كرد. وزير در واكنش به اينكه بخش عمده شيرهاي موجود در بازار را شيرخشك تشكيل ميدهد، گفت: نميگويم شير خشك خوب است اما روغن پالم به مراتب بدتر از آن است.
ضربه بزرگ بيمارستانهاي خصوصي به سلامت جامعه
رئيس كميته ترويج تغذيه با شير مادر هم با اخباري از پشت پرده فعاليتهاي غيراخلاقي برخي بيمارستانهاي خصوصي به اين همايش آمده بود. به گفته وي بيمارستانهاي خصوصي دو ضربه بزرگ به سلامت جامعه ميزنند؛ اول اينكه زايمان سزارين را ترويج ميكنند و دوم اينكه مادر را ترغيب ميكنند، از شير خشك استفاده كند و وزارت بهداشت براي جلوگيري از اين تخلفات بايد اين موضوع را در رتبهبندي بيمارستانها لحاظ كند.
عليرضا مرندي افزود: در گذشته اين اعتقاد غلط وجود داشت زماني كه نوزاد زردي گرفت، شير مادر را قطع كند اما به هيچ وجه نبايد شير مادر قطع شود. عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس با بيان اينكه آموزشهاي لازم به دانشجويان پزشكي در مورد ترويج تغذيه با شير مادر داده نميشود، گفت: تبليغات شير خشك، مادران را گمراه ميكند و فكر ميكنند كه شير خشك براي كودك آنها مناسبتر است.
تب تناسب اندام مادران و محروميت نوزادان از شير مادر
تب تناسب اندام بانوان اما نه فقط دامان سلامت و حتي رغبت آنان به مادر شدن را گرفته است بلكه رژيمهاي غذايي سخت در ميان مادران شيرده موجب ميشود تا شيرشان كم شده و نوزادانشان از شير مادر هم محروم شوند.
مرندي به نگراني مادرها در مورد تناسب اندامشان اشاره كرد و گفت: گاهي مادر نگران اندامش است و رژيم ميگيرد و متأسفانه متخصصان تغذيه نيز اين رژيمها را تجويز ميكنند اما از اين موضوع خبر ندارند كه رژيم غذايي در دوران شيردهي موجب كاهش شير مادر ميشود.
مرندي به مادران شيرده توصيه كرد تا از ورزش سنگين بپرهيزند و گفت: در روزهاي اول زايمان مادر بايد خواب و استراحت كافي داشته باشد.
بچههاي وزير هم 5/2 سال شير مادر خوردهاند!
وزير بهداشت نيز درباره تغذيه با شير مادر گفت: تغذيه با شير مادر در دو سال اول بسيار مهم است و ميتواند از به وجود آمدن بسياري از امراض در نوزادان جلوگيري كند. وي با تأكيد بر فوايد شيردهي براي مادران افزود: به عنوان يك پزشك عمومي عرض ميكنم كه شيردهي مانع بسياري از سرطانها مانند سرطان تخمدان در مادران ميشود. وی با تاکید بر اینکه تغذیه با شیر مادر در سلامت نوزادان تاثیر مستقیم میگذارد، افزود: شاخص سلامت نوزادان خوب است اما عالی نیست. زمانی ایران رتبه اول منطقه را در این شاخص دارا بود در حالی که امروز نزدیک به 2 رقم است.
به گفته وزير بهداشت مشخص شده است كه تغذيه با شير مادر از آسم، ديابت و اسهال و استفراغ در كودكان جلوگيري ميكند و همينطور در رشد جسمي و روحي افراد نيز مؤثر است.
وي از خودخواهي عدهاي از مادران و عدم شيردهي آنها به كودكان گلايه كرد و گفت: گاهي خودخواهي خودمان به كودك ضربه ميزند و مانع ميشود كه شير مادر به كودك برسد. ما بايد در سال فرهنگ، فرهنگ تغذيه با شير مادر را ترويج كنيم و اين ترويج در همه جا ديده شود.
قاضي زاده هاشمي، مرندي را وزير شير مادر خواند و گفت: بچههاي خود من به مدت 5/2 سال شير مادر خوردند اما يكي از آنها به علت شرايط جنگ كمي از شير مادر محروم شد كه اكنون در بزرگسالي اثرات آن را مشاهده ميكنيم.
نویسنده : زهرا چيذري
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۰:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]