تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس حقيقت را از طريق قرآن نشناسد، از فتنه ها بركنار نمى ماند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830192563




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آتش، دردی جانکاه بر پیکره مراتع همدان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

آتش، دردی جانکاه بر پیکره مراتع همدان همدان - ایرنا - منابع طبیعی غنی ترین کانون حیات بشری امروز دستخوش مشکلاتی همچون خشکسالی، چرای مفرط دام و از همه مهمتر خطر آتش سوزی است.


منابع طبیعی که از آن به عنوان موهبت الهی و سرمایه ملی هر کشور یاد می شود هر ساله به دلیل سهل انگاری معدود افراد بی مسوولیت، گرفتار زبانه آتش شده و این سرمایه عظیم به خاکستر تبدیل می شود.
در این بین جنگل و فضای سبز بکر و زیبای استان همدان که گنجینه ای کمیاب از ذخیره گاه های ژنتیکی گیاهی و جانوری کشور را در خود جای داده، از بی مهری افراد بی مسوولیت، زخم ها بر پیکره خود نشان دارد.
بارها شاهد هستیم که این نقش و نگار زیبای خدادادی با اندک سهل انگاری و بی توجهی معدود افراد در حلقه سوزان آتش گرفتار شده است.
استان همدان با 905 هزار هکتار اراضی ملی که 42 هزار و 566 هکتار آن شامل جنگل های دست کاشت و طبیعی است از این قاعده مستثنی نبوده به گونه ای که به گفته ˈمحمد رضا همتیˈ مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان 778 هکتار از مراتع این استان در 143 فقره آتش سوزی پارسال طعمه آتش شد.
وی با ذکر اینکه پدیده خشکسالی در سال های اخیر از عمده دلایل وقوع آتش در مراتع است، اظهار کرد: پیش از بروز این مشکل میزان گزارش آتش سوزی در مراتع تک رقمی بود ولی هم اینک این رقم به بیش از 100 مورد رسیده است.
وی افزود: بروز پدیده خشکسالی و تغییر اقلیم باعث طولانی شدن ماه های گرم سال، و کاهش پوشش علوفه ای در مراتع شده، و این اتفاق موجب از بین رفتن گیاهان پایه ای چند ساله و جایگزین شدن گونه های یکساله و حساس به آتش شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت:گونه های جایگزین دارای عمر کوتاه و شاخ و برگ ضعیف هستند، و در فصل رویش در زمان اندکی گل می دهند، که این نوع از گیاهان به شدت در برابر آتش آسیب پذیرند. وی افزود: چرای مفرط مراتع دیگر دلیل بروز خسارت در مراتع است با این توضیح که گیاهان خوش خوراک توسط دام مصرف شده، و نسل آنها به دلیل چرای مفرط از بین می رود، و به جای آن گیاهان و گونه های مهاجم جایگزین می شوند که افزایش پراکنش این نوع از گونه ها در سطح مراتع زمینه ای برای تشدید و گسترش آتش و از بین رفتن گیاهان می شود.
وی اظهارکرد:خالی شدن حاشیه شهر و روستا از دام و از بین رفتن دام و دامداری در این مناطق، باعث رشد و بالا آمدن علوفه ها در اطراف باغات حاشیه شهر شده که می تواند زمینه ای برای بروز و گسترش آتش شود.
همتی بیان کرد: استفاده از باغات مناطق حاشیه شهر برای تفریح و سرگرمی نیز آسیب هایی را برای طبیعت به همراه داشته ، بدین طریق که مردم در ساعاتی از روز به ویژه ایام پایان هفته به طبیعت روی آورده و برخی افراد نیز در گوشه و کنار مراتع و باغات، آتش برپا می کنند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان افزود: این افراد بدون توجه به اینکه خاکستر این آتش به طور کامل خاموش شده یا نه، آن را رها کرده اما غافل از اینکه با وزش یک نسیم ضعیف، باغات ومراتع دچار آتش می شوند.
وی 10 درصد از دلیل بروز آتش در مراتع را آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی ذکر کرد و گفت: کشاورزان به بهانه مبارزه با آفات و در امان ماندن باغات از حشرات موزی، اقدام به این عمل کرده غافل از اینکه احتمال تسری آتش به مراتع زیاد است.
معاون یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان نیز با بیان راه های پیشگیری و مقابله با وقوع آتش سوزی گفت: آگاه سازی شهروندان و کشاورزان با برگزاری کلاس ترویجی آموزشی با محوریت پرداختن به موضوع نحوه پیشگیری و مقابله با آتش صورت گرفته است.
ˈمحمد بزرگمهرˈ با ذکر اهمیت بهره گیری از ظرفیت رسانه ها برای کنترل این مشکل اظهار کرد: از طریق جراید و رسانه ها در مناسبت های خاص در طول سال اطلاع رسانی صورت می گیرد.
وی گفت:در نقاط حساس و بحرانی استان همدان بویژه جنگل های دست کاشت و طبیعی، تدابیر لازم برای پیشگیری و کاهش خسارت آتش سوزی احتمالی ، در دستور کار قرار داشته و همه ساله اجرا می شود.
وی افزود: در تمامی مناطق جنگل های دست کاشت ، طبیعی، پارک های جنگلی،جنگل ها، و جنگل کاری حاشیه جاده های اصلی ˈآتش برˈ به صورت نواری استفاده می شود به گونه ای که با از بین بردن پوشش علوفه ای، ایجاد شخم و شیار و استفاده از علف کش بین درختان و در مناطق حساس در ابتدای فصل بهار از رشد علف هرز جلوگیری می شود.
بزرگمهر،جمع آوری و خارج کردن علوفه از محل های آسیب پذیر، پاکسازی علف هرز حاشیه جاده اصلی با همکاری راهداری، مستقر شدن نگهبان به منظور پایش مراتع در پنج منطقه حساس با هدف گزارش هر گونه آتش سوزی، و حضور به موقع در محل بروز آتش را از دیگر اقدامات صورت گرفته این مجموعه برای کنترل و مهار آتش عنوان کرد.
معاون یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان اظهار کرد: ماموران کشیک مهار آتش از ابتدای خرداد امسال برای مهار هر گونه آتش سوزی آماده هستند.
وی گفت:وسایل ابتدایی مهارآتش در روستاها بین دهیاران توزیع شده ، تا در زمان نیاز، شوراها، دهیاری ها و مردم وارد عمل شوند.
وی افزود:پارسال 143 فقره آتش سوزی در سطح مراتع و جنگل های استان همدان رخ داد که بر اثر آن 778 هکتار از مراتع طعمه آتش شد.
وی گفت:در سال 91 نیزحدود 113 فقره آتش سوزی به این مجموعه گزارش شد که در اثر آن 503 هکتار از اراضی این استان در آتش سوخت. وی اظهارکرد:مکان هایی که طعمه آتش می شود گرچه در سال بعد پوشش گیاهی جایگزین آن می شود ولی گونه های پایا، خوش خوراک و گیاهان و گونه هایی که از نظر اکولوژیکی اهمیت دارند بر اثر آتش سوزی از بین رفته و بجای آنها گیاهان کم ارزش و علف مهاجم جایگزین می شود که این جاگزینی به ضرر طبیعت است.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان نیز از کشاورزان خواست از ایجاد آتش در عرصه های طبیعی و آتش زدن باقی مانده محصولات کشاورزی بویژه در عرصه های مجاور مناطق زیرمدیریت محیط زیست و منابع طبیعی خودداری کنند.
ˈسید عادل عربیˈ گفت: باتوجه به فرا رسیدن فصل تابستان و برداشت محصولات زراعی، برخی از کشاورزان طبق یک باور غلط اقدام به آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی برجا مانده از کشت نخست می کنند.
وی افزود: کشاورزان بر این باورند که با آتش زدن بقای محصولات بجا مانده از کشت نخست،مواد معدنی به خاک افزوده ،و باروری خاک بیشتر می شود و بر همین مبنا سال زراعی آینده محصول بیشتری برداشت می کنند.
وی بیان کرد: گرچه این عمل محاسن بسیار اندک و ناچیزی در باروری خاک دارد ولی معایب آن به قدری زیاد است که مزیت این کار را غیر منطقی جلوه می دهد.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان اضافه کرد: با آتش زدن بقایای محصول، ˈمیکرو ارگانیزمˈ و جانداران زنده موجود در خاک از بین می روند در حالیکه وجود این جانداران برای نفوذ پذیری خاک ، تثبیت ازت و تهویه خاک ضروری است.
عربی، با بیان اینکه بیشتر مزارع کشاورزی در کنار مراتع و اراضی ملی استان همدان قرار دارند گفت: برخی مواقع شعله آتش ناشی از این کار، به سمت اراضی ملی پیشروی کرده و بخش عظیمی از مراتع طعمه آتش می شود.
وی افزود: با توجه به اینکه اراضی ملی در سطوح شیب دار قرار دارند، امکان حضور خودرو آتش نشانی، و خاموش کردن آتش بسیار پایین است و در هنگام آتش سوزی بیشتر مراتع استان از بین می روند.
وی گفت: با از بین رفتن پوشش گیاهی منطقه که در طول سال های گذشته در مراتع و منابع طبیعی رشد کرده، زمینه تخریب زیستگاه گونه های مختلف جانوری فراهم، و به دنبال آن سن غلات و آفت محصول نیز افزوده می شود.
وی آلودگی هوا و پدیده ریزگرد را از دیگر آثار زیانبار آتش زدن بقایای محصول ذکر کرد و توضیح داد: آتش موجب سبک شدن خاک می شود که در صورت وزش باد، شاهد بروز ریزگرد خواهیم بود.
عربی افزود: با از بین رفتن جوندگان و خزندگان چرخه طبیعی بر هم می خورد به گونه ای که طعمه کمیاب شده و گونه های جانوری برای به دست آوردن طعمه به سکونتگاه های انسانی هجوم می آورند.
وی گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست برای جلوگیری از بروز این معضل مکاتباتی با جهاد کشاورزی داشته ،و با پیگیری صورت گرفته از سال 89 تاکنون شاهد سیر نزولی آتش زدن بقای محصول بوده ایم.
822 هزار هکتار از اراضی همدان به صورت مرتع بوده و سرانه مراتع و فضای سبز در همدان حدود 244 متر مربع است.
7525/2624/640

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




21/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن