واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ خرداد ۱۳۹۳ (۱۴:۴۳ب.ظ)
تأثير تورم بر توزيع درآمد و عملکرد سياستهاي جبراني بحث توزيع درآمد يکي از مهمترين مباحث اقتصادي بهشمار ميرود و در اين زمينه تحقيقات بسياري در تمام کشورها صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاري موج، در فصلنامه پژوهش ها و سياست هاي اقتصادي، گزيده اي از مقاله تأثير تورم بر توزيع درآمد و عملکرد سياستهاي جبراني را در زير مي خوانيد.
هدف اصلي در اين تحقيق بررسي تأثير نرخ تورم بر توزيع درآمد و عملکرد سياستهاي جبراني دولت ميباشد. در اين خصوص از الگوهاي عوامل مؤثر بر ضريبجيني و سهم بيستکهاي درآمدي استفاده شد، الگوي ضريبجيني با استفاده از روش حداقل مربعات (OLS) و الگوي عوامل مؤثر بر بيستکها با استفاده از روش رگرسيونهاي به ظاهر نامرتبط (SUR) برآورد شدند. نتايج حاصل از برآورد مدل شاخص جيني نشان داد متغيرهاي تورم، بيکاري، مخارج دولت و نسبت سهم 10 درصد گروه درآمدي بالا به 10 درصد فقير روي نابرابري تأثير منفي داشته و با افزايش يارانه کالاهاي اساسي و سهم 40 درصد فقير نابرابري بهبود مييابد. بهمنظور تجزيهوتحليل دقيقتر تأثير متغيرها بر نابرابري از الگوي عوامل مؤثر بر بيستکها استفاده شده است. نتايج حاصل از اين الگو نشان داد که افزايش نرخ تورم، نرخ بيکاري، يارانه کالاهاي اساسي و نسبت سهم 10 درصد ثروتمند به 10 درصد فقير بهنفع بيستکهاي با درآمد بالا بوده و به افزايش نابرابري منجر ميشود و افزايش در سهم 40 درصد فقير به نفع بيستکهاي با درآمد پايين بوده و به کاهش نابرابري ميانجامد.
وضعيت توزيع درآمد در جوامع مختلف تنها از لحاظ اقتصادي اهميت ندارد ، بلکه در ابعاد سياسي و اجتماعي نيز حائز اهميت است. تجربه هاي گذشته و متنوع رشد و توسعه نيز اين واقعيت را بيان مي کند که موفقيت اقدامات بلندمدت و پايدار حکومت ها در زمينه رشد و توسعه اقتصادي جامعه مشروط به لحاظ نمودن آثار و پيامدهاي توزيعي سياست ها از جمله توزيع عادلانه درآمد در جامعه مي باشد. مشکل توزيع درآمد اغلب از ديد مسا ئل عدالت اجتماعي و فقر مورد توجه قرار مي گيرد و اين امر موجب شد تا راه حل هاي کوتاه مدت براي رفع اين مشکل توصيه شود، در حالي که پديده نابرابري توزيع درآم د به دليل مقاومت نيروهاي دروني از خود پايداري نشان مي دهد و اجراي سياست هاي کوتاه مدت و بدون شناخت عوامل تأثيرگذار پيامدهاي نامطلوبي بر توزيع درآمد و رشد اقتصادي به دنبال دارد، بنابراين براي مقابله با مشکل توزيع ناعادلانه درآمد مي بايست عوامل مؤثر بر آن را شناخت و با توجه به تأثير آنها بر توزيع درآمد به اتخاذ سياست هاي مناسب در راستاي بهبود نابرابري در سطوح و دهک هاي مختلف جامعه اقدام نمود.
نويسندگان:
-دکتر اکبر کميجاني استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
-فريدون محمدزاده؛ بالاتر از چهار راه جهان کودک بانک اقتصاد نوين شعبه آفريقا
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]