تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نماز شب، موجب رضايت پروردگار، دوستى فرشتگان، سنت پيامبران، نور معرفت، ريشه ايم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827494525




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ماه رمضان در قزوین از گذشته تاکنون


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

ماه رمضان در قزوین از گذشته تاکنون قزوین - ایرنا- استان قزوین در ایام پرفیض و معنوی رمضان حال و هوای دیگری دارد و مردم شهرˈدارالمومنینˈ قزوین در ماه نزول قرآن با سنن و رسوم خاصی در این ضیافت الهی حاضر می شوند.


به گزارش ایرنا، سنت های مذهبی مردم قزوین که ریشه در فرهنگ غنی و اصیل اسلامی دارد، به دلایل گوناگون در گذر زمان نه تنها دچار خللی نشده، بلکه روز به روز بر عظمت، گسترش و تابناکی آن افزوده شده است.
در این میان آداب ماه مبارک رمضان، بخشی از فرهنگ آیینی مردم این دیار است که با ریشه های عمیق مذهبی مورد توجه همگان قرار دارد.
این رسوم از قرن ها پیش در پیچ و خم تاریخ راه به عصر حاضر رسانده و با برخورداری از غنای بالا و معنویت خاص، نه تنها مردمان شهر دارالمومنین قزوین، بلکه همگان را در سراسر گیتی با شور و شوق به خود فرا می خواند.
آری رمضان، ماه رحمت و مغفرت الهی، ماهی که عاشقان کوی دوست، ماههای رجب و شعبان را برای ورود به این ضیافت الهی و درک شب قدر گرامی می دارند.
استهلال و رویت ماه، موعد سحر و افطار، غذاها و خوراکی ها، مراسم پیشواز و عید فطر، مناجات خوانی، سحرخوانی، خواندن اذان بر بالای بام ها و نظافت خانه ها از آیین های ماه رمضان در گذشته بود که در هر شهر و روستای استان، با ترتیب و ترکیب خاصی انجام می شده و در شهر دارالمومنین قزوین نیز با رسومی خاص دنبال می شود.
البته با گذشت زمان سحرخوانی و سردادن اذان صبح در بالای بام ها به شکل گذشته رایج نیست ولی در ایام ماه مبارک رمضان پخش سه وعده اذان از بلندگوی مساجد، کم و بیش ادامه دارد و بیشتر مردم نیز اوقات شرعی را از طریق پخش اذان و ادعیه مختلف از صدا وسیما تنظیم می کنند.
روزه داری مومنین در قزوین بطور معمول در برخی روزهای ماه شعبان و بویژه دهه آخر این ماه آغاز می شود و جمعی از مومنان برای آماده شدن و استقبال از این ماه، چند روز از ماه رجب و شعبان و یا تمام این دو ماه را روزه می گیرند.
یکی از آداب و رسوم استحبابی قزوینی ها، استهلال یا ˈرویت هلال ماهˈ در آخرین غروب ماه شعبان و همزمان با شب اول ماه رمضان است که دیدن هلال نازکی از ماه، ورود به ماه رمضان و ضیافت خدا را نوید می دهد.
هرچند این آداب مثل گذشته نیست و مردم بیشتر از منابع رسمی و غیر رسمی کسب اطلاع می کنند ولی دیدن هلال نازکی از ماه، در آخرین شب ماه شعبان و مقارن با شب اول ماه مبارک رمضان، ورود به ماه رمضان و ضیافت خدا را به مومنان نوید می دهد.
برای دیدن حلال ماه رمضان آیین های جالب توجهی در گذشته وجود داشته است و هم اکنون نیز کمابیش بویژه در روستاها انجام می شود، ازجمله اینکه مردم با سینی، قرآن، آیینه و سبزه به پشت بام ها رفته و به آسمان نگاه می کردند تا ماه نمایان شود و به محض رویت ماه شب اول، با نگاه کردن به قرآن، سبزه را در آب می انداختند.
مراجعه به مراجع تقلید، سووال از روحانی محل و علمای شهر و روستا از آیین هایی بود که مردم برای شروع ماه مبارک رمضان و روزه گرفتن انجام می دادند.
دست کشیدن از کار و تعطیلی کسب و کار دیزی پزها، اغذیه فروشی ها، قهوه خانه ها و چلوکبابی ها در طول روز و رونق کار ساعت سازها، فروش کتب مذهبی، خرما و شیر فروش ها، قنادی ها، خشکه پزی ها، آش و حلیم فروش ها و بربری برای افطار از دیگر ویژگی های این ماه عزیز می باشد.
در گذشته، یک روز قبل از ماه رمضان، مراسم کلوخ اندازان در چند شهر ایران برپا می شد، که در قزوین به ˈگل خندانیˈ معروف بود.
اگر ماه رمضان مصادف با بهار و تابستان بود مردم در این روز به گردشگاههای اطراف شهر یا روستای خویش می رفتند و انواع خوراکی ها و غذاهای متنوع به همراه می بردند و هر آنچه میل داشتند خورده و به تعریف قصه، تفریح، شادی و بازی های مختلف می پرداختند.
اگر ماه رمضان مصادف با فصول سرد بود همگی در خانه بزرگتری جمع شده و ضمن شادی، خوراکی های مختلف تناول می کردند تا آماده یکماه امساک شوند و البته کسانی که قصد داشتند به پیشواز ماه رمضان بروند، آیین گل خندانی را دو یا سه روز قبل از ماه رمضان برپا می کردند که البته اکنون از این آیین بجز افسانه چیزی بیاد نمانده است.
غبارروبی مساجد، حرم امامزاده ها و بقاع متبرکه توسط اهالی محل، در آستانه ماه مبارک رمضان و استقبال گسترده مردم بویژه جوانان از برپایی نماز جماعت در مساجد، تکایا و امامزاده ها و برپایی جلسات تفسیر و قرائت قرآن و شرح رساله های عملیه از دیگر رسومی است که در ماه مبارک رمضان دیده می شود.
سردادن سه وعده اذان در پشت بام های منازل، بیدار کردن همسایه ها برای خوردن سحری، خواندن مناجات با صدای بلند و حتی کوفتن بر طبل برای بیدارباش سحر نیز از جمله سنت های برخی روستاهای تابعه است.
مردم قزوین در لیالی قدر نیز با برپایی آیین های ویژه، از قبیل شرکت در محافل معنوی نیایش و دعاهای فرج، جوشن صغیر و کبیر، ابوحمزه ثمالی، جامعه کبیره، اقامه نمازهای یکصد تا هزار رکعتی، حضور در مساجد و تکیه ها و سرگرفتن قرآن در شب های قدر به راز و نیاز می پردازند.
خواندن سوره های عنکبوت، روم، دخان و بویژه سوره قدر از باورهای دینی مردم این استان است که در این شب ها انجام می شود.
یکی از سنت هایی که هنوز نیز در گوشه و کنار شهر قزوین مشاهده می شود برپایی محفل شادمانی در شب بیست و هفتم ماه رمضان و شب قتل ابن ملجم مرادی است.
در این شب پیرمردان و جوانان با برپایی محفل سرور تا هنگام سحر به خوردن تنقلات و شیرینی و شربت می پردازند.
همچنین خوردن کله پاچه همراه با سیر پخته در سحر و نوشیدن چای زیاد پایان بخش این جشن است.
حلیم، شله زرد، آش دوغ، آش رشته، آش امام، شیربرنج، قورمه سبزی، فرنی و رنگینک از جمله غذاهایی است که بانوان این استان برای افطار و سحری خانواده طبخ می کنند.
نان چایی، قاق، شیرمال و دویماج نیز از دیگر خوراکی هایی است که در این ماه مبارک در قزوین صرف می شود.
مومنین در قزوین معتقدند دادن ولیمه و افطاری با نیت خیر برای مستمندان، بستگان و اقوام، علاوه بر عمل به آموزه های دینی سفارش شده، کدورت و اختلاف ها را برطرف و محبت را بیشتر می کند.
یکی از مراسمی که در گذشته رونق بیشتری داشت و امروزه کم و بیش اجرا می شود، دیدار از دوستان و آشنایان بعد از افطار است.
در این مجالس افراد فامیل و یا دوستان دور هم جمع می شوند و ضمن تناول شب چره با خواندن ابیاتی از دیوان سعدی یا حافظ و یا تعریف قصص قرآنی، داستان گویی و اجرای بازی به شب نشینی می پردازند.
توزیع جیره خشک از قبیل برنج، روغن، گوشت و آرد بین افراد و خانواده های نیازمند در ماه مبارک رمضان به خصوص شب های قدر از دیگر آدابی است که از سالیان دور بین قزوینی های اصیل رایج بوده است.
یکی دیگر از آداب و رسوم رایج در استان بردن ˈ افطاریˈ برای نوعروس عقد کرده است که در یکی از روزهای ماه رمضان، خانواده داماد از خانواده عروس می خواهند که برای افطار چیزی آماده نکنند و آنان با مهیا کردن طبقی از غذا، شیرینی، زولبیا و یک هدیه مخصوص، به منزل عروس می روند.
رفت و آمدهای خانوادگی و شب نشینی در شهرها و روستاهای این استان درماه رمضان رونق بیشتری می یابد.
7389/ 614

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




08/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن