واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
به مناسبت روز قوه قضاییه؛ نهادِ متولی عدالت و امنیت تهران- ایرنا- قوه ی قضاییه نهادی برای گسترش و برقراری عدالت و امنیت در جامعه محسوب می شود؛ قوه ای که می کوشد به دور از جناح بندی های سیاسی و حزبی، زمینه های اجرای صحیح قانون را در جامعه فراهم آورد.
قوه ی قضاییه؛ قوه یی است مستقل که در کنار قوه های مجریه و مقننه برای اعتلای نظام جمهوری اسلامی و دستیابی به اهداف متعالی آن تلاش می کند و وظیفه ی آن تضمین حقوق فردی و اجتماعی، تحقق صلح، عدالت و امنیت است.
مسوولیت های این نهاد در اصل 156 قانون اساسی مشخص شده است و از مهمترین وظیفه های این قوه رسیدگی و صدور حکم در مورد تظلمات، تعدی ها، شکایت ها، حل و فصل دعاوی و رفع خصومت ها است. از دیگر وظایف این قوه می توان به احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی های عمومی، نظارت بر حسن اجرای قوانین، کشف جرم و تعقیب، مجازات ها و تعزیر مجرمان و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام و اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمان اشاره کرد.
توجه ویژه ی دین اسلام بر امر قضاوت و تاکید بر حساسیت و نقش بنیادی آن در برقراری عدالت و امنیت در جامعه سبب شد تا برای پیشگیری از انحراف های کلی در سیستم قضایی کشور، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران سازوکارهایی را در نظر بگیرد که از آن جمله می توان به نظارت ولی فقیه بر این نهاد اشاره کرد. ولی فقیه با انتخاب رییس دستگاه قضا و لزوم موافقت ایشان با پیشنهاد عفو و تخفیف مجازات محکومان، این هدف را عینیت بخشیده است. این نظارت به معنای دخالت در کار قضات و نادیده گرفتن استقلال آن ها نیست و تنها برای برقراری نظم و جلوگیری از انحراف ها و رعایت دقیق اصول اسلامی است.
دستگاه قضا به وسیله ی سازمان های قضایی و غیرقضایی زیرمجموعه اش به تحقق عدالت اسلامی و پاسداری از حقوق مردم می پردازد. دادگستری ها و دادگاه ها وظیفه ی رسیدگی قضایی را انجام می دهند.
دادسراها، دادستانی ها و به همراه اداره های آگاهی و نیروهای انتظامی مامور تعقیب و پیشگیری از جرایم و ایجاد نظم اجتماعی هستند و سازمان بازرسی وظیفه ی نظارتی بر عهده دارد.
سازمان پزشکی قانونی و اداره ی ثبت اسناد و املاک کشور با انجام کارشناسی امور کیفری و مدنی به عنوان بازوی غیر قضایی دستگاه قضا عمل می کنند.
شورای فرهنگ عمومی از سال 1373 خورشیدی هفته ی نخست تیرماه که برابر با سالگرد شهادت آیت الله بهشتی است به عنوان هفته ی قوه ی قضاییه نامگذاری کرده است، نامگذاری هفته ای به نام قوه ی قضاییه فرصتی مغتنم، برای پرداختن به رسالت سنگین این نهاد انقلابی است که تلاش می کند به دور از هرگونه جانبداری های حزبی و فارغ از ملاحظه های سیاسی و تنها با قراردادن معیار قانون، ریشه های فساد را در کشور بخشکاند تا بدین ترتیب رایحه ی خوش عدالت و امنیت در سراسر ایران پراکنده شود.
آیت الله بهشتی رییس دیوان عالی کشور، هفتم تیر 1360 هجری خورشیدی در انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی به وسیله ی یکی از افراد وابسته به گروهک منافقین به همراه 72 تن دیگر از اعضای این حزب به فیض شهادت نایل آمد.
محمد حسینی بهشتی دوم آبان 1307 هجری خورشیدی در اصفهان دیده به جهان گشود. پدرش سید فضل الله از روحانیون سرشناس و مدرسان حوزه ی علمیه ی اصفهان بود.
محمد بهشتی پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی به دلیل علاقه یی که نسبت به تحصیلات حوزوی داشت، دبیرستان را رها کرد و به مدرسه صدر رفت و در آنجا درس هایی چون ادبیات عرب، منطق، کلام و سطوح فقه و اصول را فراگرفت و پس از آن به قم رفت و در مدرسه ی حجتیه ی این شهر ادامه ی تحصیل داد و از محضر استادان بنامی چون سید محمد محقق داماد، امام خمینی و آیت الله بروجردی کسب فیض کرد.
وی موفق شد تا همزمان با تحصیلات حوزوی در رشته فلسفه نیز دکترای خود را دریافت کند و از پایان نامه اش با عنوان مسایل مابعدالطبیعه در قرآن، دفاع کند.
محمد بهشتی با آغاز نهضت و جنبش ملت به پاخاسته ی ایران علیه رژیم دیکتاتوری پهلوی به سیل خروشان ملت پیوست و چندین بار به وسیله ی ساواک دستگیر و زندانی شد.
این مبارز خستگی ناپذیر با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران به همراه جمعی از یارانش حزب جمهوری اسلامی را بنا نهاد.
آیت الله بهشتی همواره چون یاری صادق و وفادار در تمام برهه های حساس انقلاب همراه امام خمینی بود و در راه اعتلای اهداف انقلاب از هیچ کوششی فروگذاری نکرد و در مسوولیت های خطیری همچون نایب رییسی مجلس، وزیر دادگستری و ریاست دیوان عالی کشور به انجام وظیفه پرداخت و سرانجام نیز منافقین حضور وی را برنتافتند و او را به شهادت رساندند.
برگرفته از: کتاب تاریخ شفاهی قوه قضاییه سی سال پس از انقلاب اسلامی
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**2059**9131
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]