واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: انتظار برای توافق نهایی
یک کارشناس مسائل بین الملل درباره احتمال دستیابی ایران و گروه 1+5 به توافق جامع هسته ای گفت: نشانه های موجود حکایت از آمادگی هر دو طرف برای رسیدن به توافق هسته ای در مسیر تعامل سازنده دولت یازدهم دارد.
آفتاب: ˈمهدی مطهرنیاˈ با بیان این مطلب در گفت وگو با ˈفراروˈ گفت: امضای توافقنامه «برنامه اقدام مشترک» توسط دولت جمهوری اسلامی ایران در کنار کشورهای عضو گروه 1+5 آن هم ظرف حدود دوماه از نیویورک تا ژنو آن هم به گونه ای که رویکرد، برد- برد به رغم فشارهای نئوکان های دو کشور مرکزی یعنی آمریکا و ایران نشانه قوی برای وجود یک اراده مستحکم به منظور رسیدن به توافق نهایی است.
وی افزود: این توافق نشان داد که پیش ران های موجود در دستیابی به یک توافق هسته ای آن قدر قوی هست که توانسته است تقریبا طی دو ماه از سفر روحانی به نیویورک تا امضای توافق در ژنو 3 یک راه حل بالقوه برای یک مناقشه هسته ای یک دهه ای و یک تونل برای عبور از یک مناقشه بالغ بر سه دهه ای ایجاد کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: هم اکنون هم تنها دو ماه برای رسیدن به یک توافق نهایی فاصله داریم و با وجود آنکه می توان گفت هنوز مسائلی سخت وجود داد اما رسیدن به توافق نهایی تا 20 جولایی دور از انتظار نیست.
مطهرنیا تصریح کرد: یکی از سیگنال های آمادگی ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به توافق نهایی حل شدن موضوع مورد مناقشه راکتور آب سنگین اراک است که تا پیش از این یکی از مهمترین گره ها میان ایران و 1+5 در باب پرونده هسته ای بوده است.
وی در ادامه درباره چالش های پیش رو توافق جامع هسته ای میان ایران و گروه 1+5 گفت: یکی از چالش های اساسی مدیریت توافق نامه نهایی در چارچوب آنچه که حق مسلم ایران خوانده می شود یعنی دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای است. حقی که مردم ایران در یک دهه و حتی بالغ بر یک دهه برای رسیدن به آن تلاش های زیادی کردند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه گسترده ادبیات سیاسی هیچ گاه غرب و دیگر بازیگران بزرگ جهانی مفهوم حق غنی سازی برای ایران را به کار نمی برد گفت: یکی از چالش های پیش رو، چالش تعریف نظری از حق غنی سازی برای ایران و تعریف عملیاتی از آن است.
وی افزود: همین شکاف میان تعریف نظری و عملی است که نئوکان های ایرانی و آمریکایی را در برخورد با دولت های حاکم بر کشورهای خویش قرار می دهد.
مطهرنیا ادامه داد: نئومحافظه کاران ایرانی می گویند در توافق ژنو حق غنی سازی به ایران داده نشده است لذا سازش صورت گرفته است ولی آمریکایی ها می گویند اگر چه از واژه حق غنی سازی در توافقنامه ژنو استفاده نشده است ولی دادن مجوز برای ادامه برنامه غنی سازی در داخل ایران نشان دهنده عقب نشینی اوباما و ضعف دولت آمریکا در پیگیری قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد بوده است.
وی با بیان اینکه چالش دیگر پیش روی توافق جامع و نهایی ایران و 1+5 بحث تحریم ها است گفت: برای مقامات آمریکا قانع کردن جنگ طلبان علیه ایران در کنگره سخت است. قدرت رییس جمهوی برای کاهش تحریم های ایران هم اگر چه قابل قبول است اما برای نهایی کردن توافق آسان نیست چرا که دولت آمریکا با مجموعه ای از نئوکان ها و قوانین مصوب کنگره در این زمینه روبرو خواهد بود.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه چالش بعدی پیش روی توافق جامه و نهایی هسته ای ایران و 1+5 در بعد منطقه ای است گفت: آمریکا بر اساس تئوری جنگ نامتعادل، برای برخی کشورهای منطقه تصویری مجازی از تهدید بزرگ ترسیم کرده است، به گونه ای که هم اکنون با وجود همگرایی بین المللی در گسترده فرامنطقه ای با ایران، چالش های واگراینه ای میان برخی دولت های منطقه با ایران وجود دارد. لذا ممکن است کارشکنی لابی های صهیونیست و برخی کشورهای منطقه در این مسیر به تهدید برای توافق جامع و نهایی میان ایران و گروه 1+5 تبدیل شود.
مطهرنیا در خاتمه با تاکید بر اینکه چالش بعدی که وجود دارد چالش گفتمانی است گفت: بحث پرونده هسته ای در قاب مخاطره انگیز تنش میان ایران و آمریکا پس از انقلاب اسلامی قرار دارد. فعال شدن ناگهانی گسل های موجود در این روابط بر اثر یک حادثه غیر قابل کنترل می تواند تمام رشته ای موجود را به ناگهان پنبه کند. لذا باید بگوییم از منظر ساختاری و نقش بازیگران قدرتمند مخالف به ویژه در ایران و آمریکا باید تا حصول یک توافق نهایی حتی با وجود سیگنال های مثبت، محافظه کار بود.
تاریخ انتشار: ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۳:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]