واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شرق > کرمان گزارش مهر/
گود زورخانههای کرمان میعادگاه روحیه پهلوانی/ وقتی پهلوانان سفیران نیکوکاری میشوند
کرمان - خبرگزاری مهر: با توجه به اینکه ورزش پهلوانی و زورخانهای یک ورزش ملی مذهبی است همواره روحیه پهلوانی را در ورزشکار پدید میآورد اما این رشته ورزشی با برپایی جشنهای گلریزان در ماه مبارک رمضان رنگ و بوی دیگری به خود میگیرد.
به گزارش خبرنگار مهر، ورزش پهلوانی و زورخانهای پیشینه بسیار زیادی در تاریخ ایران دارد و از همان قدیم این ورزش جای بزرگان بوده و دارای جایگاه و منزلت خاصی بین تمام ورزش ها و ورزشکاران است. زورخانه مکانی است برای نیرومندی و تقویت روحیه ورزشکاری، تواضع و فروتنی و دوری از کبر و غرور. ورزش باستانی به دلیل دو عنصر آمیختگی با مذهب و عرفان اسلامی و فتوت و همچنین برگرفتن از اشعار حماسی حکیم ابوالقاسم فردوسی روحیه دلاوری و پهلوانی را در ورزشکار پدید میآورد. شاید به این دلیل زورخانه احترام زیادی در بین همگان دارد که در هنگام این ورزش نام و یاد خدا در تمام مدت جاری است و ورزشکار از حضرت علی(ع) مدد میطلبد، جایگاه زورخانه پس از اسلام در زنده کردن جنبش ملی ایران و ستیز با بیگانگان و نیز رستاخیز زبان پارسی و فرهنگ و آیین افتادگی و برادری که از عهد باستان در ایران رواج داشتهاست، اهمیت ویژه دارد.
رسم شیرین گلریزان در گود زورخانه های کرمان دلیل دیگری که این ورزش دارای جایگاه خاصی میشود این است که زورخانه و گود تنها برای ورزش کردن نیست و کارهای خیر زیادی در این مکان انجام می شود. یکی از رسمهای شیرین و معروف زورخانه گلریزان است که در جشنها و اعیاد و میلادهای 14 معصوم و در برخی موارد برای قدردانی از زحمات پیشکسوتان گرفته میشود و در آخر دو جوان دو طرف لنگی را گرفته و دور می خورند و مردم پول در آن لنگ می اندازند. اگر چه شاید امروز ورزش باستانی دارای رونق کمتری باشد اما هنوز هم برای کسانی که در گودهای زورخانه پیر شدهاند خاطرهانگیز است. ورزش زورخانهای امروزی با ورزش چند سال اخیر تفاوت بسیاری از نظر ظاهری و نوع ورزش کرده است. به طور مثال استفاده از لنگ در ورزش باستانی از طرف فدراسیون این ورزش ممنوع شده است. یکی از استان هایی که در ورزش پهلوانی و زورخانه ایی نام پر آوازه ایی دارد استان کرمان است و کرمان به عنوان قطب ورزش پهلوانی و زورخانه ایی در کشور نام دارد. ورزشکاران استان در رده های سنی نوجوانان و جوانان و همچنین در مسابقات تیمی عنوانهای قهرمانی زیادی را در کشور و عرصه بین المللی کسب کرده اند. زورخانهها خاستگاه روحیه جوانمردی ورزش زورخانهاي در ماه مبارک رمضان جلوه اي ديگر به کرمان مي بخشد و بعد از افطار آنهایی که علاقمند به این ورزش هستند گرد هم می آیند و به قولی اولین دست ورزش را شروع می کنند. حضور پیر و جوان در کنار هم در این مکان فضای خاصی در زورخانه پدید میآورد. یکی از مسائلی که باید به آن توجه نمود ترویج این ورزش در بین جوانان و سوق دادن آنها به سمت و سوی زورخانه و آیین جوانمردی که از سنتهای زورخانه است را به آنان آموزش داد. از دیگر فاکتور هایی که می توان با تکیه بر آن، ورزش زورخانه ایی را در جامعه رواج داد، وجود زورخانه در محلهها است که مطمئنا ساخت یک زورخانه هزینه بر است اما می توان با کمک خیرین و افراد علاقه مند هزینه های لازم را فراهم کرد.
افت جایگاه ورزش پهلوانی کرمان رئیس هیئت ورزشهای زورخانهای و پهلوانی استان کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: با توجه به اینکه کرمان به عنوان قطب اصلی ورزش پهلوانی و زورخانه ایی در کشور بوده است، اما متاسفانه در سال های اخیر شاهد افت آن بوده ایم و جایگاه کرمان از رتبه اول به رتبه هفتم در کشور نزول پیدا کرده است. محسن مساحی ادامه داد: با تلاش و همتی که تمام دست اندرکاران انجام می دهند درصدد آن هستیم بار دیگر به جایگاه واقعی خود برسیم. مساحی با بیان اینکه 13 زورخانه فعال در کرمان موجود است، گفت: یکی از اهدافمان افتتاح زورخانه بین المللی کرمان است و در جلساتی که با مسئولین مربوطه داشتیم برنامه هایی برای تسریع در تکمیل این زورخانه که نزدیک به 30 درصد از آماده سازی آن باقی مانده است ارائه شده است و امیدواریم هرچه زودتر به بهره برداری برسد. رئیس هیئت ورزش پهلوانی و زورخانه ایی استان کرمان تعامل با آموزش پرورش را از دیگر برنامه های اساسی این هیئت عنوان کرد و افزود: وسایل لازم برای آموزش تهیه شده است و در اختیار شهرستان ها قرار گرفته است و ما منتظر انتخاب معاونت ورزش و سلامت آموزش و پرورش هستیم تا بتوانیم برنامههای مورد نظر را تدوین و به اجرایی کنیم. مساحی در خصوص حال و هوای زورخانه ها در ماه مبارک رمضان گفت: ماه رمضان، ماه بهار قرآن است و زورخانهها در این ماه برنامههای خاصی دارند و بعد از افطار با جمع شدن پیر و جوان در زورخانه ها فضای جالبی در این مکان ها حاکم می شود و سعی میکنیم به پشکسوتان نیازمند کمک کنیم با عمل گلریزان که سنتی قدیمی است. برگزاری همایش بزرگ ورزش پهلوانی در کرمان وی با اشاره به اینکه ورزش زورخانه ایی ورزشی ملی مذهبی است و حاشیه ایی ندارد خواستار آن شد که مسئولین از این ورزش حمایت کنند و در خصوص سوق دادن جوانان به این ورزش گفت: خانواده ها بهترین مشوق برای بچهها هستند و باید فرهنگ پهلوانی را به داخل خانواده ها ببریم، وی ادامه داد یکی از برنامههای ما این است ورزش زورخانه ایی را به مهد کودک ها ببریم و کودکان را با این ورزش آشنا کنیم. مساحی همچنین افزود: اقداماتی در حال انجام است تا بتوانیم در دانشگاه ها هم با ساخت زورخانه این ورزش را دانشگاهی کنیم که مطمئنا این عمل در ترویج این ورزش نقش بسزایی خواهد داشت. این مسئول در پایان از برگزاری یک همایش بزرگ در روز فرهنگ پهلوانی مصادف با هفدهم شوال خبر داد. ................................. گزارش: پرویز خواجه زاده
۱۳۹۳/۴/۲۵ - ۱۰:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]