واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
کشاورزی بستر سلامت و امنیت غذایی تهران- ایرنا- بیست و هفتم خرداد به فرمان امام خمینی جهاد سازندگی با هدف رفع محرومیت و آبادانی کشور شکل گرفت و پس از مدتی با وزارتخانه کشاورزی ادغام شد. صنعت کشاورزی مقوله ی مهمی در راه رسیدن به توسعه ی پایدار محسوب می شود و فراهم کننده ی بستری مناسب برای سلامت و امنیت غذایی است.
رژیم پهلوی به نظام اقتصادی مبتنی بر کشاورزی و روستانشینی اعتقاد چندانی نداشت و بیشتر رویکرد این حکومت به فرهنگ شهرنشینی و صنعت مونتاژ بود، این موضوع سبب بیکاری در روستاها و مهاجرت آنان به شهرها شد که لطمه ی جبران ناپذیری را به کشاورزی، بافت اجتماعی و فرهنگی وارد ساخت.
تجربه ی تاریخی فرآیند پیشرفت در کشورهای توسعه یافته نشان داده که توسعه ی روستایی ضرورتی بنیادی برای توسعه ی ملی است و میبایست در اولویت برنامههای توسعه قرار گیرد. در همین راستا، در دهههای پیش، تلاشهای فراوانی در کشورهای در حال پیشرفت برای توسعه ی منطقه های روستایی و بهبود وضعیت روستاییان از راه اتخاذ و اجرای استراتژیهای مختلف انجام شده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ضرورت تشکیل نهادی مستقل و مردمی برای محرومیت زدایی از روستاییان و عشایر و توسعه ی کشاورزی در بخش های مختلف کشور به یک نیاز اصلی تبدیل شد، برای نخستین بار اندیشه ی تشکیل جهاد سازندگی، به صورت اعزام گروه های کوچک دانشجویی به منطقه های محروم روستایی با پیشنهاد یکی از اعضای هیات علمی دانشکده ی فنی دانشگاه تهران شکل گرفت.
گروه های دانشجویی برای اداره و رسیدگی به مناطق محروم و دورافتاده مانند سیستان و بلوچستان، کردستان، مسجد سلیمان، خوزستان و چهارمحال بختیاری با امکانات ارتش اعزام شدند.
این طرح در اردیبهشت 1358 هجری خورشیدی، در دانشگاه های ایران به نظرخواهی گذاشته شد که موافقت دانشجویان را به همراه داشت.
پس از آن، شهید بهشتی این طرح را به اطلاع امام خمینی رساند. ایشان نیز با آگاهی از اهمیت توسعه ی روستا در تامین استقلال سیاسی و اقتصادی در 27 خرداد 1358 خورشیدی فرمان تشکیل نهادی مستقل و مردمی به نام «جهاد سازندگی» را صادر کردند.
اساسنامه ی طرح تشکیل وزارت جهاد تهیه و در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و در کمیسیون ویژه ی جهاد مورد بررسی قرار گرفت و بعد از گذراندن مراحل و اصلاحاتی جهت تصویب آماده شد. کلیات طرح در سه فصل شامل اهداف، وظایف و مقررات عمومی با 11 ماده و پنج تبصره در جلسه ی هفتم آذر 1362 هجری خورشیدی مجلس به تصویب نهایی و در 17 آذر همان سال به تأیید شورای نگهبان رسید.
جهاد سازندگی یک نهاد مردمی و انقلابی است که از ویژگی ها مهم آن می توان به حضور در فعالیت های اضطراری و قدرت جابه جایی با توجه به روحیه همکاری بخش ها و منطقه ها، در جهت نیل به هدف های کلی جهاد، توانایی پذیرش مأموریت بر مبنای ضرورت ها و نیازهای انقلاب اسلامی، سادگی و بی آلایشی و پرهیز از تشریفات غیر ضروری، ایجاد فضای مناسب جهت رشد و ارتقای نیروها، در ابعاد فرهنگی و تخصصی، خدمت به محرومان و روستاییان با اولویت دادن به مناطق دور دست و مستعد اشاره کرد. هدف نهایی جهاد نیز تحول فرهنگی و انسانی جامعه ی روستایی محسوب می شود.
براساس قانون برنامه ی سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به منظور ارتقای بهره وری و کارایی نیروی انسانی و مدیریت دستگاه های اجرایی، حذف موازی کاری ها و تجمع امور کشاورزی، دام، توسعه و عمران روستایی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، لایحه ی ادغام وزارت جهاد سازندگی و وزارت کشاورزی و تشکیل وزارت جهاد کشاورزی را تهیه کرد که این لایحه در ۲۶ مرداد ۱۳۷۹ هجری خورشیدی با قید یک فوریت در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و در ۶ دی همان سال به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید و سرانجام شورای نگهبان در ۱۰ دی ۱۳۷۹ هجری خورشیدی آن را مورد تایید قرار داد.
توسعه ی کشاورزی از ویژگی های توسعه ی اقتصادی پایدار به شمار می رود که لازمه ی آن توجه ویژه به این بخش اصلی و منطقه های روستانشین است.
بخش کشاورزی از اهمیت بالایی در اقتصاد یک کشور برخوردار است، به طوری که 80 درصد نیازهای غذایی جمعیت یک سرزمین را تامین می کند و یک چهارم جامعه در این صنعت به فعالیت می پردازند.
صنعت کشاورزی نقش بزرگی در توسعه ی اقتصادی و توسعه ی اجتماعی یک جامعه ایفا می کند، این بخش می تواند با برنامه ریزی های بلند مدت در آینده ی نزدیک جایگزین مناسبی برای صادرات نفت کشور باشد.
شعار هفته ی جهاد کشاورزی در 1393 هجری خورشیدی «کشاورزی ،مدیریت جهادی،سلامت و امنیت غذایی»
انتخاب شده است تا با توجه به شعار سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» مجموعه ی جهاد کشاورزی بیش از پیش فعال شود زیرا با توجه به پیشینه ی تشکیل آن، جهاد کشاورزی با مدیریت جهادی معنا پیدا می کند.
گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**م.ش**2002**9131
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]