واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ تير ۱۳۹۳ (۱۴:۳۶ب.ظ)
خاک خوردن يک آيين نامه در وزارتخانه اي که وزيرش کودک کار بود گروه زير بنايي؛
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، روزانه در مسيرهاي تردد در شهر بر سر چهار راه ها، پياده روها و مراکز تفريحي و بوستان هاي شهر کودکان بسيار زيادي را ديده ايم که با در دست داشتن فال، آدامس و دستمال کاغذي جيبي اقدام به فروش اين محصولات حتي با بيش از قيمت واقعي خود محصول به مردم مي کنند.
چرا که فروشندگان اين محصول، کودکان بين 4 تا 10 سال هستند اما واقعيت اين است که چند سالي هست که حضور اين کودکان در شهر به خصوص پايتخت بسيار زياد شده است و سبب شده چهره شهر به نحوي خاکستري شود ضمن آنکه اين امر مشکلي است که کلان شهرها و شهرهاي نسبتا بزرگ جوامع معاصر اعم از پيشرفته و در حال توسعه، با آن دست به گريبان اند.
اين کودکاني که مشغول چنين فعاليتي هستند با واژهاي بنام کودک کار نامگذاري شده اند اما در پس اين نام انواع سوء استفاده ها از سوي سود جويان از اين کودکان مي شود.
اين کودکان از طريق برانگيخته کردن احساس و عواطف مردم در جهت کسب درآمد فعاليت مي کنند.
ذکر اين نکته خالي از لطف نيست که برخي ها در اين شغل مهارت ويژه اي دارند به طوري که اين روند را به انحصار خود درآورده اند و کاملا در ميان هم صنف هاي خود زبان زد هستند ضمن اينکه در رسانه ها مکرر ديده ايم که دخل روزانه اين افراد بيش از يک فرد با تحصيلات عاليه و رتبه شغلي بالاست.
اما مسئله مهم آن است که بخش اعظمي از کودکان کار در شرايط بسيار نامطلوب از نظر تغذيه، بهداشت و انجام کارهاي خطرناک و حاد به سر مي برند.
اين کودکان مي توانند به راحتي بازيچه دست بزهکاران حرفه اي اعم از سارقين يا باندهاي توزيع مواد مخدر، عوامل ايجاد خانه هاي فساد و... قرار گيرند.
همچنين عدم بهره گيري از آموزش و تحصيل علم و فن، قدرت رقابت با ساير کودکان در ايجاد يک زندگي سالم را هر چه بيشتر از اين کودکان سلب مي کند.
تاثيرگذاري اقتصادي – اجتماعي کار کودکان نيز سبب افزايش سود و انباشت سرمايه براي کساني مي شود که کودکان را مورد استثمار قرار مي دهند و در نتيجه فاصله طبقاتي را در جامعه بيشتر مي کند و فقر و تهيدستي را افزايش مي دهد.
حال با اين موضوعاتي که بيان شد دايره خطر وجود اين کودکان بسيار بالا است ضمن اينکه در حال حاضر کشور ما نيز از وجود چنين عارضه اي رنج مي برد و اين سبب شده تا چهره شهر و به خصوص احوالات مردم نيز مخدوش شود.
يکي از موضوعاتي که نميتوان آمار دقيقي از آن را به دست آوردنبود ثبات وضعيت خانوادگي اين کودکان است. چرا کهبه اعتقاد برخي از کارشناسان،90درصد کودکان کار، شب ها به منازل خود باز مي گردند.
طبق اطلاعات تقريبي مرکز آمار ايران که در خردادماه سال گذشته منتشر شده بود بيش از يک ميليون و 700 هزار کودک در ايران به صورت مستقيم درگير کار هستند و بررسيها نشان مي دهد هر کودک ماهيانه 80 تا 100 هزارتومان درآمد دارد که اين روند در سال 93 افزايش هم داشته است.
سازمان جهاني کار نيز اعلام کرده است که 215 ميليون کودک 5 تا 14 ساله کشورها در دام کار گرفتار هستند.
در کشور ما وزارت کار،تعاون و رفاه اجتماعي پيشاني مبارزه با اشاعه اين معضل است و به تبع آن سازمان بهزيستي کشور و شهرداري ها هم به نحوي با اين مسئله ارتباط دارند.
اما سالهاست شاهد اين هستيم که اين سه ارگان همچنان بر سر مسائل بي ارزش گفتگو دارند و موضوع جلوگيري از روند اين اتفاق را به هم پاس مي دهند.
وزير تعاون،کار و رفاه اجتماعي به عنوان متولي اصلي کودکان کار، رسيدگي به وضعيت اين کودکان را در ابتداي فعاليت خود در وزارتخانه ي تحت فعاليتش در دستور کار قرار داد و جلساتي با حضور نمايندگان شهرداري و سازمان بهزيستي برگزار کرد و برنامه هاي اجرايي خود را مطابق آيين نامه ساماندهي کودکان خياباني تنظيم کرد اما پس از گذشت بيش از 3 ماه از تشکيل چنين جلسه اي گويا اين مسئله هم مانند موضوعات ديگر به بايگاني اين وزارتخانه ارجاع شده است.
ربيعي که در جلسه اي با متوليان امر ساماندهي کودکان کار برگزار کرده بود خود عنوان مي کند که در دوران کودکي،کودک کار بوده است و با فروش"باميه" و"گوش فيل" در ميدان ميوه وتره بار کسب در آمد مي کرده است خود بهتر از سايرين با دشواري کار کودک آشناست.
حال انتظار داريم، مسوولان مرتبط با فعاليت کودکان کار هر چه سريع تر براي بهبود شرايط کودکاني که نه عضو باندهاي معافيايي کودکان کار هستند و نه به صورت شبکه اي فعاليت مي کنند و تنها براي تامين هزينه هاي زندگي خود و خانواده هايشان مجبور به کار کردن هستند چاره انديشي کنند.
گزارش از: علي درخشان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]