محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832859848
ضرورت اقدام عاجل سیاستگذاران اقتصادی
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ضرورت اقدام عاجل سیاستگذاران اقتصادی
دو دیدگاه در مورد رکود فعلی اقتصاد ایران وجود دارد. دیدگاه اول میگوید، رکود فعلی ناشی از کمتقاضایی است و قاعدتا از دید این افراد، راهحل خروج از بحران، تحریک تقاضا و افزایش هزینههای دولت است.
کد خبر: ۴۱۸۷۷۱
تاریخ انتشار: ۰۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۰۶:۱۱ - 23 July 2014
دکتریحیی آلاسحاق در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشت:
وضعیت فعلی بازار مالی ایران بیشباهت به شکلگیری باتلاق نیست. از یکسو در شرایط کنونی بانکها با ایجاد بنگاههای متعدد منابع را به سمت زیرمجموعه خود سوق میدهند و از سوی دیگر هرسال لایه لایه بر مشکلات آنها افزوده میشود. در حقیقت لایههای مختلف از مشکلات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و... به وجود آورنده وضع فعلی سیستم بانکی هستند. لایههایی که در نظام بانکی ایران هرکدام نشاندهنده شرایط سیاسی و تاریخی زمان خود هستند.
اینکه چرا دولتها از اصلاح نظام بانکی در طول سالهای متمادی غفلت کردهاند، موضوع این نوشتار نیست اما نگارنده با آگاهی از شرایط حاد وضعیت نظام بانکی و ناکارآمدی بازار سرمایه تاکید دارد که زمان اصلاح، همین امروز است و نه فردا.
حال که به مدد رفتارهای سنجیده سیاستگذار، اژدهای سرکش تورم تا حدودی مهار شده و اقتصاد ایران درحال رهاشدن از فشارهای ناشی از تورم است به مصداق این شعر مولانا «چونکه صد آمد نود هم پیش ماست» اکنون مهمترین مساله سیاستگذار، رهایی از «باتلاق» رکود است.
در حقیقت دولت با اتخاذ سیاستهای سنجیده پولی و عمل به نسخههای بارها آزمون شده اقتصادی، توانسته تورم را کاهش دهد و به این ترتیب کام آحاد اقتصادی و عموم مردم را تا حدودی شیرین کند؛ اما بیماری رکود که 9 فصل متمادی اقتصاد ایران را زمینگیر کرده، همچنان پابرجا است و اما پرسش این است که این رکود ناشی از چیست و تا کجا و چه زمانی قرار است ادامه پیدا کند؟
دو دیدگاه در مورد رکود فعلی اقتصاد ایران وجود دارد. دیدگاه اول میگوید، رکود فعلی ناشی از کمتقاضایی است و قاعدتا از دید این افراد، راهحل خروج از بحران، تحریک تقاضا و افزایش هزینههای دولت است. اما دیدگاه دیگر میگوید رکود فعلی ناشی از کمبود تقاضا نیست که چارهاش بستههای سیاستی تحریک تقاضا باشد. این دیدگاه اعتقاد دارد که عامل این رکود، مشکلات عرضه و تولید است. به عقیده آنها راه خروج از رکود فعلی در بهبود وضعیت تولید و شرایط محیطی بنگاهها و تسهیل دسترسی بخش تولید به منابع بانکی است.
اگر این گزاره را بپذیریم، باید ببینیم بنگاهها چرا به این وضع دچار شدهاند؟
بدون شک مهمترین دلیل در به وجود آمدن این وضع، افزایش شدید هزینه بنگاهها در طول سالهای گذشته بوده است. این افزایش هزینه از چند زاویه به بنگاهها تحمیل شد. افزایش هزینه مبادلات بهدلیل فشارهای تحریمی را باید یکی از عوامل مهم افزایش هزینه بنگاهها دانست. مثلا گفته میشود محدودیتهای بینالمللی و تحریم، 15 تا 25 درصد هزینه مبادلاتی بر دوش بنگاههای ما گذاشته است. در کنار آن، شوک قیمت انرژی در فواصل اجرای گام اول هدفمندی یارانهها بر افزایش هزینه بنگاهها اثرگذار بوده و پس از آن شاهد اثرگذاری شوک ارزی بر هزینههای بنگاهها بودهایم که چون ناگهانی و غیرقابل پیشبینی بوده، در حقیقت بیشترین فشار را به بنگاههای ما وارد آورده است. از کنار دیگر عوامل نظیر پایین بودن بهرهوری و طولانی بودن چرخه برگشت سرمایه و مشکلات تامين مواد اولیه نیز نمیتوان گذشت. در نتیجه عواملی که یاد شد، بنگاهها در شرایط فعلی به شدت به منابع مالی و تسهیلات بانکی نیاز دارند اما موضوع این است که بازار سرمایه کارآیی و کشش لازم را برای تامین مالی بنگاهها نداشته و بیشتر تقاضاها در سالهای گذشته به سمت سیستم بانکی سرازیر شده است. از آن سو بانکها در سالهای اخیر خواسته یا ناخواسته در دام سیاستهای دستوری و جبری سیاستگذار قرار گرفتند. اهتمام به پرداخت وامهای بیحساب و کتاب، تن دادن به دستورات سیاسی، تمکین در برابر ارادههای غیرکارشناسی و در نهایت، تبعیض و برخورد دوگانه بانکها با بخش تولید، امروز شرایط سختی برای اقتصاد ایران رقم زده است که رهایی از آن به این سادگیها امکانپذیر نیست.
امروز که اقتصاد ایران دچار رکود و تورم همزمان است، بیش از هرزمانی به منابع مالی برای تحریک تولید نیاز دارد؛ اما دو بازوی پولی و سرمایهای اقتصاد ایران زخمی و شکسته هستند. از یک طرف بازار سرمایهای داریم که کارکرد تامین مالیاش را از دست داده و به بازاری برای سفتهبازی بیشتر تبدیل شده که نمیتواند کمکی برای بنگاههای ما باشد و از سوی دیگر با سیستم بانکی ضعیفی مواجه هستیم که معوقات امانش را بریده و چیزی در چنته برای عرضه ندارد.
در عین حال اگر بانک به موقع بنگاه را تامین مالی نکند، تولید با مشکلات شدیدی مواجه میشود. اتفاقی که امروز برای بنگاههای ما رخ داده و باعث شده که اقتصاد ما همچنان از رکودی که دو سال پیش گریبانش را گرفته خارج نشود.
در این شرایط پیشبینی میشود در آینده نزدیک، فشار بر سیاستگذار و سیستم بانکی فزونی یابد و احتمالا باعث اتخاذ تصمیمهایی خارج از منطق اقتصادی شود، گو اینکه در حال حاضر نیز دو دیدگاه متناقض در این زمینه میان دولتمردان وجود دارد.
افراد زیادی حتی درون دولت معتقدند بانک مرکزی باید در سیاستهای فعلی تجدید نظر کرده و عرضه پول را تسهیل کند.
در مقابل عدهای معتقد به تداوم سیاستهای فعلی و محدودیت دولت در استفاده از منابع بانکی هستند. ظاهرا تصمیم رئیسجمهور و اراده دولت بر این است که سیاستهای فعلی ادامه پیدا کند اما سوال این است که در نهایت، دولت یازدهم برای تامین مالی بنگاهها چه خواهد کرد؟
هیچکس قادر نیست به این پرسش پاسخ دهد به این دلیل که هنوز سیاست روشنی در این زمینه اتخاذ نشده و واقعا ابزارهای دولت فعلی در تامین این نیاز بسیار محدود است؛ اما مهمترین خواسته بخش خصوصی همین است که دولت ضمن حفظ اصول خود برای کاهش نرخ تورم، فکری هم به حال تامین مالی بخش تولید کند.
اما نکته دیگری هم در زمینه سیستم بانکی کشور حائز اهمیت است که به آن اشاره میکنم. دیدگاهی وجود دارد که میگوید حال که نظام بانکی اینگونه ضعیف و ناتوان شده، دولت باید همه توانش را صرف بازسازی ساختار آن کند. طرفداران این دیدگاه معتقدند اصلاح نظام بانکی بر هرگونه سیاستگذاری و فعالیت اقتصادی در بخشهای مختلف اولویت دارد.
این دیدگاه از نظر بخش خصوصی هم مورد قبول است و فعال اقتصادی هم خواستار اصلاح فوری ساختار نظام بانکی است منوط به اینکه چارچوب کاری مستقلی برای بانکها در نظر گرفته شود. به سیاستگذار پولی استقلال کافی داده شود، بانکها متمرکز در امور بانکداری شوند، نظارتها تقویت شود و انحصار از بازار پول رخت بربندد. بخش خصوصی در حال حاضر خواستار اطمیناندهی سیستم بانکی برای تامین سرمایه در گردش مورد نیاز است. فعال اقتصادی خواستار شکلگیری چارچوبی مشخص برای رابطه با سیستم بانکی است و نظم و نسق گرفتن این مسائل حتی بر میزان نرخ سود هم ارجحیت دارد.
نکته حائز اهمیت دیگر این است که دولت فعلی با توان کارشناسی قابل قبولی که در عرصه اقتصاد دارد، یک بار برای همیشه به تغییر ساختار اساسی در سیستم بانکی اهتمام ورزد.
قانون بانکداری بدون ربا بهطور قطع نیاز به بازنگری دارد. قانون پولی و بانکی هم بهطور قطع باید بازنگری شود. دهها قانون و ضابطه دیگر در نظام بانکی ما وجود دارد که بهدلیل قدیمی بودن، از حیز انتفاع خارج شده اما جالب است که همچنان مورد استناد قرار میگیرد.
بهطور مثال زمانی که قانون بانکداری در کشور ما نوشته میشد، تجربه زیادی در دنیا در مورد سرمایهگذاری و بنگاهداری بانکها وجود نداشت. امروز اما صدها پژوهش و تحقیق به انضمام چندین تجربه جهانی در این مورد وجود دارد که هیچ انعکاسی در قوانین پولی و بانکی کشور ما ندارد.
با این حال باید اذعان داشت که تلاشهای زیادی توسط رئیس کل فعلی بانک مرکزی در حال انجام است و در عین حال ریاست محترم جمهوری هم با شناخت دقیق از کارکردهای بازار سرمایه بهخوبی پی به اهمیت استقلال سیاستگذار پولی بردهاند؛ اما به هرحال امروز دست و پای اقتصاد ایران در باتلاق بانکی گیر کرده و عجیب این است که تلاش برای بیرون آمدن از این مخمصه، به بهای بیشتر فرو رفتن در باتلاق تمام میشود و ظاهرا اقتصاد ایران هیچ شانسی برای خروج ندارد مگر اینکه سیاستگذار، بپذیرد که چنین معضلی وجود دارد و هرچه سریعتر درصدد رفع آن برآید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]
صفحات پیشنهادی
ضرورت تحول اقتصادي براي تابآوري ملي
ضرورت تحول اقتصادي براي تابآوري ملي سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي در حقيقت فرمان رهبري نظام براي تحول اساسي در اقتصاد كشور است سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي در حقيقت فرمان رهبري نظام براي تحول اساسي در اقتصاد كشور است ايران اسلامي هم اكنون با استعدادهاي سرشار معنوي و مادي ذخايراقدام مسوولان اقتصادي نسبت به نقش مثبت بانکها در اقتصاد مقاومتي
۱۷ تير ۱۳۹۳ ۱۳ ۴۴ب ظ اقدام مسوولان اقتصادي نسبت به نقش مثبت بانکها در اقتصاد مقاومتي يک نماينده مجلس گفت مسوولان اقتصادي نسبت به نقش مثبت بانکها در اقتصاد مقاومتي اقدام کنند به گزارش خبرگزاري موج منظري توکلي در تذکري شفاهي در جلسه علني امروز مجلس شوراي اسلامي گفت مقام معظ/یادداشت اقتصادی/ مدیریت مصرف آب اولویت برنامه ششم توسعه/ ضرورت توجه به اجرای برنامهها
یادداشت اقتصادی مدیریت مصرف آب اولویت برنامه ششم توسعه ضرورت توجه به اجرای برنامههابا نگاهی به قانون برنامه پنجم توسعه و براساس ماده ۱۴۰ آن به منظور مدیریت جامع و توسعه پایدار منابع آب در کشور و در راستای ایجاد تعادل بین تغذیه و برداشت از سفرههای آب زیرزمینی در تمام دشتهاییادداشت اقتصادی// ضرورت مشارکت در پرداخت مالیات
یادداشت اقتصادی ضرورت مشارکت در پرداخت مالیاتاز آنجایی که مالیات یکی از مهمترین منابع تامین کننده درآمد دولتها محسوب میشود می تواند تکیه گاه مطمئنی نیز برای دستیابی به اهداف اقتصادی اجتماعی فرهنگی واقع شود به گزارش فارس به نقل از سازمان مالیاتی اصولاً دولتها برای اداره امورتوانمندسازی اقتصادی مددجویان، اقدامی برای تحقق اقتصاد مقاومتی است
سرپرست کمیته امداد استان مرکزی توانمندسازی اقتصادی مددجویان اقدامی برای تحقق اقتصاد مقاومتی است خمین- ایرنا- سرپرست کمیته امداد امام خمینی استان مرکزی گفت این نهاد حمایتی با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب برای تحقق اقتصاد مقاومتی توانمند سازی اقتصادی مددجویان در در اولویت بمسئولان اقتصادی نسبت به نقش مثبت بانکها در اقتصاد مقاومتی اقدام کنند
سهشنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۴ یک نماینده مجلس شورای اسلامی تقویت نقش مثبت بانکها در اقتصاد مقاومتی را خواستار شد به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منظری توکلی در تذکری شفاهی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی گفت مقام معظم رهبری روز گذشته فرمودند که بنماینده مردم کرمان در مجلس در جمع شهرداران منطقه یک کرمان: درآمدهای جدید با توجیه اقتصادی مستمر ضرورت شهرداری
نماینده مردم کرمان در مجلس در جمع شهرداران منطقه یک کرمان درآمدهای جدید با توجیه اقتصادی مستمر ضرورت شهرداریها استنماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه شهرداریها با درآمد جاری قابلیت اداره شهر را ندارند گفت درآمدهای جدید با توجیه اقتصادی مستمر ضرورضرورت ایجاد درآمد های جدید با توجیه اقتصادی مستمر
کرمان نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی ضرورت ایجاد درآمد های جدید با توجیه اقتصادی مستمر نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه شهرداری ها با درآمد جاری قابلیت اداره شهر را ندارند گفت درآمد های جدید با توجیه اقتصادی مستمر ضرورت شهردارروسیه بر ضرورت توقف فوری اقدامات نظامی در منطقه غزه تاکید کرد
فیسبوک تویتر Google Cloob روسیه بر ضرورت توقف فوری اقدامات نظامی در منطقه غزه تاکید کرد مسکو- ایرنا- سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه با انتشار بیانیه ای خواستار توقف فوری اقدامات نظامی در منطقه غزه شد به گزارش ایرنا به نقل از وزارت امور خارجه روسیه آلکساندر لوکاشویچ دشکستن محاصره، فوریترین اقدام در غزه است/ ضرورت پیشبینی راهکارهای عملیاتی برای حل بحران غزه
انصاری در گفتگو با باشگاه خبرنگاران شکستن محاصره فوریترین اقدام در غزه است ضرورت پیشبینی راهکارهای عملیاتی برای حل بحران غزه معاون پارلمانی رئیسجمهور با اشاره به اجلاس تروئیکای بینالمجالس کشورهای اسلامی در حمایت از مردم فلسطین گفت امیدواریم در این نشست علاوه بر مواضع سیاسضرورت اقدام قاطع مجامع بين المللي براي توقف جنايات رژيم صهيونيستي
۱۹ تير ۱۳۹۳ ۱۸ ۵۰ب ظ طي نامه اي از سوي ظريف در خواست شد ضرورت اقدام قاطع مجامع بين المللي براي توقف جنايات رژيم صهيونيستي وزير امور خارجه کشورمان با ارسال نامه به دبيرکل سازمان ملل متحد دبيرکل سازمان همکاريهاي اسلامي و دبيرکل اتحاديه عرب خواستار اقدام قاطع اين مجامع براي توقفرماندار ماکو تاکید کرد ضرورت افزایش تبادلات تجاری و اقتصادی شهرهای مرزی ایران و ترکیه
فرماندار ماکو تاکید کردضرورت افزایش تبادلات تجاری و اقتصادی شهرهای مرزی ایران و ترکیهفرماندار ماکو با تاکید بر ضرورت افزایش تبادلات تجاری و اقتصادی شهرهای مرزی دو کشور ایران و ترکیه گفت افزایش تبادلات تجاری و اقتصادی شهرهای مرزی دو کشور گامی موثر در افزایش تعاملات دو کشور استضرورت اقدام جدی تر نهادهای بین المللی برای حمایت از زنان غزه
سهشنبه ۳۱ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۶ معاون اموربین الملل معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری گفت با توجه به آنکه هر روزه زنان و کودکان زیادی در غزه شهید میشوند لازم است نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل و شورای امنیت اقدام عملیتری در زمینه جلوگیری از تداوم این جنایت بشری اضرورت بیطرفانه بودن اقدامات شورای نگهبان در مسئله تأیید صلاحیتها/ در حوزه رسانه و تبلیغات نباید منفعل عمل کن
معاون اجرایی و امور انتخابات شورای نگهبان ضرورت بیطرفانه بودن اقدامات شورای نگهبان در مسئله تأیید صلاحیتها در حوزه رسانه و تبلیغات نباید منفعل عمل کنیم عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به لزوم دفاع مناسب و منطقی از اقدامات شورای نگهبان و تشریح فعالیتهای این نهاد در حوزه افکضرورت به کارگیری نیروهای کارآمد در عرصه ساخت و ساز
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد ضرورت به کارگیری نیروهای کارآمد در عرصه ساخت و ساز ضروریست افرادی که در عرصه ساخت و ساز فعالیت و خدماترسانی میکنند آموزش و مهارتهای لازم را در این حوزه کسب کنند محمد فیروزی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگضرورت نجات سازهای آبی باستانی رو به نابودی بوشهر
فیسبوک تویتر Google Cloob ضرورت نجات سازهای آبی باستانی رو به نابودی بوشهر بوشهر- ایرنا- بسیاری از سازه های آبی بوشهر که درنقش تعیین کننده ای درتامین آب مورد نیاز مردمان این خطه داشته است با توسعه صنعت و خشکسالی های مداوم درمعرض فراموشی و نابودی قرارگرفته که تدبیر برای نجات آنهاانجام اصلاحات اقتصادی باید با همکاری بین دولت های حوزه یورو همراه باشد
ماریو دراگی انجام اصلاحات اقتصادی باید با همکاری بین دولت های حوزه یورو همراه باشد ماریو دراگی رئیس بانک مرکزی اروپا از دولت های عضو منطقه یورو خواست تا به مقررات مالی مشترکشان احترام بگذارند و همکاری ها بین خود را تا انجام اصلاحات اقتصادی گسترش دهند به گزارش گروه اقتصادی باش-
اقتصادی
پربازدیدترینها