واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۴:۱۲ب.ظ)
آغاز بهره برداري از تونل اميرکبير از فردا فردا و در آستانه سالروز ولادت مولي الموحدين اميرالمومنين(ع)، تونل اميرکبير طي مراسمي با حضور شهردار تهران و جمعي از مقامات لشگري و کشوري، به بهره برداري مي رسد.
به گزارش خبرگزاري موج، تونل اميرکبير در شرق بازار تهران، حدفاصل سه راه امين حضور تا بزرگراه امامعلي(ع) احداث شده است.
اين معبر زيرزميني بعد از عبور از زير خيابان 17 شهريور و خيابان شکوفه، تا ميدان کلانتري امتداد مييابد و پس از آن در تقاطع خيابان دروديان با خيابان نيکنام به دوشاخه مجزا تقسيم مي شود.
بر اين اساس، شاخه جنوبي از زير خيابان نيکنام به مسير جنوب به شمال بزرگراه امام علي(ع) متصلشده و شاخه شمالي در امتداد خيابان دروديان به مسير شمال به جنوب اين بزرگراه دسترسي دارد.
بهاين ترتيب نهتنها بخشي از بارسنگين ترافيک منطقه بازار (سه راه امين حضور) به طولاني ترين بزرگراه شمالي- جنوبي پايتخت منتقلميشود بلکه با پيشبيني يک خط حمل و نقل اضطراري درجهت حرکت از بزرگراه امامعلي(ع) به سمت منطقه بازار، براي دسترسي سريع به قلب اقتصادي پايتخت در مواقع بحراني نيز چاره انديشي شده است.
همچنين ارتباط منطقه بازار با اين معبر حمل و نقلي مهم در آينده، مواهب ترافيکي تونل اميرکبير را دوچندان خواهد کرد.
گفتني است منطقه بازار بهعنوان يکي از هستههاي اوليه شکلگيري شهر تهران، از جمعيت شناور قابل توجه و تقاضاي قابلملاحظهاي براي سفرهاي درون شهري برخوردار است. فقر شديد اين مناطق بهلحاظ ارتباط با شبکه بزرگراهي پايتخت، سبب افزايش زمان سفرهاي درون شهري و تمرکز ترافيک بر معابري همچون خيابانهاي ري، پيروزي و محلاتـي شدهاست.
بر اين اساس، با زيربار رفتن تونل اميرکبير، حجم زيادي از ترافيک منطقه بازار و معابر شرياني موجود در مناطق مرکزي پايتخت به بزرگراه امام علي(ع) هدايت شده و در بزرگراه ها و معابر مرتبط با آن توزيع مي شود. درواقع ارتباط بزرگراه امامعلي (ع) با تونل اميرکبير نفع متقابلي براي هر دو پروژه خواهدداشت.
آنچه پروژه تونل اميرکبير را از ساير پروژههاي تونلي شهر تهران متمايزساخته، اجراي توأمان عمليات حفر تونل و احداث زيرگذر است که درنهايت سبب اتصال جبهههاي کاري زيرسطحي و سازهاي بهيکديگر شده است. ضمنا تونل اميرکبير همانند تونل نيايش به صورت آب بند کامل احداث شده است اما علاوه بر بهرهگيري از لايههاي آببند و سيستمهاي زهکش که خشکبودن تونل در طول دوره بهرهبرداري را تضمين ميکنند، شبکه جمعآوري و هدايت آبهاي سطحي آن نيز از ويژگيهاي فني خاصي برخوردار است.
درواقع تمام روانآب هايي که در اثر شستشوي تونل يا بهدلايل ديگر در انهار موجود در تونل جاريميشوند، پيش از خروج و پيوستن به کانالهاي اصلي جمعآوري و هدايت آبهايسطحي، وارد سيستمهاي مکانيکي جداسازي آب و روغن ميشوند تا از اثرات مخرب ورود روغن به سفرههاي آب زيرزميني پيشگيريشود.
در اين معبر زيرزميني 9 راه خروجي تعبيه شده است که با بهره گيري از6 درب دسترسي به تونل جنوبي و 3 شفت خروجي به تراز صفر، وظيفه تخليه اضطراري شهروندان در مواقع بحراني را برعهده دارند. در احداث تونل اميرکبير، بتنهاي خود متراکم در حجم زيادي از ديواره و سقف تونل مورد استفاده قرار گرفتهاست؛ ضمناينکه استفاده از لامپهاي مادونقرمز نيز سرعت دستيابي بتن به گيرشنهايي را تا حد قابلتوجهي افزايشداده و در مقاطعي از اجراي عمليات لاينينگ، باعث صرفهجويي زماني قابل ملاحظهاي شدهاست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]