واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob مفاخر ایران زمین/علی همدانی سیدی که کشمیر را ایران صغیر کرد همدان - ایرنا - میر سید علی همدانی از عرفا و دانشمندان قرن هشتم هجری (14 میلادی) و از مبلغان اسلام ، نقش بسزایی در گسترش اسلام ، زبان و ادبیات فارسی در کشمیر هند و پاکستان داشته است.
این عارف و عالم برجسته ایرانی در 12 رجب 714 قمری در شهر همدان دیده به جهان گشود و در دوران کودکی و نوجوانی زیر نظر دایی خود به تحصیل علم، مطالعه و فراگیری علوم متداول روز پرداخت.
ایشان در بین عرفا و دانشمندان عصر خود القاب گوناگونی کسب کرد به گونه ای که فضلا و دانشمندان او را ˈسلطان العارفینˈ، مردم کشمیر وی را بانی اسلام ˈعلی ثانیˈ و دوستدارنش او را ˈشاه همدانˈ لقب داده اند و در تاجیکستان نیز به ˈحضرت امیرجانˈ مشهور است.
عمده محققان در خصوص علت سفر این عارف نامدار از همدان به کولاب اتفاق نظر دارند به گونه ای که زیارت میر سید ˈحسن شاه خاموشˈ را عامل حضور این شخصیت در کولاب ذکر کرده اند.
میر سید علی همدانی در طول زندگی خود به شبه قاره هند و پاکستان، ماورالنهر، شام و سرزمین های عربی سفر کرده و در این مناطق به فعالیت های گوناگون دینی و فرهنگی پرداخت.
نفوذ علمی و روحانی میر سید علی همدانی بر مردم دیار کشمیر و تبلیغ دین مبین اسلام در این دیار موجب گرایش اهالی این منطقه به سمت اسلام و به دنبال آن تبدیل معابد به مساجد شد.
ارادت بی حد و حساب مردم کشمیر به این عالم فرهیخته باعث رواج زبان فارسی در منطقه کشمیر شد به گونه ای که این منطقه لقب ˈایران صغیرˈ را از آن خود کرد.
تلاش های میر سید علی همدانی و 700 تن از شاگردان او برای تبلیغ دین مبین اسلام در منطقه کشمیر تا بدانجا پیش رفت که سازمان تبلیغی توسط وی تاسیس و با آموزش مبلغان دینی آنها را برای ترویج و معرفی دین مبین اسلام به مناطق مختلف گسیل داشت و پس از آن با افزوده شدن به مشتاقان به مکتب اسلام مدرسه ˈالقرانˈ با پیشنهاد شاه همدان راه اندازی شد و عارفان و طالبان علم در این مدسه اقدام به تلمذ علم در محضر سید همدانی کردند.
با توجه به عدالت محور بودن دین مبین اسلام میر سید علی همدانی در سفر به مناطق مختلف ، حکمرانان را بر رعایت عدل و انصاف در گفتار و کردار دعوت و تشویق می کرد.
آثار شاخص و ارزشمند نظیر ˈذخیرة الملوکˈ، ˈمنهاج العارفینˈ، ˈآداب المشایخˈ، ˈدوایرالقلوبˈ، ˈرساله قدسیهˈ و ˈرساله درویشیهˈ از این عالم فرهیخته بر جای مانده است.
سید همدانی در ذیحجه 786 هجری قمری در شهر ˈکنرˈ افغانستان کنونی دار فانی را وداع گفت سپس پیکر مطهر وی به منطقه ˈختلانˈ تاجیکستان منتقل شد و در مدرسه ای که این شخصیت در زمان حیات در شهر کولاب تاجیکستان بنا نهاده بود به خاک سپرده شد.
هم اکنون نیز شاه همدان در تاجیکستان مورد احترام مردم است و در نزد اصحاب هنر و فرهنگ از جایگاه ممتازی برخوردار است تاجایی که بر روی اسکناس های تاجیکستان تصویر و اشعار زیبای وی درباره دعوت انسان ها به محبت و مهربانی و دعوت به صلح و برادری نقش بسته است.
به دنبال ثبت سه نفر از شخصیت ها و مشاهیر برجسته ایران شامل نجم الدین کبری (هشتصدمین سال زندگی فعال عارف بزرگ اخلاق و عرفان ایران زمین)، فخرالدین عراقی (هشتصدمین سال تولد شاعر و ادیب پرآوازه ایرانی)، عبدالقادر مراغه ای (ششصدمین سال زندگی فعال اولین ردیف نویس موسیقی اصیل ایرانی) در فهرست جهانی یونسکو برای دوره دوساله 2015-2014 میلادی، چهارمین شخصیت ایرانی به نام میر سیدعلی همدانی به مناسبت هفتصدمین سال تولد شاعر، ادیب و عارف بزرگ ایرانی نیز واجد ثبت در برنامه مشاهیر و رویدادهای فرهنگی یونسکو برای این دوره شد.
میرسیدعلی همدانی در کتاب ارزشمند خود با نام ˈذخیرة الملوکˈ نوعی دستورالعمل صلح و توسعه، نیکی و ریشه کن کردن خشونت را به حاکمان و پادشاهان توصیه می کند، همان هدفی که سازمان جهانی یونسکو همواره بر آن تاکید دارد.
به گزارش ایرنا برای گرامیداشت هفتصدمین سال تولد این عارف بزرگ همایش های بین المللی جداگانه ای در ایران و تاجیکستان (همدان) در سال های 1393 و 94 برگزار می شود.
شعر کوتاه ، زیبا و گویای این دانشمند و افتخار انتساب خود به همدان و ولایت علی (ع) در اشعار سروده شده توسط وی بیان شده است.
ˈپرسید عزیزی که علی اهل کجاییˈ
ˈگفتم به ولایات علی کز همدانمˈ
ˈنه زان همدانم که ندانند علی راˈ
ˈمن زان همدانم که علی را همه دانمˈ
7525/2624/681
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
31/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]