واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob افزایش کیفیت خدمات در سواحل مهمترین هدف طرح های الگویی در گیلان است رشت - ایرنا - معاون سیاسی و امنیتی استاندار گیلان افزایش کیفیت خدمات در سواحل و جلب رضایت گردشگران و استفاده کنندگان از دریا را یکی مهمترین اهداف طرح های الگویی در گیلان عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ˈمحمد احمدی پورˈ شامگاه دوشنبه در نشست ساماندهی سواحل و مناطق گردشگری گیلان با اشاره به مواهب طبیعی و گردشگری گیلان افزود: برای جذب بیشتر گردشگران و اجرای طرح های الگویی جدید، باید موانع کار را از پیش رو برداریم.
وی ادامه داد: اگر موانع برداشته شود، بسیاری از سرمایه گذاران براساس طرح الگویی جدید به سرمایه گذاری در این استان راغب می شوند.
معاون استاندار گیلان با قدردانی از همکاری و توجه وزارت کشور برای پرداختن به موضوع ساماندهی سواحل در هیات دولت اظهار کرد: موضوعات مختلف و متنوعی در کشور وجود دارد اما این موضوع اینقدر توسط وزارت کشور خوب تبیین شد که دو جلسه با حضور رییس جمهوری به موضوع ساماندهی سواحل در کشور اختصاص یافت.
احمدی پور با اشاره به تصویب طرح الگویی جدید ساماندهی سواحل دریا در اواخر خردادماه، هزینه اجرای هر طرح جدید را حدود 80 میلیارد ریال پیش بینی و اظهار کرد: اگر قرار باشد 50 طرح سالم سازی دریا داشته باشیم که 21 طرح الگویی است ، یک دوره کار بلندمدت می طلبد.
وی تصریح کرد: با اعتبارت دولتی صرف نمی توان اعتبارات این طرح ها را تامین کرد و باید از بخش خصوصی در این رابطه استفاده شود.
معاون استاندار گیلان با اشاره به مصوبات شورای اجتماعی وزارت کشور در رابطه با ساماندهی سواحل گفت: اگر این مصوبات اجرا شود، وضعیت ساماندهی سواحل مطلوب خواهد شد.
وی تهیه اساسنامه سازمان عمران سواحل، جذب سرمایه گذار بخش خصوصی و برداشتن موانع از سر راه آنان، اجماع و هماهنگی بین دستگاه ها و پایبند بودن به قانون، تهیه طرح الگویی جامع استاندارد طرح دریا ، شناسایی منطقه ممنوعه و اجرای برنامه های متنوع فرهنگی را مصوبات این شورا عنوان کرد.
** کاهش 80 درصدی غرق شدگان در سواحل گیلان
دبیر ستاد ساماندهی سواحل و تفرجگاه های ساحلی گیلان نیز در این جلسه با اشاره به تشکیل جلسات ساماندهی سواحل از اردیبهشت ماه اظهار کرد: خوشبختانه با برگزاری جلسات و تدوام حرکت ها، شاهد خیزش مناسبی در ایجاد حرکت اولیه بوده ایم.
ˈیونس رنجکشˈ یکی از دغدغه ها را تعداد غرق شدگان به واسطه عدم ساماندهی سواحل عنوان و بیان کرد: بسیاری از غرقی ها به علت ناآشنایی با فنون شنا و حضور در نقاط خطرآفرین، جان خود را از دست می دادند.
وی افزود: با اقدامات پیشگیرانه و به موقع و شروع یک ماه زودتر طرح ها، شمار غرقی ها در دو ماه گذشته شش نفر بوده حال اینکه این تعداد در مدت مشابه سال قبل، 30 نفر بوده است.
رنجکش ساماندهی 14 گروه بازرسی سواحل از نظر استقرار نیروها و امکانات اولیه را از جمله اقدامات انجام شده برای کاهش شمار غرق شدگان در دریا ذکر کرد.
** نیاز به مدیریت یکپارچه برای ساماندهی سواحل
معاون عمرانی استاندار گیلان نیز در این نشست گفت: امسال شاهد کارهای خوبی در حوزه ساماندهی سواحل در گیلان بودیم.
ˈحجت شعبانپورˈ افزود: برای اولین بار امسال در جداول بودجه ای کشور، ردیف بودجه ای برای ساماندهی سواحل اختصاص یافت که استمرار آن می تواند ما را برای برنامه ریزی برای ساماندهی سواحل یاری کند.
وی با اشاره به اجرای طرح الگویی جدید دریا در هفت نقطه گیلان به عنوان پایلوت اظهار کرد: این طرح الگویی جدید امسال در رودسر، لنگرود، انزلی، لاهیجان، رضوانشهر، تالش و چمخاله اجرا می شود.
شعبانپور ادامه داد: با توجه به دستور و تاکیدات استاندار، کارهای خوبی در زمینه جداسازی بانوان در طرح ها صورت گرفت.
وی بر ضرورت تشکیل سازمان عمران سواحل بر اساس مصوبه شورای اجتماعی وزارت کشور تاکید و خاطرنشان کرد: اگر این سازمان شکل نگیرد، با تغییر مدیریت ها امکان دارد طرح ها ابتر بماند.
** ورود بیش از پنج میلیون و 134 هزار گردشگر طی یک ماه گذشته به گیلان
همچنین مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری گیلان در این نشست گفت: از اول تا بیست و هشتم تیرماه، بیش از پنج میلیون و 134 هزار نفر وارد استان شدند و بیش از دو میلیون نفر در مراکز اقامتی دائم و موقت، اقامت کردند.
ˈرضا علیزادهˈ بیشترین انگیزه سفر را ساحل عنوان و اضافه کرد: پتانسیل دریا می تواند گردشگران بسیاری را برای سفر به گیلان ترغیب کند.
وی کنترل و نظارت بر کیفیت خدمات و مسائل بهداشتی را از جمله اقدامات انجام شده عنوان کرد.
علیزاده تصریح کرد: در حوزه سرمایه گذاری در اواخر سال گذشته هفت هزار و 200 میلیون ریال اعتبار زیرساختی برای پروژه های گردشگری ساحلی استان داده شد که امکاناتی از قبیل کمپینگ، سرویس های بهداشتی و سایر مجموعه های مورد نیاز گردشگران ایجاد و در اختیار فرمانداران، دهیاران و شهرداری ها قرار گفت.
علیزاده بر یکپارچگی رفتارهای فرهنگی در سواحل تاکید و اظهار کرد: گاها رفتارهای سلیقه ای و فردی به واکنش هایی منجر می شود که بر اساس آن، گردشگران از طرح ها خارج می شوند که این خروج تبعات اجتماعی و فرهنگی به دنبال خواهد داشت.
وی اضافه کرد: ابلاغ شیوه نامه چگونگی رفتار فرهنگی در سواحل علاوه بر جلوگیری از رفتارهای سلیقه ای، ما را به رفتاری مشخص و هماهنگ هدایت و پایبند می کند.
به گزارش ایرنا، گیلان از چابکسر در شرق تا آستارا در غرب استان، دارای 300 کیلومتر نوار ساحلی است و امسال 20 طرح سالم سازی با 40 شناگاه برای خواهران و برادران در سواحل گیلان در نظر گرفته شده است. ک/2
7296/695
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
31/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]