واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
چه تصاویری از ایران مورد توجه جوایز عکاسی غرب قرار می گیرد +تصاویر
معمولا سوژه هایی از ایران در مسابقات عکاسی غربی جایزه می گیرند که موضوع دلخواه و چالش برانگیز آنها باشد بطور مثال با زیر سوال بردن حقوق بشر در ایران مرتبط باشد. با این نگاه جایزه «Px3»، جایزه پاریس مجموعه عکسهای «آخرین لحظه» را به عنوان بهترین عکس سال ۲۰۱۴ برگزید.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، جایزه جهانی به عکاس خبری ایسنا داده شد اما آنچه طی سال های اخیر قابل تامل است نوع انتخاب سوژه های مربوط به عکاسان ایرانی از سوی برگزارکنندگان غربی است. امسال نیز جایزه عکاسی به یک عکس با موضوع " اعدام" که همواره حقوق بشر غربی با آن علیه ایران جنجال سازی می کند، تعلق گرفت. به گزارش رادیو زمانه، هشتمین دوره جایزه «Px3»، جایزه جهانی عکاسی در پاریس برگزار شد. هیأت داوران این جایزه، محمدعلی برنو، عکاس ایرانی را به خاطر مجموعه عکسهای «آخرین لحظه» به عنوان بهترین عکاس سال ۲۰۱۴ برگزیدند.این مجموعه عکسها درباره ۱۰ دقیقه آخر زندگی دو محکوم به اعدام است.
۱۰ دقیقه آخر یکشنبه، اول بهمن ماه سال ۹۲ در ضلع شمالی پارک هنرمندان در تهران دو جوان به جرم زورگیری به دار آویخته شدند. محمدعلی برنو در عکسهای مجموعه «آخرین لحظه» ۱۰ دقیقه آخر زندگی این محکومان را نشان میدهد. دو جوان محکوم به اعدام همراه با دو تن دیگر در یکی از خیابانهای تهران به رهگذری حمله کرده و به زور کیف او را ربوده بودند و سپس با قمه به او ضربه زده بودند. فیلمی که از این «زورگیری» در سایت یوتیوب منتشر شده بود از تلویزیون ایران هم پخش شد و افکار عمومی را برای اجرای حکم اعدام آماده کرد.
محمدعلی برنو با تائید رویکرد منفی غرب نسبت به سوژه ها، گفته: در سالهای گذشته برنده شدن عکاسان ایرانی برای عکسهای اعدام بحثبرانگیز بوده و به همین دلیل مایل نیست وارد جزئیات شود. او تأکید کرده که عکسهایش سیاسی نیست و جایزهای هم که به او تعلق گرفته یک جایزه سیاسی نیست. اما نوع انتخاب عکس های مربوط به ایران ابراهیم نوروزی در سال ۲۰۱۲ با مجموعه عکسهایی از اعدام قاتل سریالی زنان در قزوین و اعدام چهار نفر از عاملین حادثه تجاوز گروهی در خمینیشهر به عنوان برگزیده دوم بخش «موضوعات معاصر» جایزه جهانی ورلد پرس فتو و ۲۰۱۳ با مجموعه عکس "قربانیان عشق اجباری" برنده جایزه اول بخش پرترههای مستند و با مجموعه عکسی از زنان سوگوار در مراسم سنتی چهل منبر در خرم آباد با عنوان "عزادار" برنده جایزه دوم در بخش پرتره صحنه آرایی این جایزه سالانه خبری شد.
عکس "قربانیان عشق اجباری" اسید پاشی یک پدر معتاد برای زن و فرزندش
زنان سوگوار در مراسم سنتی چهل منبر در خرم آباد با عنوان "عزادار" شاید نقاب پوشی زنان توجه طرف غربی را جلب کرده
اعدام قاتل سریالی زنان در قزوین گرچه ابراهیم نوروزی از عکاسان متعهد می باشد اما مساله در انتخاب تصاویری از اوست که غربی آنها را کاملا غرض ورزانه برگزیده اند. همان طور که در توضیحات مربوط به نوروزی گذشت اعدام و موضوع زنان علت انتخاب او به عنوان عکاس برتر بوده دو مساله ای که همواره غربی ها با آنها برای ایران در زمینه حقوق بشر و حقوق زنان چالش سازی کرده اند. گرچه ابراهیم نوروزی درباره کار اول خود گفته بود: با نگاه واقعی و مثبت به موضوع اعدام متجاوزین در ایران پرداختم به گونهای که مخاطب، اعدام را حق این آدمها میداند. اما دیگر عکاس ایرانی که برنده جایزه شد مجید سعیدی بود که با مجموعه عکس "زندگی در جنگ" شرکت کرده بود. سعیدی بعد از ناآرامیهای انتخابات ۱۳۸۸ بازداشت و به سه سال زندان محکوم شد اما بعد با وثیقه آزاد شد. او نیز علاوه بر ایران، چهره ای ناگوار از افغانستان در این مسابقات نشان داده، به همین دلیل آثارش با استقبال آنها مواجه می شود.
نمونه کار او درباره افغانستان او همچنین برنده جایزه عکاسی خبری سال ۲۰۱۲ از بنیاد عدالت و حقوق بشر "رابرت اف کندی" شد. اما در سینما و موسیقی نیز وضع به همین منوال است. جشنواره های غربی تنها از هنرمندان و آثارشان از یک طیف و گرایش سیاسی خاص حمایت می کنند. در سینما گلشیفته فراهانی، محسن مخملباف و خانواده اش، عباس کیارستمی، بهمن قبادی و جعفر پناهی هر چند در فیلمی هم نقشی نداشته باشند، به گونه ای در فعالیت های این جشنواره ها دخالت داده می شوند تا نام هایشان فراموش نشود. در موسیقی نیز می توان به نام محمدرضا شجریان اشاره کرد که اخیرا از دولت فرانسه عنوان درجه دوم شوالیه را دریافت کرد. 115
۱۴/۰۴/۱۳۹۳ - ۱۴:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]