واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
«یار مهربان»، یاریگر کودک
کتاب امنترین پناهگاه برای کودک و نوجوان است و اهمیت این موضوع زمانی روشنتر میشود که مطالعه به نیاز معنوی کودک تبدیل شود.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، کتاب امنترین پناهگاه برای کودک و نوجوان است و باید این نکته مورد توجه ویژه خانوادهها قرار گیرد. اگر مطالعه به نیاز معنوی کودک تبدیل نشود و در این زمان است که ذهن او تهی خواهد شد و راه برای نفوذ بدیها باز میشود. در واقع عادت به مطالعه راهی غیر مستیم برای پاسخگویی به نیازهای روحی کودکان است که میتواند آنها را برای زندگی آینده آماده کند. کنجکاوی و اشتیاق به دانستن در سرشت کودک است، اما برای کتابخوان شدن او کافی نیست، برای رسیدن به این هدف باید عوامل گوناگونی با هم جمع شوند. این عوامل طیف وسیعی را در بر میگیرند که یک سوی آن محیط خانه و آموزشگاه است و سوی دیگر آن برنامههای کلان ملی است.
برای این منظور استفاده از ظرفیتهای بخش کودک در دستور کار اصلی برنامه 93 اداره کتابخانههای عمومی استان قرار گرفته تا بتوانند در این راستا قدم بردارند. در این مسیر، افراد گوناگونی از جمله مسئولان، کتابداران، خانوادهها و کودکان به نوبه خود نقش بازی میکنند. به همین خاطر به بخش کودک کتابخانه مرکزی همدان رفتم و با عوامل گفتوگویی در این رابطه داشتم. کتابدار بخش کودک کتابخانه مرکزی همدان اظهار داشت: اگر کودک از کودکی در خانواده با کتاب سرو کار داشته باشد و مادر و پدر در فرصتهای مختلف برای او کتابهای مختلف از جمله کتاب داستان بخوانند کودک با کتاب انس پیدا میکند و به مطالعه علاقهمند میشود. فاطمه رستگاری به نقش مهم آموزگاران در ترویج فرهنگ کتابخوانی در کودکان و نوجوانان اشاره کرد و گفت: آموزگاران میتوانند فضای کلاس را با قصهخوانی، داستانخوانی، مراجعه به کتابخانه مدارس برای یافتن جواب سئوالات کودکان و ... آنها را تشویق به کتابخوانی کند. وی محیط کتابخانهها و کتابداران را یکی از عوامل در علاقهمند کردن کودکان برشمرد و عنوان کرد: با ایجاد محیطی ویژه و متناسب با روحیه و سلیقه کودکان و نوجوانان میتوانیم آنها را به سمت کتابخوانی سوق دهیم. رئیس کتابخانه مرکزی همدان استفاده از ظرفیتهای بخش کودک را یکی از برنامههای اصلی کتابخانه مرکزی در سال 93 برشمرد و اظهار داشت: امسال توانستیم فضای بخش کودک کتابخانه مرکزی را از 113 متر مربع به 230 متر مربع ارتقا دهیم و این بخش از تکشیفتی به دوشیفتی تبدیل شد.
مهداد جعفری به ارتقای خوبی در زمینه شاخص کتاب در بخش کودک این کتابخانه اشاره کرد و گفت: تعداد کتاب بخش کودک را توانستیم به 16 هزار نسخه کتاب ارتقا دهیم. وی عنوان کرد: بخش کودک و نوجوان کتابخانه مرکزی برای افراد زیر 14 سال است که در دو فضای مجزا برای کودک و نوجوان ساماندهی شده و بالای یکهزار نفر عضو دارد. رئیس کتابخانه مرکزی همدان یکی از راههای علاقهمند کردن کودکان و نوجوانان را توجه به برنامههای فرهنگی دانست و دانست: در این راستا در حال برقراری تعامل با مهدهای کودک و مدارس هستیم و این موضوع مورد استقبال خوبی قرار گرفته است. وی گفت: وجود این بخشها در کتابخانهها در راستای ترویج فرزندان به کتابخوانی واجب است چراکه با مراجعه اعضای خانواده به کتابخانهها، فرزندان آنها میتوانند از این بخش استفاده کنند. جعفری اضافه کرد: برای جذب کودکان به کتابخوانی و کتابخانه برنامههایی از جمله قصهخوانی، مسابقه فرهنگی، فعالیتهای از جمله مسابقات نقاشی، اسباببازی، خمیربازی، مداد شمعی برای نقاشی و خانهسازی، تزیینات متناسب با فضای کودکانه همراه با رنگ و سلیقه بچهها تدارک دیده شده است. چرخی در بخش کودک کتابخانه زدم تا با امکانات این بخش آشنا شوم، با پسری به نام «محمد» که کلاس ششم بود گفتوگویی کردم. محمد که روز اول حضورش در کتابخانه بود، افزود: خواهرم هر روز به کتابخانه میآید و من هم دوست دارم همیشه با او به اینجا بیایم. وی اضافه کرد: تنها مشکل من برای حضور در این بخش این است که صبح مجبورم مدرسه بروم و کتابدار این بخش گفته بخش کودک تنها صبحها باز است به همین خاطر نمیتوانم همیشه به کتابخانه بیایم.
این گفته محمد برخلاف خبری بود که رئیس کتابخانه مرکزی از دو شیفت شدن این بخش داده بود!!! محمد گفت: این بخش مشکلی دیگری که دارد این است که از کتابهای مقطع ششم تعداد محدودی کتاب وجود دارد و با توجه به علاقهای که من از مطالعه دارم پاسخگوی نیازم نیست. مادر محمد که به همراه او به کتابخانه آمده بود وجود این بخش را بسیار خوب ارزیابی کرد و با تأکید بر این موضوع که کودکان به همراه کتاب درس زندگی را میآموزند اظهار داشت: در داستانهای تاریخی کودکان فرصتهای استثنایی زندگی در گذشته را مییابند و داستانهای علمی ـ تخیلی آنها را به تفکر و اندیشه درباره آینده وامیدارند. وی تصریح کرد: اگر بتوانیم کودکان خود را به کتابخوانی عادت دهیم در واقع به آنها درس زندگی آموختهایم. بنابراین با توجه به اهداف نظام در ارتقای فرهنگ و نیاز توسعه جامعه، نیازمند بارور کردن فرهنگ مطالعه در کودکان هستیم تا در آینده شاهد رشد و شکوفایی ذهنهای خلاق آنها و در نتیجه توسعه جامعه باشیم. ========= مرضیه خلیلی ========= انتهای پیام/89029/ی40
93/02/20 - 10:34
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]