محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852671189
انتشار بیست و یکمین شماره فصلنامه پژوهشنامه اخلاق
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
انتشار بیست و یکمین شماره فصلنامه پژوهشنامه اخلاق خبرگزاری رسا ـ بیست و یکمین شماره فصلنامه پژوهشنامه اخلاق از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها به انتشار رسید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، بیست و یکمین شماره فصلنامه پژوهش نامه اخلاق ویژه پاییز 92 از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها به انتشار رسید.
در این شماره از این فصلنامه این مقالات را میخوانیم:
تأثیر سه سطح هویتی انسان (نفسانی، عقلانی و روحانی) بر رشد اخلاقی
روش حل تزاحم های اخلاقی با تاکید بر دیدگاه آیت الله مصباح
اخلاق در اسارت ژنها؛ بررسی نظریات ریچارد داوکینز در مورد اخلاق مبتنی بر نظریه تکامل
نظریه عرفانی اخلاق
اقدامات جبرانی؛ نقد و بررسی دلایل موافقان و مخالفان
اخلاق معاشرت در حکومت مهدوی با محوریت دو مؤلفه تربیت اخلاقی و عدالت ورزی
نقد و بررسی سه تقریر از واقعی بودن «باید اخلاقی»
رتبه بندی شان اخلاقی موجودات ناسوتی
مدیریت هوش هیجانی در اخلاق فردی اجتماعی با رویکرد اسلامی
عرفی شدن نظریات اخلاقی؛ نقد و بررسی نظریه اخلاق عرفی عادل ضاهر
تأثیر سه سطح هویتی انسان (نفسانی، عقلانی و روحانی) بر رشد اخلاقی
شهرام محمدپور
احد فرامرز قراملکی
چکیده: مولوی در مثنوی براساس سیر تحولی تشکیکی هویت انسان سه مرتبه هویتی را برای او قائل است. بر این اساس شخص در مرتبه نفسانی تحت کشش محرکهای نفسانی و میدان هویتیِ بیرون از خود رفتار کرده، بازتاب هویت جمعی را «خود» خویش قلمداد میکند آدمی در این سطح هویتی در قبال استیفای حقوق خود از محیط، کمترین وظیفه را به محیط ارائه میدهد.
در مرتبه هویت عقلانی، شخص بدون چشم پوشی از حقوق خود، در قبال حقوق محیط برای خویش وظایف تعیین شدهای قائل است. گفتگوهای درون شخصی حاصل مشاجرات عقل و نفس در این بازه هویتی است. اما هویت روحانی انسان که مولوی آن را نفس دوم یا هویت ازلی قلمداد میکند، در یک محیط بدون زمان به نام پسامکان تعریف میشود.
تعامل بین سطح هشیار یا «خود» انسان با این سطح هویتی، صرفا از طریق «ذکر» حاصل شده و منجر به فربهی فکری شخص میشود. در این سطح هویتی، شخص در قبال حقوق اندک محیط بیشترین وظیفه را ارائه میدهد.
مولوی الگوی چنین رفتارهایی را انبیا میداند. فرایند توبه، مقوله اختیار و زمان اندیشی (توزیع اندیشه در زمانهای گذشته و آینده)، با ارتقای هویت انسانی دستخوش تغییر شده و در آستانه های خاصی کاملا از بین میروند. عناصر یادشده در سطوح تحتانی هویت انسان پررنگتر از سطوح میانی و فوقانی است.
روش حل تزاحم های اخلاقی با تاکید بر دیدگاه آیت الله مصباح
مسعود آذربایجانی
افضل بلوکی
محمدعلی مصلح نژاد
چکیده: از جمله مسائل فلسفه اخلاق که به عنوان معضل اخلاق کاربردی مطرح است، تزاحم قواعد و افعال اخلاقی است؛ بدین معنا که گاه مکلف مختار، در انجام وظایف خود متحیر میشود و نمیداند وظیفه فعلی او انجام کدام عمل اخلاقی است. هدف از انجام این تحقیق ارائه روشی مناسب از میان روشهای گوناگون برای رفع تزاحمهای اخلاقی است که به روش تحلیلی توصیفی انجام میگیرد.
در این مقاله، روشهایی برای حل تزاحم مطرح میگردد و در نهایت دیدگاه آیتالله مصباح در زمینه حل تزاحمهای اخلاقی مورد بررسی قرار میگیرد. ایشان در این زمینه دو روش به دست دادهاند: ذوجهات بودن فعل واحد و تقیید موضوعهای اخلاقی به قید «مفید للمجتمع».
در این نوشتار به تحلیل و بررسی روش دوم که مورد پذیرش ایشان است، پرداخته و نتیجه گرفتهایم که معیارهای مطرح شده در این روش، کارآمد نیست؛ چنان که تقیید موضوعاتی چون عدالت یا حسادت به قید مفید و غیرمفید، نادرست است.
اخلاق در اسارت ژنها؛ بررسی نظریات ریچارد داوکینز در مورد اخلاق مبتنی بر نظریه تکامل
سید محمود موسوی
نفیسه سموعی
چکیده: داوکینز به عنوان زیستشناسی تکامل گرا درباره موضوعات مختلفی غیر از زیست شناسی اظهار نظر کرده که اخلاق ازجمله آنهاست. وی در آرای خاص خود در زمینه اخلاق از دانشهایی چون زیستشناسی اجتماعی، روان شناسی تکاملی و ژنتیک بهره میبرد. مهمترین وجه نظریه پردازی داوکینز نفی تمایز اخلاقی انسان از حیوانات است.
دغدغه او برای پرداختن به موضوع اخلاق ناشی از انگیزه نفی کارکردهای اخلاقی دین است.
افزون براین، از آنجا که نبود قدرت تبیین کنندگی نظریه تکامل درخصوص اخلاقی بودن انسان، به عنوان یکی از نقایص این نظریه مطرح شده، داوکینز میکوشد این اشکال را به گونه ای برطرف نماید.
مقاله حاضر این تلاش داوکینز را گزارش و تحلیل میکند.
نظریه عرفانی اخلاق
محمد فنائی اشکوری
چکیده: اخلاق و عرفان دو مطلوب متعالی برای انسان هستند. از این رو، تأمل در نسبت عرفان و اخلاق، هم برای عرفان پژوهان و هم برای پژوهشگران اخلاق اهمیت دارد. اما برخی عرفان را ناسازگار با اخلاق و گروهی آن را فوق اخلاق دانستهاند.
عزلت و انزوای عرفا و استغراق عارفان در ذکر و مراقبه و درون نگری موجب شده است که به نظر برخی، اخلاق و دگردوستی در زندگی عارفان کم رنگ باشد.
از سوی دیگر، نه از اخلاق میتوان گذشت، نه میتوان عرفان را نادیده گرفت، بلکه مطلوب جمع میان آنهاست.
غرض این نوشتار دفع شبهه ناسازگاری اخلاق و عرفان و ارائه نظریه ای عرفانی درباره منشأ اخلاق از راه تأمل در آموزه های عرفانی است.
جان کلام در نظریه عرفانی اخلاق این است که عشق برخاسته از خداآگاهی عرفانی، منشأ اخلاق و دگردوستی است.
اقدامات جبرانی؛ نقد و بررسی دلایل موافقان و مخالفان
محسن جاهد
سحر کاوندی
چکیده: اقدامات جبرانی، تبعیض مثبت یا تبعیض معکوس واژگانی است که امروزه در اخلاق کاربردی برای مجموعهای از اقدامات و امتیازاتی به کار میروند که به منظور جبران ظلمها و تبعیضهای تاریخی که بر گروهها و طبقاتی از جامعه تحمیل گشته، برنامه ریزی شده است.
ظلمها و تبعیضهای مذکور میتواند عامدانه یا سهوا و یا از روی غفلت اِعمال شده باشد.
این اقدامات و امتیازات در ابتدا برای سیاهپوستان و زنان در نظر گرفته شد، اما درباره هر گروه و طبقه دیگر جامعه که مورد ظلم و تبعیض واقع شدهاند نیز به اجرا گذاشته میشود.
شکلهایی از اقدامات جبرانی در ایران نیز اعمال شده؛ ازجمله واگذاری سهام عدالت و اختصاص سهمیه برای پذیرش دانشجویان مناطق محروم. موافقان این اقدامات استدلالهای خود را در دو دسته عمده سامان دادهاند: استدلالهای گذشته نگر و استدلالهای آینده نگر.
این نوشتار پس از طرح استدلالهای مذکور و گزارش نقدهای مخالفان، به بررسی و ارزیابی دلایل دو طرف پرداخته است.
نگارندگان استدلالی را با استفاده از نظریه های محرومیت نسبی که در علوم سیاسی مطرح است به نفع اقدامات جبرانی طرح کردهاند که به نظر میآید در کنار دیگر استدلالهایِ موافقان اِقدامات جبرانی، این موضع را تقویت میکند. استدلال مذکور از نوع استدلالهای آینده نگر است.
اخلاق معاشرت در حکومت مهدوی با محوریت دو مؤلفه تربیت اخلاقی و عدالت ورزی
مسلم محمدی
چکیده: انسان معاصر که در عرصههای معرفتی به دلیل گسستها و خلأهای پیش آمده دچار سرگردانی اخلاقی گردیده، به دنبال یافتن معنای زندگی در معاشرتهای اجتماعی است.
اخلاق معاشرت یکی از ساحتهای اخلاق کاربردی است که در گستره مسؤولیت در مقابل دیگران معنا مییابد؛ ساحتی که بیانگر وظایف اجتماعی انسان در قبال همنوعان خویش است.
دولت مهدوی بنابر نص صریح احادیث عهده دار اکمال اخلاق است که نمود اصلی آن با توجه به این دست احادیث، با فضای عمومی جامعه مرتبط است.
در این پژوهش تربیت اخلاقی و عدالتورزی به عنوان دو متغیر اساسی حکومت دینی از جمله مباحث مربوط به اخلاق معاشرت مهدوی است که در سخنان معصومین علیهم السلام مورد توجه قرار گرفته است.
در پژوهش پیشرو پس از تحلیلی درباره مکتب جامعه گرایی غرب، اخلاق معاشرت و انواع مسؤولیت، به صورت مورد پژوهی دو مسأله تربیت اخلاقی و عدالتورزی بررسی خواهد شد.
نقد و بررسی سه تقریر از واقعی بودن «باید اخلاقی»
محمدصادق علی پور
چکیده: پرهیز از نسبیت اخلاقی و فراهم کردن مقدمات تربیت اخلاقی یکی از مهمترین دغدغههای اندیشمندان در حوزه اخلاق است. دو نظریه اعتباریات و واقع گرایی در مورد بایدهای اخلاقی، در میان اندیشمندان مسلمان مطرح است که هر یک به گونهای درصدد است بر مسأله نسبیت اخلاقی فایق آید. به نظر میرسد تلاش برای تبیین باید های اخلاقی و نشان دادن واقعنمایی آن راهحلی سادهتر و روشنتر برای رسیدن به مطلق گرایی در اخلاق است.
در این راستا سه نظریه «ضرورت بالغیر»، «ضرورت بالقیاس الی الغیر» و «الزامات نفسانی» از سوی اندیشمندان معاصر بیان شده است.
هدف ما در این نوشته پس از تبیین این دیدگاهها آن است که مشخص کنیم مصداق و مطابق «باید»ها و «ضرورت»های اخلاقی چیست و مهمترین نظریههای مطرح در این مسأله کدام است؟
بدین منظور پس از تبیین سه نظریه مطرح و ارزیابی آن به این نتیجه دست یافتیم که اولا انتساب نظریه «ضرورت بالغیر» به دکتر حائری یزدی صحیح نیست و دوم آنکه «باید اخلاقی» حاکی از «ضرورت بالقیاسی» است که بین مطلوبیت فعل اخلاقی و مطلوبیت نتیجه آن وجود دارد.
رتبه بندی شان اخلاقی موجودات ناسوتی
علی کریمیان صیقلانی
چکیده: نگاه خاص برخی اندیشمندان نسبت به انسان، برآمده از مبانی گیتی شناختی ویژهای است که بشر را به خاطر برخورداری از عقل و خرد، یگانه موجودِ دارای «شخصیت» در هستی شناخته و موجودات دیگر را در حد «شیء و ابزار» برای زندگی بشر تنزل داده است.
این در حالی است که حکمت اسلامی با الهام از قرآن نه تنها همه موجودات و محیط زیست را برخوردار از شعور و شخصیت میداند، بلکه برای ارزیابی شان اخلاقی موجودات، معیارهای ویژهای مطرح کرده و نمودار دیگری برای تبیین شرافت موجودات در گیتی قائل است. در این مقاله تلاش شده تا پس از تحلیل اجمالی دیدگاه رقیب، نظر قرآن نیز دراین باره تبیین گردد.
مدیریت هوش هیجانی در اخلاق فردی اجتماعی با رویکرد اسلامی
حمید نهاردانی
علی امینی زاده
فرزانه کیوانلو
چکیده: ابزار عقل برای اندیشیدن به شیوه منطقی، و هوش برای اندیشیدن به شکل انتزاعی، از مواهب خدادادی است. مکاتب مختلف بشری به گونه های متفاوتی به تبیین انسان و ویژگیهای او پرداخته ولی از شناخت و تبیین همه جانبه در مورد انسان ناتوان بودهاند. اما دین اسلام به انسان به عنوان موجودی چند بعدی و دارای کارکردهای اخلاقی، توجه ویژهای دارد.
اسلام برای مدیریت رفتار انسانی، مؤمنان را به خودآگاهی، خودسازی و تهذیب و شناخت فضیلتها و زیباییهای اخلاقی تشویق میکند که مقدمهای برای خداشناسی است. این کنترلِ رفتارهای درونی و بیرونی، همان مدیریت هوش هیجانی است.
هوش هیجانی یکی از مسائلی است که مدتی است بشر امروزی به آن توجه کرده، ولی اسلام از قرنها پیش به زندگی بشر در ابعاد مختلف نگریسته است.
قرآن کریم، نهجالبلاغه، احادیث و روایات به عنوان مهمترین منابع علمی اخلاقی و تربیتی اسلام، در کنار دیگر امور زندگی، قابلیتها و کارکرد هوش هیجانی را برای انسانها به ویژه مؤمنان یادآور شدهاند تا از طریق مدیریت عواطف و هیجانات در فعالیتهای روزمره و رفتارهای انسانی به خصوص در تعامل با انسانها به هدف غایی خلقت خود نزدیک شوند.
عرفی شدن نظریات اخلاقی نقد و بررسی نظریه اخلاق عرفی عادل ضاهر
امیر قربانی
چکیده: دامنه عرفی شدن، نظریههای علمی را نیز دربرگرفته و از این میان نظریات اخلاقی عرفی سر برآوردهاند.
اخلاق عرفی با محوریت عقل آدمی و تاکید بر استقلال آن، صرفا عقل و نه دین را مرجع نهایی معیارهای اخلاقی و هنجارهای حاکم بر صفات و رفتار آدمی میداند.
عادل ضاهر، اندیشمند معاصر عرب تبار، با رد اخلاق دینی، بنیاد معرفتی اخلاق را عقل مستقل آدمی میداند.
از منظر او، اخلاق منطقا مستقل از دین و دستیابی به معرفت اخلاقی بدون شناخت دینی نیز میسور است. او میکوشد تا ادعای مقدم بودن معرفت دینی بر معرفت اخلاقی و وابستگی دومی به اولی را انکار کند.
در این پژوهش با برشمردن نظریاتی که دین را وابسته به اخلاق و در نتیجه اخلاق را عرفی میانگارند، به تحلیل و نقد دیدگاه اخلاق عرفی عادل ضاهر خواهیم پرداخت.
بیست و یکمین شماره فصلنامه پژوهشنامه اخلاق ویژه پاییز 92، در 222 صفحه با قیمت چهار هزار تومان از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها به انتشار رسیده است./998/پ202/ق
۱۳۹۳/۴/۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[مشاهده در: www.rasanews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]
صفحات پیشنهادی
انتشار شماره 61 فصلنامه علوم سیاسی
انتشار شماره 61 فصلنامه علوم سیاسی خبرگزاری رسا ـ کارشناس تحریریه فصلنامه علوم سیاسی از انتشار شصت و یکمین شماره این فصلنامه خبر داد به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی محمود فلاح کارشناس تحریریه فصلنامه علوم سیاسی گفت در شماره فوق مقالات قرآن وانتشار شماره پنجم فصلنامه تماشاگه راز
پژوهشنامه اندیشههای استاد شهید مرتضی مطهری انتشار شماره پنجم فصلنامه تماشاگه راز خبرگزاری رسا ـ شماره پنجم فصلنامه علمی تخصصی تماشاگه راز پژوهشنامه اندیشههای استاد مرتضی مطهری از سوی بنیاد علمی فرهنگی استاد شهید مرتضی مطهری منتشر شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا شجام بیستم - ۲۰۱۴ برزیل جنجال در سهشیر و خروسهای آبی/ انتشار خبر رسوایی اخلاقی بازیکن انگلیس و فرانسه
جام بیستم - ۲۰۱۴ برزیلجنجال در سهشیر و خروسهای آبی انتشار خبر رسوایی اخلاقی بازیکن انگلیس و فرانسهدو عضو تیمهای انگلیس و فرانسه به علت مشکلات اخلاقی اردوی تیم کشور خود را در جام جهانی با جنجال مواجه کردند به گزارش خبرگزاری فارس در شرایطی که تیم ملی انگلیس امروز سهشنبه درجام بیستم-2014 برزیل انتشار تصویر دلجویی مسی از کودک برزیلی
جام بیستم-2014 برزیلانتشار تصویر دلجویی مسی از کودک برزیلیستاره تیم ملی فوتبال آرژانتین با اهدای پیراهن و گرفتن عکس یادگاری با کودک برزیلی از وی دلجویی کرد به گزارش خبرگزاری فارس قبل از آغاز دیدار تیمهای فوتبال آرژانتین و بوسنی در جامجهانی 2014 برزیل بیتفاوتی لیونل مسی نسبتانتشار شماره جدید ویژه نامه فراسو
انتشار شماره جدید ویژه نامه فراسو خبرگزاری رسا ـ شماره جدید ویژه نامه فراسو نشریه تحلیلی معاونت ارتباطات و بین الملل جامعةالمصطفی صلی الله علیه و آله ویژه گروهک تروریستی داعش منتشر شد به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز خبر و اطلاع رسانی جامعةالمصطفی صلی الله علیه و آلهشماره جدید فصلنامه معارف رضوی و رسانه منتشر شد
شماره جدید فصلنامه معارف رضوی و رسانه منتشر شد خبرگزاری رسا ـ سومین شماره فصلنامه علمی تخصصی معارف رضوی و رسانه از سوی مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما منتشر شد به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما سومین شماره فصلنامه علمی تخصصی معارف رضوی و رس-
گوناگون
پربازدیدترینها