واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مدیریت مصرف آب با توصیه های آبکی میسر نمی شود- هومن محمدکرمی یکم تا هفتم تیرماه هرسال به نام هفته صرفه جویی در مصرف آب نامگذاری شده و متولیان این بخش نیز در نشست های خبری و سخنرانی ها،مردم را به کاهش مصرف آب تشویق می کنند اما واقعیت اینست که اگر این توصیه های آبکی و سرسری راهگشا بود ،اکنون نه تنها دغدغه تشنگی نداشتیم،چه بسا صادر کننده آب هم بودیم.
هر هدفی برای تحقق نیازمند مجموعه ای از برنامه ریزی هاست و با اقدامات یکسویه ،رسیدن به مقصد بسیار بعید خواهد بود و مدیریت مصرف آب نیز از این قاعده مستثنی نیست.
اقدامات فرهنگی برای کاهش مصرف آب هر چند لازم و ضروری است اما کافی نیست و باید کارهای عملی نیز به آن ضمیمه شود تا امیدواری برای رسیدن به نتیجه افزایش یابد.
این واقعیت وقتی نمود بیشتری می یابد که بدانیم بر اساس گفته های مسوولین بخش زیادی از آب شرب در شهری مانند بندرعباس بر اثر فرسودگی شبکه و مستهلک بودن شیرآلات و اتصالات عمومی مربوطه به هدر می رود و در حقیقت مردم تنها متهم هدر رفت آب نیستند.
از سوی دیگر اختصاص بخش قابل توجهی از آب تصفیه شده به کشاورزی که به گفته مدیر شرکت آب منطقه ای هرمزگان 90درصد آن به پای علف های هرز می رود نیز گواه دیگری است بر این نکته که فاجعه بی توجهی به آب فراتر از آن است که با جمله های کلیشه ای شخصیت های عروسکی برنامه کودک درمان شود.
حتی در خوش بینانه ترین حالت نیز اگر به مفید بودن برنامه های فرهنگی دلخوش کنیم باز هم باید کلی گویی را کمتر کرده و توصیه های کاربردی را ترویج داد.
وقتی مدیرعامل شبکه آب و فاضلاب هرمزگان بر این باور است که اگر هر شهروند روزانه 20لیتر در مصرف آب صرفه جویی کند بحران خشکسالی استان پشت سر گذاشته خواهد شد و نیازی به جیره بندی نخواهد بود باید در کنار آن چگونگی و دستورالعمل های کاربردی آن را نیز ترویج دهد.
هنوز فراموش نکرده ایم که در مقطعی متولیان وقتی دیدند از بابا برقی برای صرفه جویی در مصرف برق کار چندانی بر نمی آید دست به جیب شده و لامپ های کم مصرف را با صرف یارانه ای قابل توجه روانه منازل کردند تا فرهنگسازی جنبه عملی به خود بگیرد و مردم نیز پس از آن همین روند را ادامه دادند.
هم اکنون نیز چاره ای نیست جز اینکه به جای برگزاری همایش ها، مسابقه ها و چاپ بروشورهایی با شعار کاهش مصرف آب که هیچ پژوهشی نیز برای سنجش میزان اثربخشی آنها نشده ،منابع مالی صرف کمک گرفتن از تکنولوژی و در اختیارگذاشتن ابزارهایی مانند شیرآلات مجهز به کاهنده فشار و یا شیرهای هوشمند شود.
حتی در صورت عملی شدن این ایده ها ،متولیان تامین و توزیع آب نباید فراموش کنند که خود بیش از همه در این حوزه تاثیرگذارند و نمی توانند از مردمی که به عنوان مثال ساعت ها غفلت و بی توجهی از تعمیر لوله های ترکیده شبکه آب و سرازیر شدن آن به خیابان ها و معابر را می بینند توقع چندانی داشته باشند.
در حقیقت جان مایه این نوشتار درباره مایع حیات این است که ˈتوبه فرمایانˈ این بخش باید با اقدام جدی در زمینه ترمیم شبکه های پوسیده و یا پیشه گرفتن راهکاری اساسی برای جلوگیری از هدررفت 90درصدی آب در بخش کشاورزی، پیشگام نهضت عملی شدن شعارهای صرفه جویی در مصرف آب باشند و گرنه امید بستن به فرهنگسازی های یک هفته ای و مناسبتی راه به جایی نخواهد برد و بعید نیست زمانی برسد که پول نفت کشور را صرف خرید آب کنیم ،البته اگر در جهان کشوری پیدا شود که این سرمایه را به ارزانی ما بفروشد.ک/4
7192/668
* خبرنگار مرکز هرمزگان
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
04/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]