واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ادبیات، نیاز فراموش شده کودکان و نوجوانان زنجان - ایرنا - ادبیات کودکان و نوجوانان ظرفیتی فراموش شده و مغفولی است که ضرورت آن برای پرورش و تربیت این قشر از جامعه غیر قابل انکار است.
به گزارش ایرنا، کودکان و نوجوانان قشر مهم و حساس هر جامعه ای به شمار می روند که بهره گیری از توانمندی و استعداد آنها نیازمند توجه و برنامه ریزی ویِژه در تمام بخش ها است.
ادبیات کودک و نوجوان در این زمینه نقش مهمی در پرورش قدرت تخیل و ابتکار عمل کودکان نوجوانان بازی کرده و برنامه ریزی در آن از ضروریات جامعه محسوب می شود.
از همین رو از سه سال قبل مسوولان با چنین دغدغه ای اقدام به نامگذاری روزی با عنوان ˈادبیات کودک و نوجوانˈ کردند، اما برخلاف آنچه انتظار می رفت، اقدامی شایسته و قابل توجه در این بخش انجام نشد.
گسترش وسایل ارتباط جمعی و دسترسی آسان تمامی مردم به آن، ادبیات جدیدی را در جامعه تعریف کرده که شکل و قالبی متفاوت از ادبیات سنتی و مکتوب دارد و در نتیجه کودکان و نوجوانان نیز به تبع قرار گرفتن در چنین فضایی، از روحیات، خواسته ها و علاقه مندی های متفاوتی برخوردار شده اند.
در چنین فضایی لزوم برنامه ریزی برای ارایه ادبیاتی که آکنده از آموزه های مختلف و مورد نیاز جامعه برای کودکان و نوجوانان باشد، بیش از پیش خودنمایی می کند.
یک کارشناس و مدرس امور فرهنگی آموزش های غیرمستقیم را نیاز اساسی رشد و تعالی فکری کودکان و نوجوانان عنوان کرد و گفت: مطالب آموزشی آماده شده باید توانایی تربیت کودکان و نوجوانان متناسب با نیازهای جامعه و مهارت های ضروری زندگی را داشته باشد.
علی اکبر زارع افزود: آثار ادبیات کودک و نوجوان نقش موثر و ویِِژه ای در آموزش مهارت های زندگی ایفا می کند.
به گفته وی، آشنا سازی جوانان و نوجوانان با نمادهای ایرانی زمینه ساز تقویت فرهنگ ایرانی - اسلامی است.
زارع تولید محصولات فرهنگی همچون فیلم و انتشار آن را فرصتی مغتنم برای معرفی فرهنگ ایرانی - اسلامی عنوان کرد و استفاده از ظرفیت هنرهای تصویری را دارای بیشترین تاثیر در این بخش برشمرد.
این استاد دانشگاه گفت: نویسندگان کتابهای کودک و نوجوان باید متوجه باشند که تولیدات ادبی در کنار برخورداری از جنبه سرگرمی، در انتقال غیر مستقیم ارزش و آموزش گروه هدف می تواند تاثیر به سزایی دارد.
وی خاطرنشان کرد: گنجاندن مطالب پر محتوا و غنی، کودک و نوجوان را بیش از گذشته برای ورود به اجتماع آماده می کند.
یک منتقد کتاب نیز با اشاره به رشد بالای تیراژ کتاب برای گروه های مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان در جوامع پیشرفته، گفت: با نگاهی گذرا به آمار فزاینده چاپ انواع کتاب در این کشورها، می توان به خوبی دریافت که این روند متناسب با نیازهای سنی و علاقه مندی مخاطبان و همراه با محتوای لازم جریان دارد.
محمد خامه پرست افزود: تیراژ کتب منتشر شده در ایران به ویِژه در بخش کودک و نوجوانان غیر قابل مقایسه با کشورهای پیشرفته است.
به گفته وی گرایش خانواده به مطالعه کتاب می تواند انگیزه بهره گیری از منابع مکتوب را در کودکان افزایش دهد و تقویت کند.
این نویسنده با تاکید بر اینکه کتاب های حوزه کودک به ویژه ادبیات باید با نگرشی کارشناسانه نوشته و تالیف شوند، گفت: نویسندگان، مولفان و متولیان کتابهای کودک و نوجوان باید محصولات خود را متناسب با ویژگی های روحی و روانی جامعه هدف خود تولید و اقدام به انتشار مطالب کنند.
خامه پرست یادآورشد: ادبیات نوجوان جایگاه خاصی در کشور دارد، ولی برخلاف پیشرفت رخ داده طی سال های گذشته در این بخش، محصولات قابل توجهی تولید نشده است.
این منتقد کتاب گفت: برای ارایه آثار فاخربه منظور اثر گذاری و ایجاد رغبت در مخاطبی همچون کودک و نوجوان، باید برای رفع موانع و مشکلات موجود بررسی و آسیب شناسی کارشناسی مناسب انجام شود.
وی به جذاب بودن فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان نسل کنونی اشاره کرد و ادامه داد: در فضای مجازی با قرار دادن کتاب ها در حوزه های مختلف می توان علاوه بر گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی بین دو رسانه ارتباط برقرار کرد.
خامه پرست خاطرنشان کرد: با بهره گیری از امکانات موجود می توان اقدامات بهتری در حوزه ادبیات کودک و نوجوان انجام داد.
مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان زنجان نیز با بیان اینکه ادبیات کودکان و نوجوانان از جایگاه خاص و ویژه ای در هر کشور برخوردار است، گفت: طی سالهای گذشته تولید ادبیات به ویژه داستان های بلند در حوزه کودک و نوجوان در مقایسه با گذشته روند روبه رشدی داشته و از رشد کیفی مناسبی برخوردار بوده است.
غلامحسین نظری افزود: کیفی سازی مطالب آموزشی حوزه کودک و نوجوان از اهمیت بسیار بالایی برخودار است.
وی یادآورشد:در این حوزه با وجود سرمایه گذاری های انجام شده، کاستی ها و نواقص متعددی وجود دارد.
نظری اظهار کرد: کانون های پرورش فکری کودکان و نوجوانان پایگاه بسیار مناسبی برای رشد و بروز خلاقیت های کودک و نوجوانان است.
مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان زنجان با بیان اینکه تولید محتوا برای کودکان و نوجوانان باید با دقت نظر بیشتری انجام شود، گفت: کودکان و نوجوانان علاقه مند به مطالعه و شیفته فراگیری مطالب جدید متناسب با نیازهای روحی و روانی هستند و باید به این نیاز پاسخ مناسبی ارایه کرد.
وی خاطرنشان کرد: ادبیات کودک در یک چرخه به هم پیوسته، باید در کنار سایر مسایل مهم مورد توجه قرار گیرد و مطالبات آن از درون جامعه شروع شود.
نظری ادامه داد: به این طریق می توان در نخستین گام نویسندگان و مولفان را نسبت به نقش مهم و حیاتی ادبیات کودکان حساس و به دنبال آن توجه خانواده ها را به این بخش جلب کرد.
هجدهم تیرماه روز ملی ادبیات کودکان و نوجوانان، همزمان با سالروز درگذشت ˈمهدی آذریزدیˈ، نویسنده و پژوهشگر بزرگ کشور است.
نامگذاری این روز فرصتی برای ارج نهادن به تلاش پدیدآورندگانی است که نوشتن برای کودکان و نوجوانان را کاری بزرگ می دانند.
596/7320
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
18/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]