محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830416211
بزرگترین دروغ های تاریخ ایران
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
بزرگترین دروغ های تاریخ ایران
دوران صفویه نقطه عطفی در تاریخ ایران از نظر مذهبی، سیاسی، فرهنگی است. البته پادشاهان صفوی در ابتدا باادعای زهدگرایی و پرهیز از دنیا، جایی در میان مردم ستمدیده باز کردند اما بعد تخته پوست و کشکول را کنار گذاشتند و تخت و عصای سلطنت را جایگزین آن کردند.
مجله دانستنیها: دوران صفویه نقطه عطفی در تاریخ ایران از نظر مذهبی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است. البته پادشاهان صفوی در ابتدا با ادعای مرید و مرادی، زهدگرایی و پرهیز از دنیا، جایی در میان مردم ستمدیده باز کردند اما بعد تخته پوست و کشکول را کنار گذاشتند و تخت و عصای سلطنت و پدرکشی و برادرکشی را جایگزین آن کردند.
حاکمان صفوی با شناختی که از نقاط ضعف حکومت های محلی پیش از خود داشتند، به خوبی دریافتند که برای استمرار حکومت شان باید اقتدار، صلابت و خودرأیی خود را آشکارا به رخ زیردستان شان بکشند. شراکت قبایل قزلباش در امور سلطنت و تسلط بر شاه از یک سو و وجود دشمنی پرقدرت همانند عثمانیان از سویی دیگر و همچنین حضور پر رنگ اروپاییان (به ویژه در دوران حکومت شاه عباس) که می توانست زمینه رواج خیانت و دروغ در میان نزدیکان دربار را فراهم کند؛ این نکته مهم را به شاهان صفوی آموخت که برای بقای خود و حفظ تمامیت ارضی ایران که پس از 9 قرن از سقوط ساسانیان بار دیگر به عنوان یک کشور واحد تجدید حیات کرده بود و باید سختگیر و مقتدر و حتی بعضا بی رحم باشند.
سختگیری در مورد مجرمان و اعمال شکنجه و مجازات های بسیار وحشتناک، از جمله اموری است که مورخان و سیاحان ایرانی و خارجی بر آن متفق القول هستند. با این حال باید توجه داشت که بزرگنمایی، غلو کردن، دروغ گفتن و داستانسرایی درباره پاره ای از مسائل تاریخی شگرد خاص مورخان و نویسندگان ایرانی، به ویژه نویسندگان نزدیک به دربار شاهان بوده است.
هر اندازه قدرت و شهرت یک حاکم بیشتر، میزان این سخن پراکنی ها و غلو کردن ها هم بیشتر بوده است. در این میان شاه عباس اول پادشاه معروف و مقتدر صفویه به واسطه شخصیت تنوع طلب و خودرأی و سختگیری که از ابتدای جوانی داشت و همچنین صدور احکام و دستورات گاه بسیار خشن و رعب آور بسیار در مرکز اینگونه داستانسرایی ها و بزرگنمایی ها قرار داشه است. ماجرای جلادان یا گارد مخصوص او به نام «چیگین» که مجرمین را زنده زنده در ملأ عام می خوردند از جمله داستان هایی است که غلو بسیار در بیان آن شده است.
خوردن گوشت انسان یا آدمخواری (Cannibalism) از جمله اعمالی است که در شرع و عرف بسیار نکوهیده و سرزنش شده است. با این وجود چنین رسمی از دوران بسیار کهن در میان برخی از جوامع و اقوام بشری وجود داشته است و ما منکر آن نیستیم اما وقتی درباره چنین واقعه ای در عصری که دوران شکوفایی علم و ادب و نفوذ و گسترش تشیع در تمامی ارکان زندگی ایرانیان است، صحبت می شود، باید بسیار محتاط بود و منابع و اسناد دست اول و معتبری را مد نظر قرار داد.
قصه از کجا شروع شد؟
آنچه ما از نوشته های برخی از مورخین از جمله نصرالله فلسفی می دانیم، آن است که گروهی از جلادان معروف به چیگین ها در دربار شاه عباس اول حضور داشتند که با دستور شاه، ناگهان به شخصی که مورد خشم سلطان قرار گرفته بود، حمله و او را با دندان تکه تکه کرده در حضور همه حاضران زنده زنده می خوردند.
نصرالله فلسفی در کتاب زندگی شاه عباس اول، این داستان را از قول کتاب خطی «روضه الصفویه» تالیف «میرزابیگ جنابذی» نقل می کند و سپس ارجاعی به کتاب های «تاریخ عباسی» نوشته «جلال الدین محمد یزدی» که منجم باشی دربار بوده و همچنین کتاب خطی «خلد برین» تالیف «محمد یوسف قزوینی» متخلص به «واله» از شعرای دوره صفویه می دهد.
باید توجه داشت که تمامی این افراد در زمره نویسندگان درباری و از طرفداران شاهان صفوی بوده اند. میرزابیگ جنابذی در کتاب خود اطلاعات بسیار کاملی درباره زندگی و خصوصیات اخلاقی شاهان اولیه صفویه می دهد. کندن پوست مجرمین، سوزاندن آنان، کشیدن میل به چشم، قطع اعضای بدن، ریختن روغن داغ روی مجرمین و سایر شکنجه ها و اعدام هایی که شرح آنها در کتاب مزبور آمده در آن روزگار در بیشتر دربارهای پادشاهان کشورهای گوناگون رواج داشته است.
مستشرقین و سیاحان اروپایی که در زمان صفویه و به ویژه در دوران حکومت شاه عباس و شاهان بعد از او به ایران سفر کرده اند، بارها از مجازات ها و شدت و سختی آنها سخن به میان آورده اند. «تاورنیه» سیاح فرانسوی از انداختن نانوایی گرانفروش به داخل تنور و به سیخ کشیدن قصابی کم فروش به دستور شاه عباس سخن گفته است.
سیاحان و سفرا و بازرگانانی مانند شاردن و اولئاریوس و برادران شرلی در سفرنامه های خود نه تنها نمونه هایی از اعدام ها و شکنجه های بسیار سخت در زمان شاه عباس را توصیف کرده اند، بلکه انجام این قبیل اعمال را به تمامی پادشاهان این دوران نسبت داده اند. بنا به نوشته همین مورخین شاه اسماعیل در کاسه سر دشمن خود شربت می نوشید یا شاه سلیمان به دلیل خشمگین شدن از چنگ نواز خود دستور داد تا بازوهای او را قطع کنند.
با این همه خورده شدن یک انسان و به تماشا ایستادن درباریان حکایتی است که مسلما هیچ سیاح و سفیر اروپایی از یاد نمی برد؛ در حالی که در گزارش های باقی مانده از ماموران دولت های اروپایی هیچ اشاره مستقیمی به این امر نشده است.
نمی توان گفت پنهان کاری آنان از ترس یا عاقبت اندیشی بوده، چرا که زمانی که خادمین خاصه و نویسندگان مورد اعتماد شاه بسیار آزادانه به نقل اینگونه حوادث و بیان سیرت و خصوصیت درباریان و شاهان می پرداختند. دیگر جای نگرانی و ترس برای بیگانگان نبوده است.
باید توجه داشت که بیشتر شاخ و برگ ها و حاشیه هایی که بر این ماجرا نوشته شده، از سوی نویسندگان معاصر بوده است؛ نویسندگانی که بی توجه به واقعیات حتی چیگین ها را همان قزلباش ها توصیف کرده اند که اینگونه اعمال وحشیانه را برای رسیدن به مقاصد خود انجام می دادند.
چیگین ها، مغولان صفوی
آنطور که از شواهد و نوشته های این مورخین برمی آید، چیگین ها در حکم محافظین و جلادان خاصه شاهی بودند و مجازات هایی که از سوی این گروه اعمال می شد، بازمانده رسوم حکومت مغول در ایران بود. این گروه ظاهرا توسط شاه اسماعیل اول تشکیل شده بودند و پس از آن دیگر پادشاهان صفوی و شاید بیشتر از همه شاه عباس اول از وجود آنان استفاده می کرد.
این گروه دارای لباس مخصوص و متمایز از دیگر دسته ها بودند و فرماندهی آنان در زمان شاه عباس برعهده شخصی به نام «ملک علی سلطان جارچی باشی» بوده است. باید به خاطر داشت که این گروه کاملا جدا از طوایف قزلباش بودند.
چیگین ها همواره در بارگاه شاه حاضر بودند و به اشاره وی بر مجرمین حمله کرده گوش و بینی و پوست بدن مجرم را با دندان قطع می کردند. فرمانده آنان به نوعی در حکم دلقک شاه بود. در حضور وی اجازه مسخرگی و شوخی داشت و هر کسی را که شاه می خواست بدون توجه به مقام و مرتبه، به باد تحقیر و تمسخر و آزار می گرفت.
بی تردید نوع مجازات محکومین توسط این گروه بسیار رعب انگیز بوده است، اما اینکه آنان انسانی را به طور کامل به یک اشاره شاه عباس می خوردند، بسیار جای تأمل دارد. شاید بتوانیم این قبیل داستان ها را به حساب همان بزرگنمایی ها و غلوهای تاریخی بگذاریم.
انعکاس چنین مجازات های سخت و ترس آور توسط نویسندگان درباری و البته پرداختن به حواشی و دادن پروبال بیشتر به واقعیت، نوعی از شیوه نگارش نویسندگان درباری بوده که تا دوره قاجار نیز ادامه داشت. برجسته کردن چنین اعمالی از دید نویسندگان نوعی نمایش قدرت و اقتدار شاه به حساب می آمد.
در منابع اصلی درباره این گروه شاید تنها یک صفحه مطلب وجود داشته باشد. آنان ناگهان در دربار صفویه ظاهر شده و ناگهان هم محو می شوند. باز هم تاکید می کنیم که ما منکر دسته چیگین ها و استفاده از روش های بسیار سخت شکنجه و اعدام در دوره صفویه نیستیم، آنچه ما بر آن اصرار داریم، این است که واقعیت امر به آن شدت نبوده است. در کتاب «عالم آرای عباسی» نوشته اسکندر بیگ منشی ترکمان که در بسیاری از وقایع دوران شاه اسماعیل دوم تا پایان حکومت شاه عباس حضور داشته است، هر چند از سختگیری های شاه بسیار گفته اما همانند نویسندگان اروپایی به زنده خواری ملازمان شاه اشاره مستقیمی ندارد.
از سویی باید توجه داشت که جنابذی، قزوینی و یزدی که به جلادان آدمخوار شاه عباس اشاره کرده اند، بارها و بارها از ذوق و هنردوستی و رقت قلب و مهماندوستی و شوخ طبعی و آگاهی او نسبت به مسائل مختلف سخن به میان آورده اند، چنانچه بخواهیم شخصیت شاه عباس را بنا بر تمامی آنچه این نویسندگان توصیف کرده اند، وصف کنیم؛ باید بگوییم که او جمع اضداد بوده است. انسانی در حد کمال در مهربانی و بخشش و دینداری و همچنین در ظلم و ستم و قتل و کشتار.
زورآزمایی با عثمانی
برای شناخت درست از وقایع تاریخی و افرادی که سازنده این تاریخ هستند، باید تعصبات را کنار گذاشت و وقایع و انسان ها را همانطور که بودند، باور کرد و شناخت صحیحی نسبت به منابع دست اول پیدا کرد.
می دانیم که شاه عباس از عیب مبرا نبود. خشم ناگهانی او و قساوتش بود که او را وادار به کور کردن و قتل پسرانش کرد اما فراهم آوردن لشگری آدمخوار توسط شاه عباس و نگهداری آنان در نزدیکی خود امری است که از حاکمی همچون وی بسیار بعید می نماید. کسی که به راحتی می تواند انسانی را زنده، تکه تکه کرده و ببلعد، بی تردید هیچگونه پایبندی و تعلق خاطری ندارد. اینگونه انسان ها را به راحتی می توان با پرداخت پول خرید و وادار به هر کاری ولو قتل ارباب شان کرد.
شاه عباس دشمنان بسیاری داشت که خواهان مرگش بودند. از برخی سردمداران سرخورده قزلباش تا طرفداران ترک های عثمانی و حتی افراد خانواده خود شاه، بودند کسانی که با اجیر کردن این آدمخوارها، آنان را وادار کنند تا همان بلایی را که بر سر مجرمان می آوردند، در مورد شاه اجرا کنند.
چه چیز باعث می شد تا شاه عباس این موجودات وحشت آور و غیرقابل اطمینان را در نزدیک خود نگهدارد؟ شاید داستان واقعا به گونه دیگری است. باید فکر کرد و دریافت چرا نویسندگان درباری دوره صفوی تا این اندازه سعی در ترسناک جلوه دادن دربار شاهان خود داشتند؟ این بزرگنمایی ها را می توان سیاستی در دور کردن دشمنان داخلی و خارجی دانست.
توجه داشته باشید که دشمن بزرگ صفویان یعنی ترکان عثمانی دارای درباری به مراتب رعب آورتر و هراسناکتر از صفویان بودند. آیا می توان این اخبار را نوعی زورآزمایی و همترازی با امپراتوران عثمانی دانست؟
تاریخ انتشار: ۰۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]
صفحات پیشنهادی
هتل پنج ستاره در بزرگترین خانه تاریخی ایران
هتل پنج ستاره در بزرگترین خانه تاریخی ایرانتاریخ انتشار سه شنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۲۱ ۰۵ هتل پنج ستاره در سرای عامریها بزرگترین خانه تاریخی ایران در کاشان روز سه شنبه در آیینی با حضور مسعود سلطانی فر معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری افتتاح شدبحاشیههای بزرگترین بازی تاریخ ایران/ شعار قهرمانی آرژانتین در ورزشگاه
حاشیههای بزرگترین بازی تاریخ ایران شعار قهرمانی آرژانتین در ورزشگاه در شرایطی از دقایق دیگر بازی ایران و آرژانتین آغاز میشود که اکثر سکوهای ورزشگاه مینیهرو به اشغال هواداران آرژانتینی در آمده است آفتاب دیدار تیمهای ملی ایران و آرژانتین که کارلوس کیروش از آن به عنوان بزگزارش ایسنا از حاشیههای "بزرگترین بازی تاریخ فوتبال ایران"
شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ - ۲۰ ۱۰ در شرایطی از دقایق دیگر بازی ایران و آرژانتین آغاز میشود که اکثر سکوهای ورزشگاه مینیهرو به اشغال هواداران آرژانتینی در آمده است به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا از برزیل دیدار تیمهای ملی ایران و آرژانتین که کارلوس کیروش ازهتل پنج ستاره در بزرگترین خانه تاریخی ایران افتتاح شد
هتل پنج ستاره در بزرگترین خانه تاریخی ایران افتتاح شد کاشان– ایرنا– هتل پنج ستاره در سرای عامریها بزرگترین خانه تاریخی ایران در کاشان روز سه شنبه در آیینی با حضور مسعود سلطانی فر معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری افتتاح شد به گزارش ایرنا مشاور سبزرگترین زندان ایرانیان در خارج از کشور کجاست؟
بزرگترین زندان ایرانیان در خارج از کشور کجاست تاریخ انتشار يکشنبه ۱ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۹ ۲۵ بر اساس آمار به دست آمده که تاکنون ثبت شده است تا آبانماه سال ۹۲ ۳۳۰۰ نفر از اتباع کشورمان به جرم قاچاق مواد مخدر ورود غیر مجاز و پشت میلههای زندان در خارج از کشور به سر ملزوم احترام به همه سلایق و نگاه ها در فرهنگ/ درخشندگی همیشگی خوزستان در تاریخ ایران
استانها جنوب خوزستان نوش آبادی عنوان کرد لزوم احترام به همه سلایق و نگاه ها در فرهنگ درخشندگی همیشگی خوزستان در تاریخ ایران اهواز ـ خبرگزاری مهر معاون امور حقوقی مجلس و استان های وزارت فرهنگ و ارشاد گفت در حوزه فرهنگ و هنر باید به همه سلیقه و نگاه ها احترام گذاشت به گزارایران دارنده بزرگترین ناوگان نفتکش دنیا شد
اقتصادی راه و مسکن ایران دارنده بزرگترین ناوگان نفتکش دنیا شد مدیرعامل شرکت ملی نفتکش با بیان اینکه درآمد روزانه کشتیهای نفت کش نسبت به سال 2008 به یک دهم رسیده است گفت در حال حاضر شرکت ملی نفتکش از 95 درصد ظرفیت خودش استفاده میکند به گزارش خبرنگار مهر علیاکبر صفاییایران اولین حریف تاریخ بوسنی و هرزگوین بوده است
ایران اولین حریف تاریخ بوسنی و هرزگوین بوده است سایت فدراسیون جهانی فوتبال در بخش آیا می دانید ایران را به عنوان اولین حریف تاریخ فوتبال بوسنی معرفی کرده است به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران به نقل از سایت فیفا ایران اولین تیم تاریخ فوتبال بوده است که با تیم بوسنی وپاسخي به سوال تاريخي عقب ماندگي در اقتصاد ايران
۲۷ خرداد ۱۳۹۳ ۱۱ ۵۱ق ظ پاسخي به سوال تاريخي عقب ماندگي در اقتصاد ايران دکتر نهاونديان گفت اصولاً اگر در داخل مجموعه هاي بخش خصوصي و جامعه فعالان اقتصادي مسابقه کيفيت و اعتلاء شکل بگيرد اين مساله مي تواند پاسخي به سوال تاريخي عقب ماندگي در اقتصاد ايران باشد به گزارش خبرگزاريتاریخ پرپیچ و خم مالیات در ایران
من میتوانم بخوبی بگویم که مالیات در ایران درصورتی که کسی بتواند مفهوم یا وجود خارجی برای پیچیدگی فرض کند خیلی درهم و پیچیده بود اگر کسی میخواست آن را بپیچاند بسیار غامض و مشکلتر میشد خلاصه و مختصر اینکه ایران هیچ مالیاتی به معنی متعارف نداشت این سخنان از سوی مورگان شوسسی و یکم خرداد در آینه تاریخ معاصر ایران
سی و یکم خرداد در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز شنبه برابر با سی و یکم خرداد 1393 هجری خورشیدی بیست و سوم شعبان 1435 هجری قمری و بیست و یکم ژوئن 2014 میلادی است 24 سال پیش در چنین روزی زمین لرزه ای به بزرگی 7 3 هفت و سه دهم درصد در مقیاس امواج درونی زمین ریشتر امهمترین عناوین خبری روزنامههای امروز عقب نشینی سنگر به سنگر داعش/خودرو گرانتر هم میشود!/درس والیبالیستها
مهمترین عناوین خبری روزنامههای امروزعقب نشینی سنگر به سنگر داعش خودرو گرانتر هم میشود درس والیبالیستها به فوتبالیستها زورآزمایی تاریخی فوتبال ایرانصبح امروز در ویترین دکههای روزنامه فروشی تیترهای متنوعی از سخنان ظریف در مورد توافقات ژنو و آمادگی تیم ملی ایران برای رویارمیزگرد تحلیل تاریخی هویت ایرانی در مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی
میزگرد تحلیل تاریخی هویت ایرانی در مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی تهران - ایرنا سید صادق سجادی معاون پژوهشی و دبیر شورای عالی علمی مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی به همراه فتح الله مجتبایی ایران شناس و استاد برجسته ی مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی و علی بهرامیان پژوهشگر تاریخ صدرواکنش بزرگترين بانک اروپا به توقف مبادلات ايران
۵ تير ۱۳۹۳ ۱۰ ۴۵ق ظ واکنش بزرگترين بانک اروپا به توقف مبادلات ايران به دنبال انتشار گزارشي مبني بر اينکه بانک اچ اس بي سي انجام مبادلات مالي مربوط به تجارت کالاهاي بشردوستانه براي ايران را متوقف کرده اين بانک اعلام کرد به مرور اين مبادلات براي کشورهاي تحت تحريم ادامه خواهد بود-
سرگرمی
پربازدیدترینها