واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۰:۴۹ق.ظ)
بهره برداري از نيروگاه تاريک آغاز شد با اتمام موفقيت آميز تست هاي هر دو ژنراتور نيروگاه تاريک، اين نيروگاه با حضور معاون وزير نيرو به بهره برداري رسيد.
مهندس سيد محمدرضا رضازاده، مديرعامل شرکت توسعه منابع آب و نيروي ايران با اعلام اين خبر افزود: پس از ساخت سد تاريک در استان گيلان در دهه 40، اين امکان وجود داشت که از جريان خروجي آب اين سد براي توليد برق استفاده کرد.
وي افزود: در سال 1382 بازنگري مطالعات ساخت اين نيروگاه مجددا انجام و در سال 1388 عمليات اجرايي احداث نيروگاه در اين سد رسما آغاز شد.
مديرعامل شرکت توسعه آب و نيروي ايران اضافه کرد : اين نيروگاه داراي دو واحد 5/1 مگاواتي است و در آن براي اولين بار توربين کاپلان افقي توسط متخصصين داخلي نصب شده است.
وي در خصوص ويژگي هاي اين نوع از توربين ها گفت: توربين هاي کاپلان نوع ديگري از توربين هاي عکس العملي هستند که معمولا براي هدهاي پايين به کار مي روند. در اين نوع توربين مي توان علاوه بر قابليت تنظيم تيغه هاي راهنما از پره هاي قابل تنظيم رانر استفاده کرد که در اين صورت جريان ورودي آب و سرعت حرکت توربين به صورت مضاف قابل تنظيم است.
وي ادامه داد: توربين پيش بيني شده براي نيروگاه سد تاريک از نوع کاپلان پيت يا حبابي با محور افقي است. در حالت متعارف در اين نوع واحدها ژنراتور داخل محفظه حبابي و در مسير عبور آب بالادست قرار دارد ولي با توجه به نوع طراحي ساختمان نيروگاه سذد تاريک و محدوديت فضا، براي تغيير جهت نيروي توليدي توربين همچنين افزايش سرعت به 750 دور بر دقيقه از يک گيربکس مخروطي استفاده شده و ژنراتور به صورت عمودي بر روي بدنه توربين نصب مي شود. به اين ترتيب دسترسي به ژنراتور به سهولت و از بالاي محفظه حبابي امکان پذير است.
وي ادامه داد: سرمايه گذاري کمتر و گسترده ما را در برابر پدافند غيرعامل مقاوم تر خواهد کرد. نيروگاه هاي کوچک سرمايه کمتري مي خواهد و اين مي تواند بخش خصوصي ر ا براي حضور در اين پروژه ها تشويق کند.
مهندس رضازاده با اشاره به فرمايشات مقام معظم رهبري در خصوص اقتصاد مقاومتي اضافه کرد: ما بايد درون زا و برون گرا باشيم؛ يعني از ظرفيت هاي دروني بهره گيريم و با کشورهاي ديگر نيز تعامل داشته باشيم.
وي با اشاره به تضمين دولت در خريد برق نيروگاه هاي واگذار شده به بخش خصوصي مي تواند با سرمايه گذاري در نيروگاه ها برق توليدي را به قيمت 440 تومان براي هر کيلووات ساعت به صورت تضميتني به دولت بفروشد. از اين رو نيروگاه هايي کوچک با توجه به حمايت هاي وزارت نيرو و دولت بهترين فرصت براي سرمايه گذاري و مشارکت بخش خصوصي به شمار مي رود.
مهندس ميداني معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا گفت: در حال حاضر ميانگين توليد برق از انرژي هاي پاک در جهان 15 درصد و در ايران اين رقم تنها 5.5 درصد با توليد 10 هزار و 700 مگاوات ساعت برق است که ما مي توانيم اين ميزان را به 32 هزار مگاوات ساعت برق برسانيم.
وي با بيان اينکه بايد شرايط براي حضور بخش خصوصي فراهم شود، تصريح کرد: وزارت نيرو سياست تشويقي براي سرمايه گذاري بخش خصوصي تبيين کرده تا مشارکت ها در اين بخش توسعه يابد.
مهندس رهبري مجري طرح نيروگاه تاريک هم در اين مراسم با اشاره به اينکه در حال حاضر طرح هايي را در دست مطالعه داريم، گفت: در حال حاضر طرح هايي را با ظرفيت 60 مگاوات ساعت با سرمايه فاينانس در حال اجرا و طرح هايي را با ظرفيت 240 مگاوات ساعت در شمال و شمالغرب کشور در حال مطالعه داريم و اميدواريم بتوانيم 100 مگاوات ساعت آن را با سرمايه گذاري بخش خصوصي احداث کنيم.
وي افزود: جهت گيري اصلي ما اين است تا نيروگاه هاي زير 10مگاوات ساعت را به بخش خصوصي واگذار کنيم و سعي مي کنيم نيروگاه هايي که ظرفيت بيشتري دارند را با منابع مالي ديگر از جمله فاينانس اجرا کنيم.
مهندس محمود تقيه مدير پروژه نيروگاه تاريک از توسعه اين نيروگاه در آينده خبر داد و گفت: در حال حاضر نيروگاه تاريک با ظرفيت سه توان توليد 16.5 گيگاوات ساعت برق را دارد و براي افزايش توليد طرح توسعه براي ساخت يک نيروگاه سه مگاواتي ديگر در جناه راست در دست مطالعه است.
وي با اشاره به هزينه هاي ساخت اين نيروگاه افزود: 6 ميليارد تومان هزينه خريد و نصب تجهيزات اصلي و به طور کلي 10 ميليارد تومان هزينه ساخت نيروگاه تاريک شده است که بيش از 50 درصد اين پروژه در بخش تجهيزات بومي سازي شده است.
نيروگاه تاريک که بر روي سد تنظيمي به همين نام ساخته شده است در 30 کيلومتري شهرستان رشت و در استان گيلان قرار دارد و سالانه توان توليد 16.5 گيگاوات ساعت برق را دارد. اين نيروگاه که از آب ذخيره شده در پشت سد تاريک استفاده مي کند، آلودگي زيست محيطي و مصرف سوخت ندارد. برق توليدي در اين نيروگاه مي تواند به طور ميانگين به پنج هزار و 700 خانوار منطقه برق برساند. در جريان ساخت اين نيروگاه 14 ميليارد تومان هزينه صرف شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]