محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845065942
عربستان و فرصت های سوخته
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
عربستان و فرصت های سوخته بغداد - ایرنا- در بحبوحه جنگ خلیج فارس در دهه 90 میلادی، ایرانی ها بارها پیشنهاد ایجاد سازمان یا شورایی که متضمن همکاری های همه جانبه و دسته جمعی کشورهای منطقه برای حفظ امنیت آن بود، به طرف عربستانی و البته سایر کشورهای منطقه ارائه کردند، اما گویا آن روزهاحواس ریاض جای دیگری بود.
موضوع به همان سالهایی مربوط می شود که آمریکایی ها با پول حاصل از نفت کشورهای ثروتمند، هزینه های نظامی شان را تامین می کردند و این کشورها حاضر نبودند که سازوکاری منطقه ای برای تامین امنیت خود طراحی کنند.
البته حالا از لابلای افشاگری های شخصیت های غربی مشخص می شود که چرا آن هنگام سعودی ها وقت نداشتند به پیشنهادهای ایرانی ها فکر کنند. در نقل قولی که توسط رییس MI6 از بندر بن سلطان درز کرده اوج کینه ورزی های مذهبی و فرقه ای دستکم بخشی از سعودی ها را نشان داده است.
بندر گفته بود ˈطولی نخواهد کشید که در خاورمیانه تنها خدا باید به کمک شیعیان بیاید. بیش از یک میلیارد سنی کاسه صبرشان از آن ها لبریز شده است!ˈ»
فارغ از اینکه اساسا این ادعا صحت داشته باشد یا نه، پیش گرفتن سیاست های سلبی و متکی بر ذهنیت فرقه گرایانه علت اصلی آن شد که سعودی ها به نقطه ای برسند که حالا بسیاری از تحلیلگران از آن به عنوان ˈجنونˈ یاد می کنند. با اینحال مهم اینکه ˈعربستان با این سیاست هایش عملا چه فرصت هایی را از دست داده و چه چیزی بدست آورده است؟
- آمریکا و عربستان:
روابط عربستان و آمریکا دیگر روابط سنتی به شدت جانبدارانه ازسوی واشنگتن نیست. تمرکز آمریکایی ها بر حقوق بشر در عربستان، تغییر شتابنده در روابط خصم آلود میان واشنگتن و تهران، حرکت سریع در پرونده هسته ای ایران به سمت بسته شدن، عدم همراهی آمریکا با بلندپروازی های ریاض در منطقه، ازجمله سوریه و عراق و لبنان، به اندازه کافی انگیزه برای خشم سعودی ها تولید می کند.
عدم عملیات نظامی علیه اسد در سال گذشته و جانبداری آمریکایی ها از دولت عراق در نبرد با داعش و نیز بی تفاوت نشان دادن نسبت به حضور ایران در بحران های منطقه ای( که حداقل مانند گذشته نیست) و همچنین توصیه های مقامات آمریکایی به عبدالله برای تغییر در سیاست های منطقه ای اش، تنها بخشی از نشانه های وجود شکاف میان روابط دو کشور است.
در این خصوص می توان به دو موضوع مهم اخیر که بازتاب چندانی هم نداشته، اشاره کرد که شکاف موجود را واضح تر نشان می دهد؛ یکی اظهارات اخیر ایاد علاوی رهبر العراقیه است که در انتقاد از آمریکایی ها گفته ˈاز دو سال پیش رایزنی ها با مقامات آمریکایی را قطع کرده امˈ . او یک مهره عربستان سعودی است که از حمایت این کشور بطور علنی هم ابایی ندارد.
ابراز این مساله که او دیگر با آمریکایی ها رابطه ای ندارد، نشان می دهد که حلقه این روابط دربخش سعودی پاره شده است.
دیگری اخراج تام مالوینسکی معاون وزیر خارجه آمریکا در امور دمکراسی و حقوق بشر از بحرین در هفته جاری است که دولت وابسته به ریاض در منامه نتوانست خشم خود را از ورود آمریکا به بحث نقض حقوق بشر در بحران، بویژه در سرکوب شیعیان پنهان کند.
بی شک بحرین در سیاست خارجی بطرز غیر قابل انکاری به ریاض وابسته است و این واکنش را باید واکنش ریاض به آمریکایی ها تلقی کرد. چه بسا در آینده ای نه چندان دور شاهد یقه گیری واشنگتن از ریاض در ارتباط با مسایل حقوق بشری و آزادی های اجتماعی بویژه در حوزه زنان باشیم.
شکاف در ساختار حکومت سعودی ها :
- در ساختار حکومت سعودی به رهبری وهابیون، دو جریان قدرتمند حضور دارند؛ یکی با گرایش های اصلاحی و دیگری با گرایش های تند سلفی که در رفتارها و سیاست گذاری های منطقه ای با یکدیگر اختلاف دیدگاه دارند.
اکنون جریان تندرو در این کشور دست بالا را دارد. برخی تحلیلگران معتقدند که این چاله ای است که برنامه های اقتدارگرایان تندرو و افراطی در حاکمیت سعودی را با مشکل روبه رو می سازد. اما آنچه از این وضعیت برجا می ماند، ضرری است که سعودی ها بخاطر قدرت گرفتن تندروها پرداخته و می پردازند. این درحالی است که به نظر می رسد هیچ اراده ای مبنی بر استفاده از ظرفیت طیف معتدل و میانه رو در این کشور وجود ندارد تا با عقلانیت، این کشور را از گردنه های تند تاریخی عبور دهد.
آسیب پذیری از سوی داعش و القاعده:
سعودی ها اگر چه از القاعده و داعش به عنوان بازوی نظامی سیاست های منطقه ای خود استفاده می کنند، اما از این موجودی که آفریده اند به شدت هراس هم دارند. شاید یکی از دلایل تداوم حمایت های عربستان از این گروهها برای تشکیل دولت اسلامی مورد نظرشان، آن باشد که این گروهها در بخشی از خاورمیانه صاحب یک کشور شده و در آنجا کنترل شوند. اما این امر مطلقا ممکن نیست، چرا که داعش و القاعده یا باید نابود و مهار شوند یا لاجرم به یک امپراتوری آنطور که اعلام کرده اند، تبدیل شوند، در این صورت اگر دولتی تشکیل دهند، آنگاه مقصد نهایی شبه جزیره عربستان، جایی است که آرمانهایشان را متعلق به آن می دانند.
از دست رفتن جایگاه معنوی:
عربستان سعودی اگرچه هیچگاه در طول تاریخ نتوانست به لحاظ اقتدار نظامی جایگاه رهبری اعراب و کشورهای اسلامی را به دست آورد، اما به خاطر قدرت اقتصادی ناشی از درآمدهای نفتی و نیز به دلیل وجود اماکن مقدس و مدیریتش بر بزرگترین تجمع و آیین مسلمانان جهان (حج ابراهیمی) ، دارای جایگاهی بود که بخشی از دولت های مسلمان جهان و منطقه آن را قابل احترام تلقی می کردند.
سعودی ها در عرصه نظامی همواره در سایه یکی از قدرت های عربی زیسته اند ؛ زمانی مصر ، سوریه و گاهی عراق و حتی در زمان هایی لیبی قذافی! اما در عین حال نقش تاثیرگذار این کشور در بحران ها و بزنگاههای تاریخی منطقه قابل انکار نیست. بطوری که در دهه 80 و 90 میلادی ریاض یکی از کانون های تلاش های دیپلماتیک محسوب می شد و مقامات این کشور دائم بین پایتخت های منطقه در تردد بودند تا به گونه ای گره گشای مشکلات و بحران های منطقه ای باشند.
اما به نظر می رسد، این کشور از اواخر دهه 90 میلادی برای خروج از سایه قدرت های عربی، تصمیم می گیرد بازوی نظامی برای خود در منطقه شکل دهد؛ ارتشی که هم بر آن مدیریت کند و هم مسوولیتی در قبال حوادث و رویدادهای منتج از آن نداشته باشد.
البته شاید تهدیدهای صدام علیه عربستان (در جریان اشغال کویت) که سعودی ها در طول جنگش با ایران به شدت از وی حمایت کرده بودند، یکی از دلایلی باشد که این کشور را به افراط گرایی سوق داده است ؛ شاید!
اولین بازوی شبه نظامی سعودی ها القاعده است که در جریان اشغال افغانستان فرصت ایجاد آن را یافت.
بعدها در جریان اشغال عراق ، القاعده از بومی های این کشور یارگیری کرد و سعودی ها هم از آن حمایت کردند تا دومین بازوی نظامی خود که نام دولت اسلامی عراق را بر آن نهاد، متولد شود.
در سالهای پایانی دهه آغازین قرن بیست و یکم ، سعودی ها انواعی از القاعده را بخش هایی از آسیا و آفریقا از شمال آفریقا تا آسیای جنوب شرقی، ایجاد کردند. از القاعده شمال آفریقا تا بوکوحرام در نیجریه!
القاعده حالا به نیرویی تبدیل شده که سعودی ها نمی توانند بر آن کنترلی داشته باشند. این سازمان تروریستی که با عملکرد دو دوهه ای خود آبرویی برای سازندگانش نگذاشته ، نیروهایی از سراسر جهان ، از قفقاز و چچن، از آسیای مرکزی، از آسیای جنوب شرقی و حتی از اروپا جذب کرده است!
سعودی ها ، در بحران سوریه از 2011 تاکنون اقدام به تاسیس ارتش های غیررسمی دیگری هم برای خود کرده اند که همگی بخش یا زیر مجموعه ای از القاعده هستند؛ النصره ، جیش الاسلام و حالا از همه مدعی تر ، یعنی داعش (دولت اسلامی شام و عراق) که به محض کسب موفقیت هایی نه چندان قابل اعتنا در موصل ، نام خود را به دولت اسلامی تغییر داد که معنای این نام گذاری از منظر استراتژیک و مباحث ژئوپلتیکی ، یعنی دولت بزرگی که مرزهایش شامل سرزمین حجاز هم می شود!
البته نکته مهمی که در این ماجرا اتفاق می افتد این است که سعودی ها به دلیل عملکرد وحشتناک ارتش های غیر رسمی شان در کشورهای اسلامی که چهره ای هولناک از دین اسلام را بطور غیر واقعی ترسیم کرده اند، آن جایگاه معنوی قبل را هم از دست داده اند.
سعودی ها امروز باید در برابر آسیب و زخم هایی که بر اسلام و دین محمدی (ص) به نام اسلام زده شده و ملت های جهان عامل همه این اهانت ها و بی حرمتی ها را شاهزادگان آل سعود می دانند، پاسخگو باشند.
در عین حال، پادشاهی سعودی با پیگیری این سیاست ها، آن جایگاه سیاسی قابل احترامش را نیز از دست داد و حالا به یک طرف هر دعوایی که در خاورمیانه رخ می دهد، تبدیل شده است. دیگر کسی برای وساطت و پادرمیانی زنگ کاخ پادشاه را نمی زند.
به هرحال، عربستان دیگر آن کشور محترم دهه های پیش نیست. این کشور راهی را در عرصه روابط بین الملل و روابط منطقه ای پیموده که دیگر نمی تواند صاحب آن نقش تاثیر گذار سنتی اش باشد.
شاهزادگان ، شبه جزیره را با محاسبات غلط خود به جایی کشانده اند که اندیشکده های غربی این روزها درباره اش پیش بینی های خوبی ندارند. از جمله جنگ و نزاع میان شاهزادگان و وقوع خیزش های عمومی برای کسب آزادی های اجتماعی و بدتر از همه، چالش تکفیری های خودساخته!
اکنون به نظر می رسد وقت آن رسیده که تا دیر نشده ، شیوخ و بزرگان آل سعود حساب و کتابی کنند و مشخص کنند که از پیگیری سیاست های افراطی چه چیزهای را بدست آورده و چه چیزهایی را از دست داده اند.
گزارش از محمد علی حیدری هایی
خاورم**1770**1586
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
24/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]
صفحات پیشنهادی
ثبت جهانی شهر سوخته فرصتی مناسب برای توسعه سیستان است
امام جمعه زابل ثبت جهانی شهر سوخته فرصتی مناسب برای توسعه سیستان است زابل زاهدان- ایرنا- امام جمعه زابل گفت ثبت جهانی شهر سوخته با بیش از پنج هزار سال قدمت فرصتی مناسب برای توسعه منطقه سیستان است به گزارش ایرنا حجت الاسلام علی اکبر کیخا روز شنبه در نشست شورای فرهنگ عمومی زدر نشست «آسیبشناسی فضای مجازی در زندگی قرآنی» عنوان شد فضای مجازی را به فرصتی برای معرفی سبک زندگی
در نشست آسیبشناسی فضای مجازی در زندگی قرآنی عنوان شدفضای مجازی را به فرصتی برای معرفی سبک زندگی قرآنی تبدیل کنیمیک کارشناس رسانه فضای مجازی را تهدید و فرصتی برای سبک زندگی اسلامی دانست و گفت همه باید با اتحاد و برنامهریزی این تهدید را به فرصتی مناسب جهت گسترش فرهنگ قرآنی تبدی24 عربستانی به پنج سال زندان محکوم شدند
24 عربستانی به پنج سال زندان محکوم شدند تهران - ایرنا - دادگاه عربستان 24 شهروند سعودی را به چهار ماه تا پنج سال زندان محکوم کرد به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه القدس العربی چاپ لندن دادگاه مزبور مدعی شد به افراد یاد شده اتهامات مختلفی از قبیل ایجاد آشوب و ناآرامی در زندانهااوقات فراغت فرصت ها و چالش ها
اوقات فراغت فرصت ها و چالش ها یاسوج- ایرنا- اوقات فراغت می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر روی عوامل فرهنگی اجتماعی و زیستی جوانان و نوجوانان تأثیرمثبت و یا منفی بگذارد به گزارش خبرنگار ایرنا اوقات فراغت از جمله شاخص های رفاه اجتماعی است که با توجه به تاثیر بسزایی که در ایجانفجار 2 عامل انتحاری در جنوب عربستان/حمله القاعده به یک پاسگاه مرزی
شنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۹ شبکه العربیه گزارش داد که دو عامل انتحاری امروز شنبه خود را در جنوب عربستان منفجر کردند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا این شبکه خبری اعلام کرد که دو فرد انتحاری بعد از اینکه خود در داخل ساختمانی دولتی در جنوب عربستان محاصره شدند خود را منفجرمضان فرصتی برای ترک سیگار
رمضان فرصتی برای ترک سیگار تهران - ایرنا - مسوول دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات با بیان اینکه میزان موفقیت و ترک سیگار در ماه مبارک رمضان بسیار بالا است گفت این ماه فرصتی برای ترک سیگار به شمار می رود خدیجه محصلی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا افزود بسیاری ازآتشی که عربستان برای دیگران روشن کرده بود، دامن خودش را هم گرفت
آتشی که عربستان برای دیگران روشن کرده بود دامن خودش را هم گرفت تهران - ایرنا - آتشی که مقام های عربستانی با تشکیل گروه های افراطی همچون القاعده و داعش برای نابودی دیگران روشن کرده بودند دامن خودشان را هم گرفت شبکه المیادین روز شنبه اعلام کرد گروه القاعده شاخه یمن مسکاهش تولید منابع متعارف انرژی در اروپا فرصتی برای صادرات گاز ایران به قاره سبز
کاهش تولید منابع متعارف انرژی در اروپا فرصتی برای صادرات گاز ایران به قاره سبز تهران - ایرنا - کاهش تولید گاز طبیعی در اروپا و وابستگی هرچه بیشتر به این حامل انرژی تا سال 2019 فرصتی را برای صادرات گاز ایران به قاره سبز فراهم کرده است به گزارش ایرنا آژانس بین المللی انرژی اعلامیکی از اعضای 14 مارس لبنان: انتخاب رییسجمهور نیازمند تفاهم ایران و عربستان است
شنبه ۱۴ تیر ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۹ یکی از رهبران 14 مارس در لبنان گفت که مساله تعیین رییسجمهور در لبنان به تفاهم ایران و عربستان نیاز دارد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا این عضو 14 مارس که نامی از او برده نشده در گفتوگو با روزنامه الرای العام چاپ کویت بیان کرد که مساله انتخادو عامل انتحاری خود را در جنوب عربستان منفجر کردند
دو عامل انتحاری خود را در جنوب عربستان منفجر کردند تهران - ایرنا - خبرگزاری رویترز دقایقی پیش در خبری فوری اعلام کرد که دو عامل انتحاری خود را در جنوب عربستان منفجر کردند خبرگزاری رویترز اعلام کرد امروز شنبه دو نفر که به احتمال زیاد از جمله افراد تندرو وابسته به شبکه القاسالانه 2500 فرصت شغلی با ورود کالای قاچاق از بین می رود
دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان فارس عنوان کرد سالانه 2500 فرصت شغلی با ورود کالای قاچاق از بین می رود خبرگزاری پانا بذر افشان گفت با ورود کالای قاچاق در فارس سالانه بیش از 2500 فرصت شغلی در استان از بین می رود ۱۳۹۳ شنبه ۱۴ تير ساعت 10 27 به گزارش خبرگزاری پاناگروه تروریستی داعش برای کشور آمریکا، فرصت و تهدید محسوب می شود
گروه تروریستی داعش برای کشور آمریکا فرصت و تهدید محسوب می شود خبرگزاری پانا امام جمعه خرم آباد گفت گروه تروریستی داعش برای کشور آمریکا فرصتی برای تامین منافع و تهدیدی برای آن محسوب می شود ۱۳۹۳ شنبه ۱۴ تير ساعت 10 16 به گزارش خبرنگار پانا حجت الاسلام و المسلمین سیداحمد میرعماددر نامهای به سران عربستان شیخ سلفی لبنانی: اولویت آل سعود حفظ پادشاهی با راضی نگاه داشتن غرب است
در نامهای به سران عربستانشیخ سلفی لبنانی اولویت آل سعود حفظ پادشاهی با راضی نگاه داشتن غرب استیکی از شیوخ سلفی لبنان که به دلیل اقدامات مسلحانه از این کشور فراری شده است با ارسال نامهای به مقامات نظام عربستان سعودی تاکید کرد که آل سعود شکست بزرگی در سیاست داخلی و خارجی متحملانفجار انتحاری در یک ساختمان دولتی در عربستان
انفجار انتحاری در یک ساختمان دولتی در عربستانانفجار انتحاری در یک ساختمان دولتی در عربستان انفجار انتحاری در یک ساختمان دولتی در عربستان 93 04 14 - 08 56ورزش در ماه رمضان فرصت خوبی برای کاهش وزن بدن است
ورزش در ماه رمضان فرصت خوبی برای کاهش وزن بدن است کرمانشاه - ایرنا - یکی از متخصصان ورزشی کرمانشاه با بیان اینکه ورزش کردن روزه داران در ایام ماه مبارک رمضان هیچ منعی ندارد گفت ماه رمضان فرصت خوبی برای پرداختن به ورزش های هوازی به منظور کاهش وزن بدن است محمدرضا سلطان منش روزتغییر کاربری حواشی مدارس فرصتی استثنایی برای آموزش و پرورش است
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی تغییر کاربری حواشی مدارس فرصتی استثنایی برای آموزش و پرورش است خبرگزاری پانا مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت با توجه به این که قانون بودجه اختیار مناسبی برای تغییر کاربری املاک و فضاهای حواشی مدارس و ادارات آموزش و پرورش به ما داده است بدرگیری افراد مسلح با گشت نیروهای امنیتی عربستانی ۴ کشته بر جای گذاشت
درگیری افراد مسلح با گشت نیروهای امنیتی عربستانی ۴ کشته بر جای گذاشتدر پی حمله افراد مسلح به گشت نیروهای امنیتی عربستانی در نزدیکی مرز با یمن دست کم ۴ نفر کشته شدند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری سی ان ان در پی حمله افراد مسلح به گشت نیروهای امنیتی عربستانی در-
گوناگون
پربازدیدترینها