واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کارشناس مسایل سیاسی: مشروطیت را آن گونه که بوده است، بررسی کنیم تبریز - ایرنا - رییس کمیته علمی نخستین همایش بین المللی مشروطیت گفت: نهضت مشروطیت، نشان دهنده افکار بلند و مطالعات جدی مردم تبریز در حوزه های فکری، اجتماعی و حقوقی است، از این رو مشروطیت را آن گونه که بوده باید بررسی کنیم.
میکاییل جمال پور روز یکشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: افکار و مطالبات بلند مردم تبریز، باعث خودنمایی شهر در حوزه های مختلف مطبوعاتی، صنعتی، اداری و حقوقی شد، به عبارت دیگر، مشروطیت تجلی سیاسی این افکار بلند و پیشرفت حوزه های شهری، تجلی اجتماعی آن است.
وی نهضت مشروطیت را حادثه ای مملو از وقایع تلخ و شیرین دانست و با اشاره به اطلاعات محدود مردم از ابعاد این حرکت تاریخی گفت: برغم این که از دوره تاریخی این نهضت مدت خیلی زیادی نمی گذرد و حتی تا همین چند سال پیش نیز برخی از افراد مسن جامعه می توانستند مشاهدات خود را از حوادث این دوران بازگو کنند، با این حال، اطلاعات مردم از ابعاد مختلف این واقعه تاریخ ساز بسیار اندک است.
جمال پور افزود: امروز کمتر کسی است که بداند آرامگاه باقرخان سالار ملی کجاست و کمتر کسی است که محل خانه مشروطیت و کاربرد آن را در این مقطع بداند و متاسفانه بخش مهمی از این بی اطلاعی، نشات گرفته از کم کاری برخی مجموعه های فرهنگی است.
رییس کمیته علمی نخستین همایش بین المللی مشروطیت با اشاره به تاثیر نهضت مشروطیت بر تاریخ معاصر کشور اظهار کرد: در واقع این نهضت مشروطیت بود که با گذشت زمان پخته تر شد و با افزایش تجارب و انگیزه های مردمی، جرقه اصلی قیام های نهضت ملی شدن صنعت نفت، قیام 29 بهمن تبریز و در نهایت پیروزی انقلاب اسلامی را فراهم آورد.
جمال پور یادآوری کرد: این نهضت در بدو شروع، تمام سلایق و افکار عمومی مردم را در بر گرفته بود، اما متاسفانه گروه های مرجع، در ایجاد و بقای نهضت، همسو نبودند و به این ترتیب، نهضت توسط برخی روشنفکرهای غربزده و منورالفکرها، از اهداف و نیات اصلی خود منحرف شد.
وی اضافه کرد: با تسلط روشنفکرهای غربزده ای از قبیل تقی زاده و میرزا ملکم خان بر موضوع مشروطیت، این حرکت تاریخی، منحرف شد و به طور دقیق از این زمان بود که موضوع مشروطیت اسلامی یا مشروطیت مشروعه مطرح شد.
جمال پور گفت: در این میان برخی به دنبال مشروطیت صِرف بودند، برخی نیز مانند شیخ فضل الله نوری به دنبال مشروطیت دینی بودند.
وی اظهارکرد: در میان هواداران مشروطیت صرف، شاهد حضور برخی علما هم هستیم به عبارت دیگر، این گونه نیست که بگوییم طرفداران مشروطیت صِرف، گرایش های دینی و مذهبی ندارند بلکه این طیف معتقد بودند هر جا قانون باشد، شرع هم وجود دارد و از نظر این طیف احتیاجی به قید ˈمشروعهˈ برای مشروطیت نبود.
وی افزود: بنابراین می توان گفت هویت شاخص قیام مشروطیت، یک هویت دینی است.
جمال پور با یادآوری این که نقش علما و روحانیون در اعتلای این نهضت اساسی و تعیین کننده بود، گفت: علمایی فاضل و کاردان از قبیل شیخ محمد خیابانی، ثقه الاسلام و بزرگان دیگر بودند که در کنار رسیدگی به موضوعات دینی و شرعی مردم و تالیفات و تحقیقات حوزوی، به مسایل فرهنگی و سیاسی جامعه نیز توجه داشتند.
رییس کمیته علمی نخستین همایش بین المللی مشروطیت ادامه داد: در غیاب این بزرگواران، به طور یقین تاریخ معاصر کشور جز این می بود و هیچ محقق منصفی نمی تواند بدون یادکردن از نقش تاریخ ساز علما و روحانیون، تاریخ معاصر کشور را مورد ارزیابی صحیح قرار دهد.
جمال پور گفت: آذربایجان همواره محل تاخت و تاز اندیشه های مختلف بوده اما مردم به این نتیجه رسیدند که اندیشه هایی از قبیل فرقه های دموکرات و منحرف نمی تواند عامل پیشرفت مردم شود.
وی به موضوع داوری به عنوان مهم ترین رکن اساسی یک همایش علمی اشاره کرد و افزود: محور سه گانه همایش در بررسی سه نهضت مشروطیت، قیام 29 بهمن و پیروزی انقلاب اسلامی، و بررسی تناسب ارتباطی این سه دوره تاریخی، موضوع داوری را سخت تر و تخصصی تر می کند.
وی گفت: تعهد و نیت پاک علمی شرط اول انتخاب داوران همایش بوده و باید نهضت مشروطه را آن گونه که بوده بررسی کنیم و از کم و زیاد کردن تاریخ این مقطع اجتناب کنیم.
نخستین همایش بین المللی ˈاز نهضت مشروطیت تا قیام 29 بهمن و پیروزی انقلاب اسلامیˈ توسط شهرداری تبریز و با اجرای بسیج استادان استان و دانشگاه تبریز چهارده مرداد در تالار وحدت دانشگاه تبریز برگزار می شود.
اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام سخنران ویژه این همایش خواهد بود.
7233/587
12/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]