واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: حمايت جديد از خودروسازان پس از افزايش دوباره قيمتها
درحالي كه صنعت خودروي كشور به دليل افزايش غير منطقي قيمتها موردانتقاد مردم و مسئولان قرار گرفته و بازار خودرو با كاهش تقاضا مواجه شده است، ستاد سوخت كشور با اجباري كردن اسقاط خودرو توسط واردكنندگان و نوسازي ناوگان تاكسيراني به كمك خودروسازان آمده و به دنبال ايجاد رونق دراين صنعت است.
درحالي كه صنعت خودروي كشور به دليل افزايش غير منطقي قيمتها موردانتقاد مردم و مسئولان قرار گرفته و بازار خودرو با كاهش تقاضا مواجه شده است، ستاد سوخت كشور با اجباري كردن اسقاط خودرو توسط واردكنندگان و نوسازي ناوگان تاكسيراني به كمك خودروسازان آمده و به دنبال ايجاد رونق دراين صنعت است.
به گزارش «جوان» افزايش چندباره قيمت خودرو در سال جاري و عدم افزايش كيفيت آن، موجب نابساماني بازار و ركود شده است، به طوري كه هم مردم و هم مسئولان خواستار اصلاح قيمتها شدند و اعضاي ناظر شورا رقابت نيز پس از گذشت يك هفته از اعلام خودسرانه قيمتها از سوي رئيس اين شورا گله كرده و اعلام كردند كه به زودي جلسهاي در شوراي رقابت به منظور تغيير قيمتها برگزار خواهد شد. در اين ميان صاحبنظران از نزديكي قيمت خودروهاي داخلي و خارجي ابراز نگراني ميكنند و معتقدند خريد پرايد هم آرزو شده است.
بنابراين گزارش و با وجود ركود حاكم در بازار خودرو و كدورت رئيسجمهور ستاد سوخت با هدف ايجاد تحرك در بازار خودرو و افزايش تقاضا، اسقاط 400 هزار خودروي فرسوده و نوسازي ناوگان تاكسيراني را در دستور كار خود قرار داده و برخلاف گذشته، ديگر از بيكيفيتي خودروهاي داخلي به عنوان جايگزين تاكسي خبري نيست. در اين خصوص، معاون نوسازي ستاد سوخت در جمع خبرنگاران گفت: واردكنندگان خودرو براي آنكه بتوانند خودروي وارداتي را شمارهگذاري كنند، بايد اقدام به اسقاط خودروهاي فرسوده كنند و به ازاي ورود هر خودروي كمتر از ۶ ليتر، بايد يك خودروي فرسوده اسقاط شود. محمدحيدري افزود: از تاريخ 26 خرداد سال جاري فرصت يك ماههاي را به واردكنندگان داديم تا بتوانند به ازاي واردات خودرويي كه انجام دادند خودروي فرسودهاي را اسقاط كنند تا در كار شمارهگذاري خودروي وارداتي تسريع شود كه خوشبختانه تاكنون 3 هزار و 800 خودروي فرسوده اسقاط شد. وي تصريح كرد: با توجه به اينكه اين مهلت در تاريخ 26 تيرماه به اتمام ميرسد خودروسازان بايد تا مدت زمان باقي مانده به ازاي خودروي وارد شده خودروي فرسوده اسقاط كنند تا در شمارهگذاري خودروهاي وارداتي آنها تسريع شود. حيدري تصريح كرد: با شرايطي كه معاونت نوسازي ستاد درنظر گرفته است به نظر ميرسد تا پايان سال 93 حدود 400 هزار خودروي فرسوده اسقاط شود. وي ادامه داد: پس از اتمام اين مهلت واردكنندگان تنها در صورتي ميتوانند خودرو وارد كنند كه به ازاي آن خودروي فرسودهاي را اسقاط كرده باشند كه بر اين اساس به ازاي ورود هر خودروي زير 6 ليتر يك خودرو و به ازاي ورود هر خودروي بين 6 تا 10 ليتر چهار خودرو و به ازاي ورود هر خودروي بالاي 10 ليتر مصرف بايد شش خودروي فرسوده اسقاط شود. معاون نوسازي ستاد سوخت خاطرنشان كرد: به دليل آنكه نظارت دقيق بر روند اسقاط خودرو توسط ستاد صورت پذيرد كنسرسيومي متشكل از برخي از واردكنندگان و اسقاطكنندگان خودرو تشكيل دادهايم كه در واقع اين كنسرسيوم بازوي نظارتي ستاد سوخت است.
براساس اين گزارش، به دليل اجباري شدن ارائه برگه اسقاط خودرو براي واردات، اخيراً فعاليتهاي اجرايي مربوط به واردات كند شده است. در گذشته واردكنندگان به جاي ارائه برگه اسقاط، هزينه مربوطه (5/2 ميليون تومان )را به حساب ستاد تبصره 13 واريز ميكردند، اما در يك ماه گذشته، واردكنندگان به جاي ارائه هزينه نقدي مربوطه بايد برگه اسقاط خودرو را ارائه كنند. البته واردكنندگان مدعي هستند كه با توجه به اين موضوع به يكباره تقاضاي زيادي براي خريد برگه اسقاط خودرو ايجاد شده است در حاليكه تعداد خودروهاي اسقاطي در كشور به اين تعداد نيست. به عنوان مثال يك واردكننده خودرو براي واردات 300 دستگاه خودرو ثبت نام كرده اما تاكنون تنها موفق به خريد 20 برگه اسقاط خودرو شده است. اگرچه حيدري معاون نوسازي ستاد سوخت، اين ادعا را تكذيب كرده و معتقد است كه واردكنندگان به دنبال راحتترين راه هستند. در سال گذشته واردات خودرو افزايش يافت اما به دليل عدم اسقاط خودرو، مصرف بنزين و آلودگي هوا نيز افزايش يافت.
سمند EF7 جايگزين تاكسي هاي فرسوده ميشود
اما در نشست روز گذسته حيدري ديگر حرف و سخني از پايين بودن كيفيت خودروهاي داخلي مطرح نشد و وي با اشاره به اينكه از روزگذشته ثبت نام تاكسيهاي فرسوده به منظور اسقاط توسط شركتهاي تاكسي تابعه آغاز شده، گفت: تاكسيهاي مدل 83 و كمتر از آن ميتوانند با مراجعه به مراكز تاكسيراني خود اقدام به ثبتنام خودروي فرسوده خود كنند تا از 60 هزار تسهيلات 20 ميليون توماني با نرخ 15 درصد و مدت بازپرداخت 60 ماهه بهرهمند شوند. وي افزود: براساس هماهنگيهاي انجام شده قرار است سمند EF7 جايگزين تاكسيهاي فرسوده شود. حيدري همچنين تصريح كرد: در عينحال خودروي MVM530، نيز براي تاكسيهاي برون شهري در نظر گرفته شده است. وي گفت: براين اساس اولويت دريافت وام براي تاكسيهايي درنظر گرفته ميشود كه زودتر اقدام به ثبتنام كنند. معاون نوسازي ستاد سوخت تصريح كرد: در حال حاضر 940 هزار خودروي فرسوده در كشور وجود دارد كه از اين تعداد 460 هزار خودرو متعلق به خودروهاي سواري شخصي و 490 هزار خودرو نيز وانت بار هستند. حيدري خاطرنشان كرد: فرايند انجام عمليات اسقاط خودرو بين 15 روز تا يك ماه است كه انتظار داريم با تصميم جديد دولت مبني بر ورود واردكنندگان خودرو به جمع اسقاطكنندگان بتوانيم هرچه زودتر ناوگان حمل و نقل را نوسازي كنيم. گفتني است پيشتر از رفع تحريمهاي خودروسازان قرار بود نوسازي تاكسيرانيها با واردات و خودروهاي چيني شود.
نویسنده : بهناز قاسمي
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ تير ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]