واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
چراغ پی سوز نمایشگروقت سحر در محلات خمین - ایرنا - در سالهایی که ساعت در خانه ها کمتربود تا وقت شرعی سحررا به مومنان روزه دار در ماه مبارک رمضان نشان دهد، مردم دارالمومنین محلات در استان مرکزی با بانگ بلند ˈبیدارشدیم ˈ و روشن کردن چراغ پی سوز در مناره مساجد، وقت آغاز و پایان سحر را به اطلاع مردم می رساندند.
به گزارش ایرنا، امروزه با ماشینی شدن زندگی، مردم متدین ودینداربرای آگاهی از زمان های افطار و سحردر ماه مبارک رمضان از ساعت واوقات شرعی به سهولت مطلع می شوند و کمتر مومنی از خواب ماندن در سحر به علت بیدار نشدن در این ماه الهی گلایه دارد.
برخاستن از خواب و تناول سحری و سپس مناجات در ماه مبارک رمضان از آیین و سنن سفارش شده دین مبین اسلام است که در ماه مبارک رمضان به سبب اجر و پاداش فراوان به آن تاکید شده است.
به علت دیجیتالی شدن زندگی و استفاده از وسایل اطلاع رسانی و وقت شناسی نظیر تلفن همراه، ساعت زنگدارو تلفن ثابت کمتر خانواده روزه داری در خواب می ماند و از وقت سحر بی اطلاع.
کارشناس باستان شناسی و مردم شناسی اداره کل میرااث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در این باره می گوید: در سالهای بسیار دوری که ساعت زنگ دار نبود مردم مومن شهرستان محلات برای بیدار کردن اهالی شهر و روستا شیوه جالبی بکار می بردند.
ˈقاسم فضلیˈ در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: خادم مسجد با وقت شرعی آغاز سحر، یک دستگاه چراغ که منبع نور آن پی و چربی حیوانات به نام ˈچراغ پی سوزˈ بود را در مناره مسجد که دارای دریچه بود قرار می داد.
وی اظهار اشت: خادم با آگاهی از وقت دقیق سحرتا پایان وقت شرعی سوخت چراغ را تامین و تنظیم می کرد و مردم هنگام سحربا برخاستن از خواب هنگام تناول سحری چشم به مناره داشتند و با پایان یافتن سحر خادم چراغ را خاموش و به مردم اعلام می کرد وقت سحر تمام شده و روزه داران از خوردن بپرهیزند.
فضلی بیان داشت: یکی دیگر از آیین منسوخ شده ماه رمضان در شهرستان محلات، بیدار کردن اهالی محله توسط تعدادی از افراد و به ویژه نوجوانان بود.
کارشناس باستان شناسی و مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی افزود: در محله اگر همسایه خواب سنگینی بود هنگام سحربا دق الباب منزل، وی را از آغاز سحر مطلع می کردند.
وی اظهار داشت: برخی افراد متدین به بیدار کردن چند همسایه در محله خود اکتفا نمی کردند بلکه مردم روزه دار چند محله را با دق الباب برای تناول سحری از خواب بیدار و خود را در ثواب روزه آنان شریک می کردند.
فضلی بیان داشت: دق الباب تنها برداشتن وظیفه از روی دوش نوجوانان نبود بلکه آنان تا اطمینان از بیدار شدن صاحب خانه که یا با روشن کردن چراغی و یا با بانگ صدای ˈبیدار شدیمˈ فرد را از آمادگی سحر مطلع می کردند.
وی به ارتباط نزدیک اجتماعی و مانوس شدن همسایه ومردم هم محلی در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و اظهار داشت: صمیمیت بین مردم و آگاهی از مشکلات و تلاش برای رفع گرفتاری مردم از ویژگی این آیین در سالهای گذشته بوده است.
فضلی گفت: امروز با وجود اختراع وسایل و تجهیزات زندگی آسان شده ولی ارتباط همسایه ها از هم گستیخته و دو همسایه دیوار به دیوار، اطلاعی از یکدیگر ندارند و درمشکلات این زندگی دیجیتالی، به تنهایی رفع گرفتاری می کنند.ک/4
گزارش : معصومه ابراهیمی
2482/555
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
15/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]