واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: شيطان در اروپا مقابل «حقوق بشريها» از روي نوزادان ميپرد!
تبعيضها و نگاه لطيف رسانههاي غربي به آيينهاي خشونتآميزي كه به چشمهاشان عادي شده است و در عوض فرصتجويي آنها در بهرهبرداري كينهجويانه از برخي مراسم و آيينهاي اسلامي، حقيقتي است كه به واقع در جهان امروزي دارد اتفاق ميافتد.
در اسپانيا مراسمي وجود دارد به نام «السالتو دلكولاچو» كه معنايش ميشود «جهش شيطان»؛ آييني كه اگر در كشوري مسلمان چون ايران برگزار ميشد، مشخص نبود كه موج نگراني فعالان حقوق بشر سرتاسر جهان كار و سرنوشتش را به كجا ميكشاند اما مراسم سالانه مذهبي «جهش شيطان» در روستاي «كاستريو دي مورسيا» اسپانيا 394 سال است كه تحت الطاف اين فعالان همچنان برگزار ميشود. در ظاهر ميتوان اين مراسم را با جشن چهارشنبهسوري ايراني مقايسه كرد با اين تفاوت كه به جاي تل آتش، اسپانياييها از روي تشكهايي ميپرند كه روي آنها سه، چهار نوزاد مظلوم خوابيده است.
به گزارش «جوان»، قدمت مراسم سنتي اسپانيايي پريدن از روي بچهها به سال 1620 ميلادي بازميگردد. از آن زمان تا كنون اين مراسم سنتي هر سال در اسپانيا برگزار ميشود، آن هم به بهانه بزرگداشت جشن كاتوليك «كورپس كريستي». در واقع جشن پريدن از روي بچهها ريشههاي مذهبي دارد. در اين مراسم كه چند روز پيش در اسپانيا برگزار شد، بچهها را روي تشك كنار هم ميچينند و دورشان گل ميريزند، سپس كشيش بالاي سر اين كودكان كه در همهمه جمعيت مات و مبهوت ماندهاند، دعا ميخواند و بعد مراسم شروع ميشود. مرداني كه به شكل شيطان خود را گريم كرده و لباس زرد و قرمز پوشيدهاند به ترتيب ميآيند و پشت سر هم از روي تشكها و نوزادان ميپرند. آنها سپس به دنبال جوانان ميافتند و در تعقيب و گريز سعي ميكنند آنها را شلاق بزنند. در حالي كه بعضي از نوزادها به شدت تحتتأثير اين فضاي شلوغ ترسيده و گريه و زاري ميكنند بعضي نيز خوابيدهاند و در مقابل جمعيتي كه در اطراف نظارهگر اين مراسم هستند، تنها به اتفاقاتي كه ميافتد ميخندند و با تلفن همراه و دوربينهايشان عكس ميگيرند. اين مراسم در وهله اول به يك آيين قرون وسطايي شباهت دارد؛ سايت روزنامه گاردين انگليس تصاوير اين مراسم اسپانيايي را منتشر كرده و جالب است كه برخي كاربران نيز با اولين نگاه به تصاوير اين مراسم آن را نقد كردهاند. اما اينكه چرا چشم فعالان حقوق بشر از ديدن اين عكسها تا به حال متأثر نشده، جاي سؤال دارد. كاربري نوشته است: «اين تصاوير نشان ميدهد كه به اسم دين هيچ محدوديتي در اعمال برخي انسانهاي ديوانه وجود ندارد.» كاربري ديگر با آزاردهنده خواندن اين تصاوير گفته است: «بله درست است كه همه مواظب هستند و احتمال بروز خطا در نمايش اين آدمها بسيار كم است اما هيچ چيز غير ممكن نيست، اگر ربط مذهبي مراسم را كنار بگذاريم. تصور كنيد كه همسايهتان بچهاي را روي زمين خوابانده و هي از روي او ميپرد. آيا اين حركت نگرانتان نميكند؟»
با تمام اين اوصاف مراسم سنتي «جهش شيطان» آن هم با ريشههاي كاتوليكش و داستانها و باورهايي كه به آن گره خورده، هر ساله بدون كوچكترين نگراني مدعيان حقوق بشر برگزار ميشود. اينجا ديگر پاي كودكان و نوزادان بيزباني در ميان است كه بيشك قرار گرفتنشان در چنين موقعيتي بايد نگراني فعالان حمايت از حقوق كودكان را هم برانگيزد، اما «السالتو دلكولاچو» بيش از 300 سال است كه دارد بدون دغدغه و مداخله آنها برگزار ميشود. اگرچه نه آيين «جهش شيطان» و نه برخي آيين و رسوم خشونتآميز و توجيهناپذير در دين اسلام كه حتي بسياري از علماي مذهبي نيز آنها را نقد و نكوهش كردهاند به هيچ وجه پذيرفته نيست اما اينجا اين سؤال مطرح ميشود كه اگر احياناً اين مراسم و نظاير آن در كشورهاي اسلامي برگزار ميشد، چه وصلههاي ناجوري كه به دين اسلام و باورها و سنتهايش نميچسبيد. كما اينكه بسياري از مناسبات و آيينهاي مذهبي در كشورهاي اسلامي به شكلي ويژه مورد توجه اين گروهها و رسانههايشان قرار گرفته و بعضاً از آنها به عنوان مصداقهاي خشونت در اسلام ياد شده است. نظير چنين مراسمي در كشورهاي غربي نيز كم نيست. سؤال برانگيزتر از آنچه در مراسم سنتي «جهش شيطان» رخ ميدهد، جشنواره «گريندارپ» يا كشتار دلفين در دانمارك است كه حتي تماشاي تصاويرش نيز هر بينندهاي را به شدت متأثر ميكند. در اين مراسم عجيب، جواناني كه به سن 20 سالگي رسيدهاند با تلهگذاري، دلفين و نهنگهاي شكم سفيد آتلانتيكي را به دام مياندازند و به شكل وحشيانهاي ميكشند تا ثابت كنند پا در بزرگسالي گذاشتهاند! اين سنت مهم و ديرينه اسكانديناويها است.
اين تبعيضها و نگاه لطيف رسانههاي غربي به آيينهاي خشونتآميزي كه به چشمهاشان عادي شده است و در عوض فرصتجويي آنها در بهرهبرداري كينهجويانه از برخي مراسم و آيينهاي اسلامي، حقيقتي است كه به واقع در جهان امروزي دارد اتفاق ميافتد. ميزان قدرت رسانه را ميتوان از همينجا گمانهزني كرد؛ اينكه امروزه جهان براي پيدا كردن مصداقهاي واژه خشونت در سنت هميشه تمايل دارد كه دين اسلام را پاي ميز محاكمه بكشد.
نویسنده : الناز خماميزاده
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: 02 تير 1393 - 22:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]