واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی: شیخ سلار فتاوای انقلابی دارد تبریز - ایرنا- نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز گفت: شیخ سلار فتاوای انقلابی در عصر خود دارد.
آیت الله محسن مجتهد شبستری روز سه شنبه در کنگره شیخ سلار در تالار وحدت دانشگاه تبریز، افزود: وجوب نماز جمعه در زمان آل بویه و تحریم آن در سلسله سلجوقیان از جمله فتوای انقلابی شیخ سلار بوده است.
وی گفت: شیخ سلار بر لزوم ولایت فقیه در تشکیل حکومت و تاکید به آن و نرخ گذاری کالاها برای جلوگیری از گرانفروشی را جایز اعلام کرد.
امام جمعه تبریز با بیان اینکه فتوا در طول تاریخ تاثیرات و تحولات مختلفی را ایجاد کرده است، گفت: علم فقه و فتوا در واقع نفوذ در دل هاست و تاثیرات و نمونه های آن را در تاریخ بسیار دیده ایم.
آیت مجتهد شبستری خاطر نشان کرد : فتوای تحریم و حرام کردن تنباکو توسط آیت الله میرزای شیرازی از موارد دیگری است که با اجرای آن توسط مردم، بیگانگان عاجز ماندند.
وی افزود: می توان به فتوای شیخ شلتوط مفتی الازهر مصر در خصوص به رسمیت شاختن مذهب شیعه به عنوان یکی از مذاهب اسلامی اشاره کرد که نقش مهمی در اتحاد اسلامی داشت.
امام جمعه تبریز اظهار کرد: امام خمینی (ره) نیز نظام سلطنتی را با فتاوا، پیام ها و رهبری خود به زباله دان تاریخ افکند و موجب به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی و تحولات جهانی شد.
وی همچنین با اشاره به فتوای اخیر آیت الله سیستانی در عراق برای مقابلع ملت با گروهک تروریستی داعش، گفت: در شرایطی که استکبار جهانی تکفیری ها و داعشی ها را اجیر و به عراق فرستاده است، نفوذ حکم علما خود را به خوبی نشان داده و موجب شکست آنها خواهد شد.
وی افزود: بعد از این فتوا دیدیم چگونه صفوف میلیونی مردم عراق در اطاعت از مرجع تقلید به خیابان ها آمده و تقاضای پیوستن به ارتش عراق را کردند.
وی گفت: شیخ صدوق، شیخ مفید و شیخ طوسی موسس فقه هستند و به عقیده برخی سیر و تطور فقاهت به 10 دوره تقسیم می شود که شیخ انصاری ها و در ادامه در عصر معاصر به حضرت امام (ره) می رسد.
دبیر کنگره شیخ سلار و مدیر کل اوقاف و امور خیریه اذربایجان شرقی نیز گفت: علما ستون هایی از نور برافشانده و خوش درخشیدند و نام آسمانیان را در زمین جاودانه کردند.
حجت الاسلام سیدشهاب الدین حسینی اظهار کرد: علما بر شب تیغ کشیدند تا آفتاب سرزند و زندگی سربرآورد.
به گفته وی قرآن علما را عزیزترین مردم پس از پیامبران و امامان معرفی و مجالست با آنان را فضیلت می داند.
وی همچنین هدف از برگزاری این بزرگداشت را تجلیل از بزرگان مدفون در آذربایجان برای ایجاد فضای معنوی و فرهنگی در استان آذربایجان شرقی دانست.
حجت الاسلام حسینی یادآوری کرد: بیش از 100 مقاله به دبیرخانه کنگره ارایه شده بود که یازده مقاله برگزیده و دو مقاله ارایه شد.
رییس دانشگاه تبریز نیز در این کنگره گفت: مرکزیت علمی تبریز در طول تاریخ و همچنین دانشگاه و حوزه در دل هم و گاهی دوشادوش هم دو بال پیشرفت بودند.
محمدرضا پورمحمدی اظهار کرد: در دوره جمود اروپاییان در خطه آذربایجان ربع رشیدی نماد بالندگی علم و دانش و پیشرفت ایران بود.
وی همچنین افزود: تبریز در طول تاریخ مهد پرورش علمای بزرگ بوده و اگر به هر گوشه از تاریخ، تمدن، علم و هنر این دیار نظر بیافکنیم نمونه های کاملی از فقاهت، شجاعت و رادمردی را می توان پیدا کرد.
وی گفت: به باور بزرگان، این دیار از این حیث در عالم اسلام کم نظیر بوده و شیخ سلار یکی از همین عالمان است.
در این کنگره از کتاب سالار فقیهان شیخ سلار دیلمی توسط ˈهادی هاشمیانˈ و اداره کل اوقاف و امور خیریه آذربایجان شرقی رونمایی شد.
ابوعلی حمزه بن عبدالعزیز دیلمی معروف به شیخ سلار دیلمی، اولین فقیه شیعه ایرانی از فقیهان شیعی برجسته قرن پنجم اوایل عصر غیبت کبری است.
زمان ولادت او مشخص نیست، ولی وفات وی در سال 463 قمری در قریه خسروشاه در نزدیکی تبریز بوده که در همانجا به خاک سپرده شده است.
وی را شاگرد شیخ مفید و به ویژه سید مرتضی دانسته اند.
از جمله معاصران سلار دیلمی می توان به شیخ طوسی، ابوعبدالله جعفر بن محمد دوریستی، یعقوب بیهقی، نظام الدین صهرشتی، ابویعلی جعفری، ابوالعباس نجاشی اشاره کرد.
از شاگردان او نیز می توان به ابوعلی طوسی، ابوالصلاح حلبی، ابوالصمصام ذوالفقار حسنی علوی مروزی، ابوالکرام مبارک نحوی، ابوالفتح کراجکی و قاضی ابن براج طرابلسی اشاره کرد.
وی نظرات فقهی خاصی از جمله در خصوص وجوب تکبیرات، حکم خوردن خاویار (تخم ماهی)، حقوق مالی زن، استلام حجرالاسود، رد مازاد فرض به زوجه، بطلان دو و سه طلاق در یک مجلس، ازدواج با اهل کتاب، کیفر سقط جنین، دیه زن و مرد، تعلیق در عقود و ایقاعات، حکم تسلیم کالای مؤجل قبل از رسیدن اجل، وضعیت تصرفات ناقل عین مرهونه از سوی راهن، داشت.
فکر و اندیشه سیاسی شیخ سلار دیلمی نیز قابل توجه است و یکی از دیدگاه های بدیع وی درباره ولایت فقیه است.
وی در باب امر به معروف و نهی از منکر با صراحت اذعان می کند که ائمه معصومین (ع) اقامه احکام در میان مردم را به فقیهان شیعه تفویض کرده اند.
از تألیفات سلار دیلمی می توان به المراسم العلویه فی الاحکام النبویه، الرد علی ابی الحسن البصری فی نقض الشافی، جوابات المسائل السلاریه، المقنع فی المذهب، التقریب (التهذیب) در اصول فقه، التذکره فی حقیقه الجوهر و العرض و الابواب و الفصول فی الفقه اشاره کرد.
مقبره شیخ سلار در شهر خسروشاه در 30 کیلومتری تبریز مرکز آذربایجان شرقی واقع شده است.
7223/587
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]