تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس از مرد يا زن مسلمانى غيبت كند، خداوند تا چهل شبانه روز نماز و روزه او را نپذير...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829768398




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آستان ملک پاسبان رضوی، احیاگر دیرین هویت مکتوب


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

آستان ملک پاسبان رضوی، احیاگر دیرین هویت مکتوب مشهد – ایرنا – سالهاست آستان قدس رضوی حافظ میراث فرهنگی و مستندات تاریخی است و برای صیانت از فرهنگ و تمدن اسلامی نسبت به احیای هویت مکتوب این مرز و بوم همت گماشته و آنها را در موزه های خود به تماشا گذاشته است.


به گزارش ایرنا، آستان ملک پاسبان رضوی قلب تپنده معنویت و روحانیت در ایران اسلامی است و در طول سالهای متمادی محل ثبت و حفظ انواع عرض ارادت های زائران و شیفتگان حضرت امام رضا (ع) در قالب نذورات و هدایای معنوی بوده که بخشی از این هدایا کتاب های قدیمی ارزشمند یا اشیای تاریخی هستند.
اهدای نسخ خطی و نسخه های قدیمی قرآن به آستان قدس رضوی به دلیل فضای معنوی حرم قدسی، قدمتی دیرینه دارد و بسیار صحافانی بودند که در این آستان مقدس کتب اهدایی قدیمی را بازسازی کرده و برای تماشا و استفاده زائران به گنجینه حرم رضوی سپرده اند.
از سالها قبل نسخ خطی ارزشمند به آستان حضرت امام رضا (ع) هدیه شده و نسخه هایی که قدیمی تر بوده و آسیب بسیار دیده بودند، توسط مرمت کاران و صحافان این مجموعه ترمیم و بازسازی و در محلی به نام گنجینه مخطوطات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، ثبت و حفظ شده اند.
به گفته رئیس این سازمان، مجموع داشته های کتابخانه آستان قدس رضوی 84 هزار نسخه خطی است که این کتب خطی از کتاب های مصاحف شریفه منسوب به ائمه معصومین (ع) تا پایان قرن سیزدهم را شامل می شود.
ˈمحمد هادی زاهدیˈ گفت: اولین نسخه خطی اهدایی به حرم مطهر رضوی مربوط به سال 327 هجری قمری می باشد که هم اکنون در کتابخانه آستان قدس رضوی موجود است.
وی اظهار کرد: حرم حضرت امام رضا (ع) از بدو شکل گیری خود در مشهد مقدس مورد توجه علما بوده و کتابهای نفیسی که به این آستان مقدس هدیه شده گویای عنایت علما به این روضه منوره است.
وی افزود: جمال الدین شیخ ابوسعید از علمای قرن نهم در سال861 هجری قمری تعداد قابل توجهی کتاب وقف حرم حضرت امام رضا (ع) کرد، همچنین شاه عباس صفوی نیز به تشویق شیخ بهایی کتاب های بسیار را با دستخط شیخ بهایی وقف آستان قدس رضوی نمود که برخی از این مصاحف در موزه این آستان مقدس در معرض دید عموم قرار دارد.
او گفت: خواجه شیراحمد تونی درسال 1032 هجری قمری، امیرجبرئیل در سال 1037 هجری قمری، ابن خاتون از علمای شیعه در سال 1067 هجری قمری، مرحوم فاضل خان در سال 1065 هجری قمری تعداد بسیاری کتاب نفیس به آستان قدس رضوی اهدا کردند.
وی بیان کرد: در روزگار معاصر مرحوم ˈسید جلال الدین تهرانیˈ، ˈمحمد باقر مولویˈ، ˈزین الدین جعفر زاهدیˈ، شیخ ˈمحمود تولاییˈ و استاد شانه چی کتابهای خطی بسیار اهدا کرده اند و در راس آنان رهبر معظم انقلاب قرار دارند که 14 هزار نسخه کتاب خطی را به آستان قدس رضوی هدیه کرده اند.
وی با اشاره به قدمت مرمت نسخ خطی در آستان حضرت امام رضا (ع) گفت: واژه مرمت به معنی باز گرداندن اثر به وضعیت، موقعیت و کاربری اولیه است و زمانی انجام می گیرد که اثر تاریخی به دلایل مختلف چون عوامل بیولوژیکی، شیمیای، فیزیکی، انسانی و حوادث طبیعی دچار تخریب و آسیب دیدگی می شود.
وی افزود: آستان قدس رضوی از حدود 600 سال قبل، صحافانی را برای صحافی کتب بویژه قرآن کریم به خدمت می گرفت، از این رو شغل صحافی در این نهاد پیشینه ای طولانی دارد.
او افزود: نام دیگر قرآن کریم ˈمصحفˈ است و صحافی از این واژه نشات می گیرد، صحاف کسی بوده که قرآن ها را صحافی می کرده است و این شغل به مرور زمان و به موازات گسترش دانش در بین مردم جامعه به رسمیت شناخته شده است.
وی اظهار کرد: به استناد اسناد موجود، پیشینه صحافی در آستان قدس به دوران صفویه باز می گردد و در آن زمان فردی به نام ˈصحاف باشیˈ در کتابخانه حرم مطهر رضوی وظیفه صحافی کتابها و نسخه های قرآن را برعهده داشت.
به گفته زاهدی، حجم زیاد آثار تاریخی مکتوب و غیرمکتوب اهدایی به آستان قدس رضوی و اهتمام این نهاد نسبت به احیا و نگهداری از آثار در کتابخانه ها و موزه های آن زمینه راه اندازی تشکیلاتی به نام اداره حفاظت و مرمت آثار فرهنگی را فراهم کرده است تا احیاگران هویت، رنگ و لعابی نو به اشیایی که بیانگر تاریخ و تمدن این سرزمین هستند، ببخشند.
با مدیر این تشکیلات که خود مرمت کار ماهری بوده و سالها در کارگاه های مرمت، هدایای ارزشمند با قدمتی تاریخی را ترمیم نموده به گفت و گو نشستیم.
ˈعلی اصغر ثابت جازاریˈ، صیانت از هویت و فرهنگ این مرز و بوم را وظیفه دانسته و موزه و کتابخانه حرم مطهر رضوی را بهترین مکان برای حفظ این آثار می داند.
وی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مرمت آثار تاریخی تا قبل از انقلاب توسط مستشاران آمریکایی و در قالب هیات های باستان شناسی انجام می گرفت.
وی افزود: تا قبل از سال 1363 در ایران، مرمت آثار تاریخی به صورت آکادمیک آموزش داده نمی شد و مرمت کاران ایرانی در این زمینه انگشت شمار بودند، در حالی که مرمت نسخ خطی از دوران صفویه در ایران انجام می گرفت و افراد بسیاری در این زمینه خبره و کارشناس بودند.
وی بیان کرد: پس از انقلاب اسلامی برای نخستین بار رشته مرمت آثار تاریخی در دانشگاه اصفهان راه اندازی شد و دانشجویان جذب این رشته شدند
او گفت: اداره حفاظت و مرمت آثار فرهنگی این سازمان در سال 1382 در پی ادغام بخش صحافی کتابخانه قدیم و بخش موزه، تاسیس شد.
وی اظهار کرد: با توجه به افزوده شدن حجم بسیار آثار تاریخی اهدایی به حرم مطهر رضوی، وظیفه این اداره از مرمت نسخ خطی و کتابهای قدیمی به بازسازی اشیای موزه ای گسترش یافت و تمام اشیای موزه ای موجود در مخازن اسناد، کتابخانه و موزه سازمان شامل فلز، فرش و منسوجات، سفال، چوب نقاشی و کتیبه در کارگاه های این نهاد مرمت می شد.
جازاری، افزود: این اداره همچنین به صورت غیر رسمی برخی بناهای تاریخی موقوفه آستان قدس رضوی و متعلق به حرم قدسی نظیر حمام مهدی قلی بیک و مقبره امیرملک شاه در مشهد را مرمت کرده است.
او با اشاره به مراحل انجام کار مرمت آثار تاریخی در این نهاد گفت: در ابتدا تمام آثار ارسالی از خزانه توسط شورای حفاظت و مرمت این اداره مورد بررسی قرار می گیرد تا این شورا نوع کار، میزان و مدت کار و اینکه توسط کدام مرمت کار انجام گیرد را تعیین می کند و سپس برای مرمت به کارگاه مربوطه ارسال می شود.
وی بیان کرد: قبل از انجام کارهای مرتبط با مرمت در کارگاه، شیء در صورت نیاز به انجام مراحل آزمایشگاهی نظیر اسیدزدایی و ضد عفونی کردن به این مکان انتقال می یابد و در نهایت پس از اتمام کار مرمت، آن اثر مستند نگاری شده و به خزانه مربوطه عودت داده می شود.
جازاری گفت: اگر کاغذهای یک کتاب خطی نیاز به مرمت کامل داشته باشند ابتدا عطف کتاب توسط مرمت کار باز می شود، سپس وصله های ناخواسته قدیمی برداشته و قسمت های کسری برگه های کتاب پر و در نهایت با کاغذ کمرنگ تیشو بازسازی می گردد.
وی افزود: پس از اینکه تمام اوراق کتاب ترمیم شد، عطف کتاب دوباره دوخته می شود و در صورتی که نیاز به جلد جدید برای کتاب باشد، جلدسازی آن انجام می گیرد، در غیر این صورت از جلد قدیمی نسخه پس از مرمت آن استفاده می شود.
وی تصریح کرد: در صورتی که کتاب نیاز به اسیدزدایی و ضدعفونی کردن داشته باشد قبل از اقدام به مرمت، این کار توسط آزمایشگاه انجام می شود.
رئیس اداره حفاظت و مرمت آثار فرهنگی آستان قدس رضوی گفت: اقدام بسیار مهم دیگری که توسط این اداره از زمان تاسیس آن تاکنون به صورت جدی مورد پیگیری قرار گرفته است، پایش شرایط محیطی مخازن نگهداری آثار می باشد که این شرایط محیطی شامل دما، رطوبت نسبی، آلودگی هوا و نور است.
وی اظهار کرد: هر کدام از عوامل مزبور نقش بسیار مهمی در میزان تخریب آثار دارند، نوسان هر کدام از این عوامل مخرب سبب کوتاه شدن طول عمر اشیا یا آثار می شود لذا کنترل و نظارت آنها بسیار مهم و حیاتی است و می بایست سیستم های تاسیساتی توانایی تامین دما و رطوبت نسبی و نور و کنترل آلودگی هوا را داشته باشند.
وی ادامه داد: موضوع دیگری که در حوزه حفاظت و مرمت آثار تاریخی بسیار حایز اهمیت بوده، حفاظت پیشگیرانه است زیرا هزینه های پیشگیری به مراتب کمتر از درمان است.
وی گفت: اقدام پیشگیرانه در حوزه مرمت و حفظ آثار تاریخی و فرهنگی در شرایط نگهداری معنا پیدا می کند و مخازن سازمان باید ضد عوامل تخریبی یا سوانح طبیعی باشند.
وی با اشاره به فعالیتهای مشترک این نهاد با دستگاه های اجرایی دیگر افزود: این اداره تاکنون قراردادها و تفاهم نامه های بسیار با موسسات و نهادهای دولتی برای مرمت آثار تاریخی منعقد کرده است.
جازاری گفت: یکی از شاخص ترین فعالیتهای این سازمان در پی انعقاد قرارداد با اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی، ساماندهی 500 نسخه خطی این نهاد در سال 1391 بود.
رئیس اداره حفاظت و مرمت آثار فرهنگی آستان قدس رضوی، قدیمی بودن تجهیزات و
کمبود نیروی متخصص را از مشکلات این نهاد عنوان و بیان کرد: این مرکز به رغم حجم بسیار کار تنها هفت نیروی رسمی مرمت کار دارد و سایر نیروهای انسانی به صورت قراردادی با این مجموعه همکاری می کنند.
ثابت جازاری افزود: با توجه به اینکه آثار تاریخی و فرهنگی بسیار توسط مردم به آستان مقدس حضرت امام رضا (ع) وقف یا هدیه می شود و حجم بسیاری از کتابهای قدیمی و اشیای تاریخی در مخازن این سازمان موجود بوده که نیاز به مرمت دارند لذا تجهیزات و نیروی انسانی این اداره جوابگوی نیاز نیست.
وی بیان کرد: همزمان با پیشرفت تکنولوژی، وسایل مدرن و جدید در جهان برای مرمت ساخته شده که سرعت کار را افزایش می دهد لذا نیاز است اداره مرمت آثار فرهنگی آستان قدس رضوی مکانیزه شود تا بتواند خدمات بهتری ارائه کند.
او گفت: این اداره در حوزه مرمت آثار مکتوب و قدیمی کارشناسان خبره ای دارد که عملکرد آنها از سایر نهادهای دست اندرکار در ایران و کشورهای همسایه بهتر است اما در حوزه مرمت بناهای تاریخی کارشناسان اداره میراث فرهنگی کشور بهتر عمل می کنند.
آثار تاریخی و نسخ خطی سند مستندی بر تاریخ ، هویت و فرهنگ هزاران ساله این مرز و بوم است، سندی که نسل امروز و آینده را نسبت به تاریخ و دانش اجدادمان به روشنی آگاهی می دهد، اسنادی که حفاظت و صیانت و مرمت آنان کمترین وظیفه امروز ماست، وظیفه ای که معدود هنرمندانی از دل و جان بر انجام آن ایستاده اند./4
7489 /664

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




07/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن